Chiller do lasera CO2 z... dystrybutora do wody?
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Chiller do lasera CO2 z... dystrybutora do wody?
Panowie,
Chiller CW5000 to ok. 3000 zł nowy. Używany trafić trudno i też nie jest tani.
Przyszedł mi do głowy pomysł, by zrobić przepływowy chiller z dystrybutora do wody typu "Dar natury", ewentualnie z chłodnicą samochodową jako wstępne chłodzenie. Koszt używanego urządzenia to ~200 zł. Dystrybutor taki zawiera niewielki agregat chłodniczy ze sprężarką. Myślicie, że to ma sens? Laser CO2 szklany, 80W.
Chiller CW5000 to ok. 3000 zł nowy. Używany trafić trudno i też nie jest tani.
Przyszedł mi do głowy pomysł, by zrobić przepływowy chiller z dystrybutora do wody typu "Dar natury", ewentualnie z chłodnicą samochodową jako wstępne chłodzenie. Koszt używanego urządzenia to ~200 zł. Dystrybutor taki zawiera niewielki agregat chłodniczy ze sprężarką. Myślicie, że to ma sens? Laser CO2 szklany, 80W.
Tagi:
-
Czy 400W wydajności chłodniczej wystarczy do schłodzenia tuby 80W?
Przy sprawności tuby 10% mamy ok. 800W ciepła do odprowadzenia, ale nie będę przeciez ciął non-stop z pełną mocą. Poza tym część ciepła wypromieniowywana jest przez przewody wodne i samą tubę.
CW5000 wg danych katalogowych potrafi odebrać około 700W ciepła. Tylko, że chyba 80W tuba to najmniejsza, przy jakiej ma sens instalacja tego agregatu.
Przy sprawności tuby 10% mamy ok. 800W ciepła do odprowadzenia, ale nie będę przeciez ciął non-stop z pełną mocą. Poza tym część ciepła wypromieniowywana jest przez przewody wodne i samą tubę.
CW5000 wg danych katalogowych potrafi odebrać około 700W ciepła. Tylko, że chyba 80W tuba to najmniejsza, przy jakiej ma sens instalacja tego agregatu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Wszystko zależy z jaka moca pracuje ta tuba.barkas pisze:Czy 400W wydajności chłodniczej wystarczy do schłodzenia tuby 80W?
W lecie , w lipcu w czasie upałów w pomieszczeniu mam na start z rana 25- 30 stopni .
Woda w zbiorniku tyle samo czyli nie ma co zaczynać pracy bo za 10 minut cięcia masz koniec pracy.
Problem rozwiązałem tak:
na wyjściu wody z tuby laserowej zainstalowałem schładzacz do wody będący częścią holenderskiego automatu do kawy mrożonej.Fajna maszynka z suchym wymiennikiem ciepła.
Za schładzaczem woda wlatuje do zbiornika skąd pompa tłoczy wodę do tuby.
Laser 80W praca zwykle na 45-65 % mocy
Pobór mocy 170 W. W lecie 30 stopni w pomieszczeniu , woda 18 stopni
Koszt urządzenia 300 pln (używka) .Schładzacz ma swój termostat przy ok 10 stopniach wyłącza agregat.
Dodatkowo dobrze jest dorobić termostat cyfrowy (ok 100 -150 pln) oraz w moim przypadku.
Można tez dorobić sterownik czasowy który przed pracą schłodzi wodę do przyzwoitej temperatury jeżeli zaraz po przyjściu chcesz ruszać z produkcją.
Jedyny problem z tym schładzaczem to ten że nie zapisałem namiarów na gościa który zwiózł z zachodu kilka egzemplarzy tego sprzętu.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
ja posiadam CW3000. płaciłem podajrze 1200 netto ( w sierpniu 2015r ). nowy ! jak dotąd nie mam z nim problemu, raz wymieniłem wodę. tnę około 8-10 godzin dziennie, tuba 80W, moc ok 60-70 %.
nigdy nie mam problemu z pilnowaniem temperatury wody - polecam
w drugim ploterze mam pojemnik 50l i sam schładzam wodę - wiem jak wygląda pilnowanie temperatury, więc czasem można byłby się wykąpać, a szybka zmiana na zimną wodę wykańcza tubę
nigdy nie mam problemu z pilnowaniem temperatury wody - polecam
w drugim ploterze mam pojemnik 50l i sam schładzam wodę - wiem jak wygląda pilnowanie temperatury, więc czasem można byłby się wykąpać, a szybka zmiana na zimną wodę wykańcza tubę
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Cw3000 to wymiennik ciepła więc jego sprawność zależy od temperatury otoczenia.
W zasadzie badziewie. Pracuje ok dla tuby 60W 60-80% przy temperaturze otoczenia 15-18 stopni
Mam też CW-5000 na tubie 60W pracuje bez problemu.
Jest teraz podłączony do 125W i myślę nad jego wymianą. Nie radzi sobie z chłodzeniem prze pracy tuby na 50-60%
Nie lepiej pogadać z serwisem chłodziarek?
W zasadzie badziewie. Pracuje ok dla tuby 60W 60-80% przy temperaturze otoczenia 15-18 stopni
Mam też CW-5000 na tubie 60W pracuje bez problemu.
Jest teraz podłączony do 125W i myślę nad jego wymianą. Nie radzi sobie z chłodzeniem prze pracy tuby na 50-60%
Nie lepiej pogadać z serwisem chłodziarek?
-
Poszperałem i trafiłem okazyjnie chłodziarkę akwarystyczną TECO TR10 - urządzenie stosowane do schładzania wody w akwariach morskich. Konstrukcja taka sama, jak CW5000 - agregat chłodniczy + elektroniczny termostat, ale bez wbudowanej pompy wody (wepnę zewnętrzną w obieg).

Dam znać, czy się sprawdzi.

Dam znać, czy się sprawdzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Mam taki zrobiony - jutro wstawię zdjęcia.barkas pisze:Przyszedł mi do głowy pomysł, by zrobić przepływowy chiller z dystrybutora do wody typu "Dar natury"
Cena 150zł ( agregat) do tego około 300zł elektronika, pompa, zbiornik wyrównawczy etc.
[ Dodano: 2016-01-20, 10:48 ]
Obiecane zdjęcia.
Dystrybutor wody dość nietypowy, bo z wbudowanym zbiornikiem. I tak go nie użyłem, wziąłem zbiorniczek samochodowy od płynu hamulcowego.
Do tego pompa akwariowa, arduino z wyświetlaczem.
No i student który przyszedł na praktyke