CAD/CAM do nauki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
CAD/CAM do nauki
Witam,
Szukam jakiegoś cad/cam'a ogólnie do nauki i podszkolenia się w tym. Na kursie używałem surfcam'a i part modeler, ale niestety wersja do nauki uniemożliwia eksportowanie plików do surfcam'a. Macie coś do polecenia?
Szukam jakiegoś cad/cam'a ogólnie do nauki i podszkolenia się w tym. Na kursie używałem surfcam'a i part modeler, ale niestety wersja do nauki uniemożliwia eksportowanie plików do surfcam'a. Macie coś do polecenia?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: CAD/CAM do nauki
Ja polecam Solidworks'a na chomikuj, dwa monitory i YouTube.
Puki używasz w domu Solidworks'a to się nie będą czepiać, ale jak się połączysz z firmowego IP to zaraz cię wyczają że używasz lewego.
Solidworks jest bardzo intuicyjny, jest mnóstwo filmów o wszystkim.
Espritcam to nie polecam, podobno radzi sobie ze wszystkim, ale ciężko tam coś zrobić..
Puki używasz w domu Solidworks'a to się nie będą czepiać, ale jak się połączysz z firmowego IP to zaraz cię wyczają że używasz lewego.
Solidworks jest bardzo intuicyjny, jest mnóstwo filmów o wszystkim.
Espritcam to nie polecam, podobno radzi sobie ze wszystkim, ale ciężko tam coś zrobić..
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Fusion 360 to jak dla mnie dobry wybór. Jeśli chodzi o darmowe programy CAD/CAM to jest bezkonkurencyjny w swojej klasie i możesz go używać w pełni legalnie nawet prowadząc firmę, póki nie przekroczysz jakichś tam zysków (bardzo wysoki próg) a nawet wtedy sam program kosztuje groszowe sprawy.
Masz tutaj całkiem całkiem CAD, w porządku CAM i nawet dostajesz za darmo swoją chmurę, gdzie trzymasz automatycznie wszystkie pliki, szczególnie użyteczne jak chcesz coś robić na kilku komputerach.
Masz tutaj całkiem całkiem CAD, w porządku CAM i nawet dostajesz za darmo swoją chmurę, gdzie trzymasz automatycznie wszystkie pliki, szczególnie użyteczne jak chcesz coś robić na kilku komputerach.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Właśnie bawię się tym Fusion od kilku godzin i muszę przyznać, że jest dość prosty do opanowania i fajnie się na nim pracuje, ma wiele przydatnych i ułatwiających prace opcji.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Gdzie to takie jest? Instalacja jest online i uruchomienie programu po zalogowanie na konto autodesku i tam są przypisane twoje licencje, najwyżej co się spotkałem to licencja hobbistyczna na max 3 lata.Avalyah pisze: ↑16 cze 2018, 23:10Fusion 360 to jak dla mnie dobry wybór. Jeśli chodzi o darmowe programy CAD/CAM to jest bezkonkurencyjny w swojej klasie i możesz go używać w pełni legalnie nawet prowadząc firmę, póki nie przekroczysz jakichś tam zysków (bardzo wysoki próg) a nawet wtedy sam program kosztuje groszowe sprawy.
Chmura to dobry pomysł, ale czasami zdarza się, że złożenie zajmuje mi 500MB.
Jaka powierzchnia na chmurze?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Na firmę to by był startup. Nie do końca rozumiem o co Kolega pyta.
Co do chmury to sam nie wiem, nie szukałem dokładnie. Ale jak Kolega robi złożenia po 500MB to może być problematyczne, chociażby z tego względu, że sam upload tego trwałby wieki, jeśli nie jest Kolega na jakimś światłowodzie. Tylko przy takich złożeniach to już nie byłbym zupełnie pewny, że Fusion to najlepszy wybór, bo w końcu jako CAD jest trochę okrojony np. w stosunku do Inventora.
Co do chmury to sam nie wiem, nie szukałem dokładnie. Ale jak Kolega robi złożenia po 500MB to może być problematyczne, chociażby z tego względu, że sam upload tego trwałby wieki, jeśli nie jest Kolega na jakimś światłowodzie. Tylko przy takich złożeniach to już nie byłbym zupełnie pewny, że Fusion to najlepszy wybór, bo w końcu jako CAD jest trochę okrojony np. w stosunku do Inventora.