Witam.
Mam pytanie do Was... Jakie zakupić centrum obróbcze najlepiej poziome , ze stołem roboczym ok~ 500x900... Macie jakieś propozycje ? może jakieś sprawdzone maszyny ?
[ Dodano: 2011-01-20, 08:24 ]
nie wiedziałem gdzie zamieścić to zapytanie wiec wylądowało tu...
jeśli jest bardziej odpowiedni temat to proszę o przekierowanie
Centrum obróbcze
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Centrum obróbcze
Nie liczy się jak daleko i ile już przeszedłeś, liczy się tylko to czy idziesz tam gdzie tego chcesz
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Co dla ciebie znaczy najlepsze?davidaloca pisze:Macie jakieś propozycje ? może jakieś sprawdzone maszyny ?
Najbardziej niezawodne, najszybsze, najsztywniejsze, najtańsze, najbardziej technicznie zaawansowane? Co ma wykonywać twoja frezarka?
Zdecyduj się, czy musi być, czy może być pozioma, bo frezarki poziome są prawie 2x droższe od pionowych. To spora różnica w cenie, czy jest uzasadniona? Za najdokładniejszą i najsztywniejszą frezarkę zakupisz 3 średniej klasy, które mogą się sprawdzić nawet lepiej od niej, bo zazwyczaj najwyższa mikronowa dokładność nie będzie do osiągnięcia na hali gdzie temperatura zimą mocno spada, latem mocno się podnosi. Najdokładniejsze maszyny też nie są demonami prędkości, obrabiarki ze średniej półki na ogół je wyprzedzają....
Odpowiedź na dużym poziomie ogólności (tak jak pytanie

obrabiarki japońskie uchodzą za najbardziej niezawodne,
obrabiarki niemieckie uchodzą za najbardziej zaawansowane technicznie,
obrabiarki chińskie uchodzą za najtańsze.
Wybór należy do ciebie...