Centrowanie otworu względem narzędzia.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
krybacki
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Centrowanie otworu względem narzędzia.

Post napisał: krybacki » 07 maja 2012, 15:52

Potrzebuję wykonać rowek wpustowy w otworze (tarcza zabierakowa do tokarki z mocowaniem ASA L0).

Dysponuję strugarką poprzeczną z imadłem maszynowym. Pytanie jak ustawić nóż względem obrabianego przedmiotu aby rowek wpustowy wyszedł dokładnie pośrodku otworu (chodzi mi o to, żeby środek rowka leżał na prostej pokrywającej się ze średnicą otworu - mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli). Jakich narzędzi pomiarowych użyć?

Tagi:

ZenQ_18
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ZenQ_18 » 07 maja 2012, 20:52

Do wycentrowania w otworze używa się czujników zegarowych mocowanych we wrzecionie tak się robi na frezarkach. Po wycentrowaniu czujnik zamieniasz na narzędzie i jesteś idealnie w środku otworu. Jak to się ma do strugarek to nie wiem za bardzo napisz coś więcej jak ten nóż pracuje gdyż nie widziałem strugarki na oczy nawet tylko z dłutownicą miałem styczność jeśli mają coś ze sobą wspólnego.

GSM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: GSM » 08 maja 2012, 02:41

Jak sobie dłutuje rowki pod wpust na tokarynce to ustawiam na oko pozycję noża potem dosuwam nóż tak, żeby zaczął zbierać i patrzę czy po obu stronach otworu zebrał tyle samo - jeśli tak to znaczy, że jesteśmy na środku. Jeśli się jest starannym to wychodzi bardzo dokładnie i do większości zastosowań wystarczy.
Ta metoda zadziała oczywiście tylko wtedy, gdy nóż jest tak wykonany i ustawiony, że krawędź skrawająca jest równoległa z powierzchnią dnia rowka i prostopadła do powierzchni bocznych rowka.

Pozdrawiam,
GSM

Autor tematu
krybacki
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: krybacki » 08 maja 2012, 11:14

@ZenQ_18

Na frezarce to rzeczywiście dość prosta sprawa, bo mamy obrotowe wrzeciono do którego łatwo zamocować diatest i wycentrować otwór. Tutaj problem jest taki, że nóż jest nieruchomy. Myślałem o dorobieniu przyrządu do mocowania diatestu w imaku nożowym strugarki, tak aby diatest można było obracać podobnie jak na wrzecionie frezarki - ale być może da się to zrobić prościej. Co do strugarki - można powiedzieć, że dłutownica (lub frezarka z głowicą do dłutowania) jest szczególnym przypadkiem strugarki (różnice to głównie dodatkowy osprzęt w przypadku dłutownicy, większy skok suwaka w strugarce oraz to, że w strugarce suwak najczęściej porusza się poziomo a nie pionowo, jak w dłutownicy) - poza tym zasada działania jest ta sama.

@GSM

W zasadzie nie potrzebuję jakiejś krytycznej dokładności - stożek zewnętrzny wrzeciona w mojej tokarce jest samohamowny a klin to jedynie zabezpieczenie przed odkręceniem się tarczy zabierakowej w przypadku poluzowania nakrętki trzymającej ją na wrzecionie. Myślę, że Twoim sposobem spokojnie da radę to zrobić. Mógłbyś jeszcze wrzucić jakieś zdjęcia swojego dłutaka?

Inna sprawa, że bardzo ciekawi mnie, jak można rozwiązać ten problem z dokładnością do paru setek - np. gdybym chciał wydłutować jakiś wielowpust albo uzębienie wewnętrzne?

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Re: Centrowanie otworu względem narzędzia.

Post napisał: tomolc » 08 maja 2012, 11:22

krybacki pisze:Potrzebuję wykonać rowek wpustowy w otworze (tarcza zabierakowa do tokarki z mocowaniem ASA L0).

Dysponuję strugarką poprzeczną z imadłem maszynowym. Pytanie jak ustawić nóż względem obrabianego przedmiotu aby rowek wpustowy wyszedł dokładnie pośrodku otworu (chodzi mi o to, żeby środek rowka leżał na prostej pokrywającej się ze średnicą otworu - mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli). Jakich narzędzi pomiarowych użyć?
Ja ma taki przyrząd i ustawianie wałka w osi jest idealne
Trzeba tylko dorobić redukcję do uchwytu imaka

Obrazek

Autor tematu
krybacki
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: krybacki » 08 maja 2012, 12:16

@tomolc

Dzięki, rzeczywiście świetny i prosty pomysł. Ten przyrząd to samoróbka czy gdzieś kupiony (a jeżeli tak, to ma to jakąś nazwę)?

Awatar użytkownika

tomolc
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 08 maja 2012, 13:21

krybacki pisze:@tomolc

Dzięki, rzeczywiście świetny i prosty pomysł. Ten przyrząd to samoróbka czy gdzieś kupiony (a jeżeli tak, to ma to jakąś nazwę)?
Nie wiem jak się fachowo nazywa na pewno ma nazwę ale ja sobie zrobiłem

GSM

Post napisał: GSM » 08 maja 2012, 17:39

krybacki pisze:Myślę, że Twoim sposobem spokojnie da radę to zrobić. Mógłbyś jeszcze wrzucić jakieś zdjęcia swojego dłutaka?
Niestety, rowków nie robię w setkach stąd też dłutak powstaje z potrzeby chwili z kawałka jakiegoś z reguły kwadratowego (wygodniej) żelastwa jakie jest pod ręką i podłużnej płytki lub małej stalki z HSS którą potem ostrzę już zamontowaną w narzędziu. Gdy jest już niepotrzebny staje się czymś innym lub ginie po paru tygodniach. Z góry wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek
(czerwone to śruba dociskowa)

Pozdrawiam,
GSM

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pixes2 » 08 maja 2012, 22:19

krybacki pisze: jak można rozwiązać ten problem z dokładnością do paru setek
W otwór w miarę pasowny wałeczek, bokiem noża "na światło" dotknąć wałka, wycofać suwak, poprzecznym przesunąć o 1/2 średnicy + 1/2 szerokości noża i jesteś w osi... :roll:

Tomek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”