Budynek gospodarczy/hala 150m2 bez pozwolenia, 300m2 na zgloszenie

Opinie, ciekawostki, ktoś coś wie?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
Seb.Maz.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Budynek gospodarczy/hala 150m2 bez pozwolenia, 300m2 na zgloszenie

Post napisał: Seb.Maz. » 04 kwie 2024, 02:03

Cześć i witam wszystkich po dłuższej nieobecności tutaj zarówno nowych jak i starych użytkowników:D

Chciałem się zapytać czy ktoś z was działał w kwestii budowy sobie budynku gospodarczego/hali zgodnej z nowymi przepisami tj Do 150m2 lub 300m2 na zgłoszenie, ktoś ma jakieś obiekcje miał z czymś problemy w tej kwestii?

Ciekawa sprawa bo chyba też może sobie tak hale zrobić ktoś kto nie jest rolnikiem ale chyba wtedy nie ma przywilejów związanych z niższym podatkiem za taki budynek gospodarczy.

Mam kilka maszynek rolniczych które bym chciał w taka mała hale sobie poupychać i Przy okazji jakiś maszynki CNC do czasu ich pełnego uruchomienia, kilka warstw folii czy plandek mimo szczelności to nie jest zbyt dobre rozwiązanie na dlugo :D

Pokusił się ktoś z was i budowę takiej hali?

Zastanawia mnie kwestia np. Jeśli budujemy taka hale bez zgłoszenia to czy jeśli z czasem ma w sąsiedztwie przebiegać jakąś nową drogą to czy ktoś bedzie wgl o tym wiedział, uwzględni to w jej przebiegu?
Co z sąsiadami, mogą wnieść jakieś sprzeciwy?

Jak ma się sprawa kształtów takiej hali jeśli pisze o maksymalnej rozpiętości 6m dla hali do 150m2 i 7m do 300m2, liczone to jest od zewnętrznych obrysów słupow czy zewnętrznych ścian?
Przykładowo ja doliczymy jakas płyte warstwową to wyjdzie nam trochę szerszej i czy musimy to uwzględniać już żeby się z ociepleniem/ściankami bocznymi zmieści w tych 6/7m?

Co z jej kształtem, jeśli max rozpiętość ma wynosić 6/7m to tyczy się to max szerokości budynku? Czy np dla hali do 150m2 mogę zrobic max budynek gospodarczy o wymiarach 6mx25m? Czy ewentualnie może zrobić taki budynek na kształt litery C lub L byleby zachować maxymalna rozpiętość między słupami w jej wnętrzu te 6 lub 7m?

Taki budynek gospodarczy może mieć do 7m o ile nie bd to kolidowało np z MPZP i musi być jednokondygnacyjny, co jeśli pospawam sobie konstrukcje w środku która stoi podparta na własnych profilach(nie połączona z profilami nośnymi ścian) taka antresolę, czy liczone wtedy to będzie jak druga kondygnacja? 7m w górę to trochę miejsca a szosa by było niewykorzystane zostawić:)

Jak macie jakieś wieści, ciekawostki, informacje na ten temat, ktoś postawił? to podzielcie się, z chęcią posłucham:)

ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Re: Budynek gospodarczy/hala 150m2 bez pozwolenia, 300m2 na zgloszenie

Post napisał: ufosi » 27 kwie 2024, 11:49

Cześć,

Mnie też ten temat mocno zainteresował. Jestem dopiero na etapie czytania i rozglądania się, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, więc nie bierz tego za pewnik, ale z tego co czytałem to jeżeli nie masz planu MPZP to najlepiej mimo wszystko wystąpić najpierw o warunki zabudowy na taki budynek, żeby mieć "podkładkę" że faktycznie taki budynek może na tej działce stanąć. A co do tego żeby budynek był na mapkach to po jego wybudowaniu musisz zawołać geodetę i musi on wykonać inwentaryzację powykonawczą i wtedy też budynek na mapkach będzie.
Ja chciałbym postawić coś pokroju 6x20-6x24m obłożonego płytą warstwową. Szukam jednak kogoś kto mi policzy dobrze taką konstrukcję - chciałbym wyspawać ją sam, nie chciałbym robić tego na oko i przy okazji pewnie bez sensu jej przewymiarować, rozpiętość 6m to nie jest dużo, tym bardziej jeśli robić to w dwuspadzie, więc sądzę, że konstrukcja z jakiegoś lekkiego dwuteownika np. IPE140 pewnie by spokojnie starczyła lub jakaś lekka kratownica - jednak mimo wszystko fajnie by było jakby ktoś to sensownie przeliczył pod kątem obciążenia na śnieg i wiatr :).
W moim przypadku też chciałbym "podciągnąć" ją jako rolnictwo, ciągnik mogę raz na czas do środka wstawić :), bo stoi na zewnątrz :), ale ogólnie chciałbym coś tam grzebać przy metalu.
Najchętniej to wykonałbym coś takiego jako konstrukcja lekka z obłożeniem płytą, bez żadnych fundamentów itp. tylko wylać jakąś grubszą posadzkę na całość typu 20-25cm i bezpośrednio do tego kotwić słupy, tak jak teraz stawiają hale namiotowe itp.
Daj znać czy coś już działasz w tym kierunku :)

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 10 maja 2024, 20:52

Słupy zakotw normalnie w ziemi.
Co do posadzki to zrob 10cm tylko na zagęszczonym dobrze podłożu.
U mnie na hali jak dobrze zagęścili podłoże i wylali chudziaka 10cm to widlak 6ton wjeżdżał i nie popekało od niego.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 maja 2024, 21:11

ufosi pisze:
27 kwie 2024, 11:49
A co do tego żeby budynek był na mapkach to po jego wybudowaniu musisz zawołać geodetę i musi on wykonać inwentaryzację powykonawczą i wtedy też budynek na mapkach będzie.
Ja budowałem na zgłoszenie budynek gospodarczy i ganek do domu.
To było kilka lat temu ale zgłoszenie obejmowało również naniesienie na mapkę - pobierałem aktualny odpis mapki z wydziału geodezji i ręcznie kreslilem obrys budynku z zaznaczeniem odległości od innych budynków, granicy działki i mediów. Takie były wymagania.
Jeśli zgłoszenie zostało zaakceptowane to automatycznie nanoszono je na mapkę.
Jak budowałem drugi z tych budynków to pobrałem mapę i pierwszy był już naniesiony a nie wzywałem żadnego geodety.

ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ufosi » 12 maja 2024, 10:03

251mz pisze:U mnie na hali jak dobrze zagęścili podłoże i wylali chudziaka 10cm to widlak 6ton wjeżdżał i nie popekało od niego.

U mnie sam widlak waży 5ton, na niego biorę 3,5 tony, więc te 8,5t musi wytrzymać, więc myślę, że te 20cm to pewnie trochę przesadzone, ale dla bezpieczeństwa raczej w 20cm bym szedł, mam tak wylane w innym budynku i spokojnie wytrzymuje, nie pęka.
drzasiek90 pisze:Jeśli zgłoszenie zostało zaakceptowane to automatycznie nanoszono je na mapkę.

Właśnie w tym przypadku miałeś zgłoszenie, a w przypadku budowy do 150m2 na rolnictwo, nie trzeba nawet zgłoszenia robić, tylko od razu budujesz, więc potem pasuje to jakoś na mapę nanieść, więc najprościej geodetą pewnie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”