Po niepowodzeniach z płytą do Mach3, zakupiłem Arduino Mega2560 oraz Ramps 1.4 z wyświetlaczem i czytnikiem kart, RepRap Discount Smart Controller
Na początek chciałbym uruchomić tylko silniki, później może drukarka 3D.
Merlina 1.8.3 skonfigurowałem korzystając z instrukcji do Marlina 1.6.4
(
http://feriar-lab.pl/kalibracja-drukarki-3d-czesc-1/4/)
nie zmieniając nic w ustawieniach temperatur itp,
tylko silniki, a gdy doszedłem do odblokowania wyświetlacza i czytnika kart to okazałe się że w wersji 1.8.3 nie mogę znaleźć, cytuje:
W zakładce „configuration.h” klikamy Ctrl+F albo Command+F dla Mac i wyszukujemy frazę:
#define REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER oraz #define NEWPANEL następnie z początku linijki usuwamy //
Następnie przechodzimy do zakładki „pins.h” i wyszukujemy frazę: #define RAMPS_V_1_3 i też usuwamy // z początku.
Jak skonfigurować Marlina 1.8.3, aby widział wyświetlacz i czytnik kart,a może jest jakiś program do wczytania g-kodu bezpośrednio z komputera, najlepiej po polsku.
Dodam.
W ID Arduino poćwiczyłem z plikiem Blink, diodka mrugała " jak jej zagrałem", Marlin skompilował się i wgrał prawidłowo, a przynajmniej taki był komunikat na dole ekranu
Szkic używa 80630 bajtów (31%) pamięci programu. Maksimum to 253952 bajtów.
Zmienne globalne używają 2926 bajtów (35%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 5266 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 8192 bajtów.
Wyświetlacz świeci się "kwadracikami" a buzer buczy.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc