Chciałem się zapytać czy ktoś z was działał w kwestii budowy sobie budynku gospodarczego/hali zgodnej z nowymi przepisami tj Do 150m2 lub 300m2 na zgłoszenie, ktoś ma jakieś obiekcje miał z czymś problemy w tej kwestii?
Ciekawa sprawa bo chyba też może sobie tak hale zrobić ktoś kto nie jest rolnikiem ale chyba wtedy nie ma przywilejów związanych z niższym podatkiem za taki budynek gospodarczy.
Mam kilka maszynek rolniczych które bym chciał w taka mała hale sobie poupychać i Przy okazji jakiś maszynki CNC do czasu ich pełnego uruchomienia, kilka warstw folii czy plandek mimo szczelności to nie jest zbyt dobre rozwiązanie na dlugo

Pokusił się ktoś z was i budowę takiej hali?
Zastanawia mnie kwestia np. Jeśli budujemy taka hale bez zgłoszenia to czy jeśli z czasem ma w sąsiedztwie przebiegać jakąś nową drogą to czy ktoś bedzie wgl o tym wiedział, uwzględni to w jej przebiegu?
Co z sąsiadami, mogą wnieść jakieś sprzeciwy?
Jak ma się sprawa kształtów takiej hali jeśli pisze o maksymalnej rozpiętości 6m dla hali do 150m2 i 7m do 300m2, liczone to jest od zewnętrznych obrysów słupow czy zewnętrznych ścian?
Przykładowo ja doliczymy jakas płyte warstwową to wyjdzie nam trochę szerszej i czy musimy to uwzględniać już żeby się z ociepleniem/ściankami bocznymi zmieści w tych 6/7m?
Co z jej kształtem, jeśli max rozpiętość ma wynosić 6/7m to tyczy się to max szerokości budynku? Czy np dla hali do 150m2 mogę zrobic max budynek gospodarczy o wymiarach 6mx25m? Czy ewentualnie może zrobić taki budynek na kształt litery C lub L byleby zachować maxymalna rozpiętość między słupami w jej wnętrzu te 6 lub 7m?
Taki budynek gospodarczy może mieć do 7m o ile nie bd to kolidowało np z MPZP i musi być jednokondygnacyjny, co jeśli pospawam sobie konstrukcje w środku która stoi podparta na własnych profilach(nie połączona z profilami nośnymi ścian) taka antresolę, czy liczone wtedy to będzie jak druga kondygnacja? 7m w górę to trochę miejsca a szosa by było niewykorzystane zostawić:)
Jak macie jakieś wieści, ciekawostki, informacje na ten temat, ktoś postawił? to podzielcie się, z chęcią posłucham:)