Dziękuję za tak jasną odpowiedź.
-Co do dejonizatora to w międzyczasie się zorientowałem o co chodzi - mamy przy laserze podobny. Szukam aktualnie gdzie i jaki zamówić - może jakiś link z czego koledzy korzystają, bądź gdzie kupić?
-Zostaje jeszcze chłodnica/chiller - jaki trzeba zakupić, ile musi mieć wydajności lub na co zwrócić uwagę przy zakupie?
-Dziękuję za wyjaśnienie kwestii przyrządu ( tensometr )
-Tak zgadzam się z Tobą że między chinką a Charmilles to przepaść niestety - myślałem że będzie łatwiej, a tu i instrukcje po niemiecku jak i menu w maszynie - (znam tylko ang.), więc też jestem zdania że najlepszym pomysłem i zarazem wyjściem z sytuacji będzie znalezienie kogoś kto przyjedzie i przeszkoli.
-Jak wygląda "pisanie" programów na takiej maszynie - jest w ogóle opcja załadowania .dxf czy wszystko odbywa się za pomocą G-code. Tak przeglądając instrukcje w nie znajomym mi języku zauważyłem że jest wbudowany/ wgrany wewnętrzy CAD ale nie jestem pewien.
-Czytałem kiedyś na tym forum że istnieje możliwość wgrania pliku językowego o rozszerzeniu .lng i któryś z użytkowników nawet napisał że jest na ukończeniu spolszczenia do 310-tki. ( przed chwilką "znalazłem" dyskietkę z j.ang. tylko pytanie jak wgrać? )
-I tutaj pytanie na temat dyskietek - Przy załadowaniu do komputera stacjonarnego wyskakuje informacja że dysk jest niesformatowany. Czyli wychodziło by na to że są puste, bo coś mi się nie chce wierzyć że maszyna ma pliki "niewidzialne"
-Co do przyrządu do pionowania drutu, mógłby kolega zrobić zdjęcie i podesłać - może coś takiego tutaj znajdę ( karton części przyjechał razem z maszyną )
-Technologia na 5 przejść jest mi znana ale tylko z teorii jak przygotowywałem się do pracy na chince, a w praktyce tylko czasem "czyściłem" otwór drugim przejazdem.
Pozdrawiam