Chcę się nauczyć modelawania, od czego zacząć
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Chcę się nauczyć modelawania, od czego zacząć
Witam.
Chciałbym się nauczyć modelować w 3d lecz nie mam pojęcia od czego zacząć i od którego programu bo widzę, że tego jest wpierony.
Modelować po to by potem wrzucić model do Cama i wygenerować program.
Modelować po to żeby zrobić model a potem zlecić jego wykonanie w częściach.
Jestem w ogóle sam się tego nauczyć?
Czy lepiej się zapisać na jakiś kurs?
Moja wiedza ogranicza się do pisana programów na tokarkach i frezarkach na których pracuję.
Chciałbym się nauczyć modelować w 3d lecz nie mam pojęcia od czego zacząć i od którego programu bo widzę, że tego jest wpierony.
Modelować po to by potem wrzucić model do Cama i wygenerować program.
Modelować po to żeby zrobić model a potem zlecić jego wykonanie w częściach.
Jestem w ogóle sam się tego nauczyć?
Czy lepiej się zapisać na jakiś kurs?
Moja wiedza ogranicza się do pisana programów na tokarkach i frezarkach na których pracuję.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Z mojego niewielkiego doświadczenia w programach CAD owskich zdobytych na studiach poleciłbym program SolidWorks. Solidworks też ma dodatek do cama.
Odpalająć SolidWorks masz również ogromy samouczek , który w zupełności wystarcza, żeby się połapać o co chodzi, a później to już tylko praktyka i praktyka.
Jedyną wadą SolidWorksa jest cena, ale wersje edukacyjne są również dostępne
Z tańszych programów mi podobał się również Rhinoceros.
A fajnych darmowych nie znam
Dodatkowo taka moja prywatna opinia jest taka, że jak znasz jeden program bardzo dobrze to nauczenie się obsługi innego programu w większości polega na odnalezieniu odpowiednich poleceń.
Z mojego niewielkiego doświadczenia w programach CAD owskich zdobytych na studiach poleciłbym program SolidWorks. Solidworks też ma dodatek do cama.
Odpalająć SolidWorks masz również ogromy samouczek , który w zupełności wystarcza, żeby się połapać o co chodzi, a później to już tylko praktyka i praktyka.
Jedyną wadą SolidWorksa jest cena, ale wersje edukacyjne są również dostępne

Z tańszych programów mi podobał się również Rhinoceros.
A fajnych darmowych nie znam

Dodatkowo taka moja prywatna opinia jest taka, że jak znasz jeden program bardzo dobrze to nauczenie się obsługi innego programu w większości polega na odnalezieniu odpowiednich poleceń.
-
- Posty w temacie: 5
Do Andrychowa to mam 30km z małym hakiem (mógłbym udzielić korepetycji).
Jeśli chodzi o program 3D to polecam IRONCAD. Tutaj masz sensownie wyjaśnione podstawy projektowania 3D ->
Istnieje też społeczność użytkowników, FORUM IRONCAD -> http://www.ironcad.pl/forum
Jeśli chodzi o program 3D to polecam IRONCAD. Tutaj masz sensownie wyjaśnione podstawy projektowania 3D ->
Istnieje też społeczność użytkowników, FORUM IRONCAD -> http://www.ironcad.pl/forum
-
IronCad wygląda łatwiejszy, myślę że to będzie lepsze na początek by się nie zrazić.
Czy wszystkie Cad'y mają możliwość wizualizacji poszczególnych części? mam na myśli wprawienie w ruch oraz czy pokazują kolizję?
Co powiedzie o solidedge?
Co to w ogóle za wersje? v20, ST6?
Będę pamiętał o korepetycjach
Dzięki 
Czy wszystkie Cad'y mają możliwość wizualizacji poszczególnych części? mam na myśli wprawienie w ruch oraz czy pokazują kolizję?
Co powiedzie o solidedge?
Co to w ogóle za wersje? v20, ST6?
Będę pamiętał o korepetycjach

-
Większość programów CAD 3D dzieli się na moduły czyli części składowe całego oprogramowania. Możliwe, że czasem trzeba dopłacać za jakieś udogodnienia. W przypadku IRONCAD jest jedna wersja "kompletna", która zawiera (zawężając Twoje pytanie) dodawanie animacji, sprawdzanie kolizji w ruchu, badanie przenikań i inne... Część funkcji jest tutaj zamieszczona -> http://ironcad.pl/wdrozeniawiktoriano pisze:Czy wszystkie Cad'y mają możliwość wizualizacji poszczególnych części? mam na myśli
-
-
Na forum o którym pisałem wyżej jest każda wersja począwszy od 2011.wiktoriano pisze:No dobrze, ale ma ktoś linka IronCad'a 2014 PL? czy ze strony ironcad.pl ta wersja demo?
Bo przerżnąłem z pół internetu i nie ma
Znalazłem 2013 pl.
Tutaj link -> IRONCAD 2014 PL
PS. Są na internecie również witaminy

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Najlepszy jest ten program który się pozna od podszewki. Jest taki program darmowy do projektowania 3D o nazwie Blender. Wielki, bogaty w wodotryski więc może wyglądać na trudny ale ludzie na nim też pracują. Doczekał się mnóstwa publikacji, także w języku polskim. Można go zresztą używać w połączeniu z dużo prostszym Sculptrisem. Przykład samouczka do Blendera (około 200 filmów jednego autora) gdzie krok po kroku można wgryzać się w szczegóły:
Do pewnych celów może być Sculptris który jest wcześniejszym wcielenie Zbrusha: https://www.cnc.info.pl/album_page.htm? ... 30646e31a1 Jednak Blender daje więcej możliwości a wykonane w nim prace można zapisać w wielu formatach plików, przydatnych do dalszego przetwarzania dla wykorzystania w cnc. Pogoogluj trochę a zdziwisz się co potrafi. Nie zrażaj się że najczęściej jest wykorzystywany do generowania obiektów 3D dla produkcji multimedialnych. To jedno z zastosowań.
Do pewnych celów może być Sculptris który jest wcześniejszym wcielenie Zbrusha: https://www.cnc.info.pl/album_page.htm? ... 30646e31a1 Jednak Blender daje więcej możliwości a wykonane w nim prace można zapisać w wielu formatach plików, przydatnych do dalszego przetwarzania dla wykorzystania w cnc. Pogoogluj trochę a zdziwisz się co potrafi. Nie zrażaj się że najczęściej jest wykorzystywany do generowania obiektów 3D dla produkcji multimedialnych. To jedno z zastosowań.