Hej,
jakie macie odczucia jeśli chodzi o CAM Catii na tle innych programów? Jest drogi, ostatnio podobno nawet się poprawił, macie jakieś opinie?
Pozdrawiam,
Z
Catia CAM na tle innych systemów
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Z mojego doświadczenia jest mało firm mogących sobie pozwolić na zakup Catii. Menu i ilość kliknięć w drzewie ( trzeba wiedzieć gdzie i kiedy) nie jest instynktowne. Szkoda czasu na naukę tego programu. Chyba że masz jakieś możliwości pracy i znasz firmy które pracują z Camem Catii
Myślec zamiast płacić.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Uczyłem się trochę CAM-a w kaśce, głównie samo frezowanie no i przycisków i funkcji jest od groma. Mogę powiedzieć że w porównaniu do Creo kaśka bardziej przypadła mi do gustu. Może też dlatego że z kaśką spędziłem wiele godzin a z creo nie.
Ogólnie nie znam firm, które używają catii do CAMa. Lepiej ogarnij bardziej "dostępne" programy typu MasterCAM, GibbsCAM, Creo, Te programy są używane najczęściej (bynajmniej w moim otoczeniu).
Moja firma posiada GibbsCama.
Ogólnie nie znam firm, które używają catii do CAMa. Lepiej ogarnij bardziej "dostępne" programy typu MasterCAM, GibbsCAM, Creo, Te programy są używane najczęściej (bynajmniej w moim otoczeniu).
Moja firma posiada GibbsCama.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam:)dot pisze:Szkoda czasu na ten program, CAD ok, ale CAM zenada kompletna.
Absolutnie nie mogę zgodzić się co tutaj zostało powiedziane na temat CAM w Catii. Pracuje w tym systemie już trochę ale dla porównania znam z grubsza inne Camowskie interfejsy. Z reką na sercu mogę powiedzieć że nie zamieniłbym na żadem inny. "Kaśka" jak to Kaśka ma czasami swoje humory i naprawdę nie można skumać o co chodzi ale żadko ma kaprysy. Do rzeczy: wszystko zależy co chcemy robić jeśli jest to tylko typowa obróbka 3-osiowa to może jest to szkoda kasy i czasu bo faktycznie wydaje się dla początkujących że to kosmos ale w gruncie rzeczy i tak warto. Cała finezja rozpoczyna się w generowaniu programów 5-osiowych. Co dla początkujących wydawało się kosmosem przy 3 osiach to 5-osiowa obróbka to - nie wiem jak nazwać:) Mnogość funkcji które dostajemy do dyspozycji z pewnością sprawia o zawrót głowy i nie jedna osoba z racji ich nie znajomości oraz interfejs w j angielskim powie że to jakiś szajs. Pochylanie freza w kierunku frezowania oraz prostopadle do kierunku frezowania, frezowanie wg punktu, krzywej, prostej, powierzchni to zaledwie kropla w morzu. określanie jakości powierzchni wg chropowatości, zchodzenie ścieżki stałe lub zmienne, zmienne głębokości skrawania itp itd itp itd

Nieznajomość tego programu nie może absolutnie go dyskwalifikować NIE! Żeby powiedzieć co jest dobre a co złe trzeba to poznać i dopiero wtedy określić. CAD w Catii jest bardzo dobry ale CAM również trzeba po prostu go zgłębić ale nie pobieżnie tylko naprawdę sumiennie:)
Ja POLECAM. Fakt Catia trudna jest dość mocno ale raz się przyłożyć i z przyjemnością korzystać i cieszyć się rezultatami:)
Gdyby ktoś potrzebował jakiś informacji w konkretnych przypadkach mogę pomóc (jeśli dam rade

Pozdrawiam i zachęcam do nauki!!!