Butle spawalnicze

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
ryszard1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 8

Butle spawalnicze

Post napisał: ryszard1 » 12 wrz 2018, 13:39

Zamierzam głównie spawać stal czarną ale sporadycznie także lutospawać półautomatem spawalniczym. Wiem, że do spawania stali stosuje się osłonę gazową z C02 lub mieszankę CO2 i Ar a do lutospawania czysty Ar. Chciałbym jednak uniknąć zakupu 2 butli i zakupić tylko butlę z mieszanką CO2 i Ar. Czy da się wykonać lutospawanie w osłonie mieszanki CO2 i Ar bez większej szkody dla połączenia lutospawanego? Ewentualnie gdybym zakupił tylko butlę z czystym Ar to czy po wykorzystaniu argonu można w stacji napełniania napełnić ją mieszanką CO2 i Ar? I na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy można spawać stal czarną w czystym argonie?

janus
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Re: Butle spawalnicze

Post napisał: janus » 13 wrz 2018, 22:58

Z wymianą butli jest różnie zależy od punktu gdzie je wymieniasz, zazwyczaj butle argonową bez problemu wymienią Ci na argon + CO2. Butla w której była mieszanka przed napełnieniem jej argonem musi być "wyczyszczona"

Autor tematu
ryszard1

Post napisał: ryszard1 » 16 wrz 2018, 15:06

Dziękuję koledze "janus" za wyjaśnienie sprawy napełniania butli gazem innym niż była dotychczas napełniana.
Zakupiłem już butlę z mieszanką argonu i CO2.
Ponawiam pytanie do fachowców spawania i lutospawania czy dużym błędem będzie jeżeli będę lutospawał w osłonie mieszanki argonu i CO2 zamiast czystego argonu i czym takie odstępstwo skutkuje?
Na razie nie stać mnie na zakup oddzielnej butli z czystym argonem do lutospawania.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: strikexp » 16 wrz 2018, 15:09

Prawdopodobnie dojdzie do dużego utleniania od kontaktu z CO2. Dlatego używa się samego Argonu.

Autor tematu
ryszard1

Post napisał: ryszard1 » 16 wrz 2018, 15:39

Dzięki za szybką odpowiedź. Rozumiem, że utleni się lico spoiny. Będę lutospawał blachę samochodową a konkretnie wlutospawywał łaty w progach samochodu. Jeżeli oszlifuję lutospaw to powinno być już dobrze?. Czy też konsekwencje utlenienia są bardzie znaczące np porowaty lutospaw czy wręcz utlenianie łączonych blach stalowych (uprzednio oczyszczonych) w trakcie lutospawania i problem ze zwilżaniem - penetracją przez spoiwo lutospawanych elementów.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 16 wrz 2018, 16:32

Tego to ja już Ci nie powiem, trzeba by spróbować doświadczalnie.

Autor tematu
ryszard1

Post napisał: ryszard1 » 16 wrz 2018, 17:03

OK. Może ktoś miał taką sytuację, że lutospawał i skończył mu się argon a miał drugą butlę z mieszanką Ar i CO2 i kontynuował lutospawanie ale już na mieszance więc może napisze jakie są różnice miedzy lutospawaniem na tych dwóch różnych osłonach.

Autor tematu
ryszard1

Post napisał: ryszard1 » 26 wrz 2018, 14:06

Skończył mi się gaz w nowej butli. Gdzie można nabić (a nie wymienić) od ręki bulę 8 litrową mieszanką Ar i CO2 w Warszawie i okolicach?
Z tego co się zorientowałem to można to zrobić w firmie Kamino:
Oddział Budy Mszczonowskie:
Zakład produkcyjny
Budy Mszczonowskie, ul. Mszczonowska 6
96-325 Radziejowice
ale jest to trochę daleko od Warszawy.
Ile kosztuje was nabicie w/w butli?
W Kamino:
- nabicie butli do ciśnienia 150 bar (1,8 m3 gazu) kosztuje 45 zł
- nabicie butli do ciśnienia 200 bar (2 m3 gazu ) kosztuje 50 zł
Na ile wam starcza mieszanki Ar i CO2? U mnie starczyło zaledwie na ok 1 godzinę spawania (bez wliczania czasu na ustawianie blach itp). W sumie wykonałem może z 2 m spoiny. Wydaje mi się, że to bardzo mało. Może mi gaz uciekał przez jakąś nieszczelność.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2018, 14:20 przez ryszard1, łącznie zmieniany 1 raz.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 26 wrz 2018, 14:17

Punkty z gazami technicznymi są w każdym większym mieście. Próbowałeś chociaż wpisać w google? Nawet na allegro są chyba takie usługi.

A ile spawałeś że już Ci się skończył? Przy szczelnym zaworze i odpowiednio dobranym przepływem można pospawać kilka dużych bram...
No ale to zawór musi być dobry, ja musiałem dokupić Magnum seria 128 (RS128-AR/CO2).

Autor tematu
ryszard1

Post napisał: ryszard1 » 26 wrz 2018, 14:36

Tak jak napisałem szukam tylko stacji napełniania gazów spawalniczych a nie nie punktów sprzedaży. Nie interesują mnie punkty wymiany butli bo niedawno kupiłem nową z długim okresem legalizacji (10 lat) i nie chcę wymieniać na pełną starą z krótkim okresem legalizacji.
Jak napisałem gazu starczyło mi na ok 1 godzinę spawania. Z tego co piszesz o spawaniu kilku bram to stanowczo za mało. Nie zwróciłem uwagi jakie było ciśnienie w butli tuż po zakupie. Trochę gazu mi wyciekło przez zbyt słabo zaciśniętą opaskę na wężu króćca wylotowego gazu. Teraz będę uważał na wszelkie wycieki i obserwował ciśnienie gazu w butli bo do tej pory skupiałem się tylko na ciśnieniu gazu za reduktorem
Butlę i reduktor mam takie.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”