Buduję migomat

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

Autor tematu
TransAm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Buduję migomat

Post napisał: TransAm » 13 gru 2013, 14:01

Cześć , jestem w trakcie budowy migomatu :D . Na razie pospawałem stelaż obudowy i myślę nad głównym transformatorem. Wiem że musi on posiadać sztywną charakterystykę , a mam możliwość kupna źródła prądowego BSI 160 (niby :neutral: )

Obrazek Obrazek Obrazek

I tu pytanie czy ktoś wie jakie parametry posiada transformator zamontowany w nim, ponieważ nic nie znalazłem na ten temat oraz czy znajduje się tam też dławik, napisałem do ESAB-OZAS i jedyne czego się dowiedziałem to to że było produkowane w latach 70-80, nic więcej nie wiadomo :cry: .

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: IMPULS3 » 15 gru 2013, 12:34

Jak nikt nie podpowie to pozostanie koledze tylko przekonać sie organoleptycznie. Kiedyś mialem taką przygodę z budową migomatów, daje to oczywiście sporo satysfakcji choc czy sie to opłaci obecnie? :)
Mogę tylko podpowiedzieć że sam transformator aż jakoś strasznie ważny nie jest, jakkolwiek to zabrzmiało, ważna jest oczywiście jego wydajność prądowa i napięcie od około 20V wzwyż, a najważniejszy jest dławik i warto mieć na nim odczepy i perfekcyjny podajnik ze sterowaniem obrotów.

Kolega wrzuci zdjęcie obudowy to obejrzę. :)

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 15 gru 2013, 12:51

Jak by kol był mocno zainteresowany to posiadam rdzeń trafa ze spawarki elektrodowej ( w tym momencie nie znam wymiarów rdzenia ) jest to 2x E, karkasy na pierwotne bo było spalone. a wtórne sprawne , jednak na miga do przezwojenia . Posiadam też przewód w bawełnie na pierwotne. Jedyny szkopuł to taki że ten rdzeń posiada wkręcaną zworę jako regulator prądu ale myślę że się nadaje . Miałem to uzwoić na zgrzewarkę . Może znalazł bym też rdzeń E,I na dławik.

Awatar użytkownika

Autor tematu
TransAm

Post napisał: TransAm » 15 gru 2013, 12:53

Myślałem że to moduł źródła prądowego - źle myślałem bo okazało się że to sam sterownik, ale trafo duże to mogłem się nabrać :razz:

Ja na razie pospawałem ramę obudowy i szukam odpowiedniego transformatora, ktoś tu z forum miałby taki na sprzedaż to prosiłbym o odpowiedź, ważne by transformator był jednofazowy :grin: .

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 15 gru 2013, 13:12

Możliwe ,że znalazł bym jeszcze płytkę sterowania podajnikiem drutu . Był to silnik do wycieraczki , i sterowanie , jakiś elektrozawór . A pochodziło to z pompy perystaltycznej ( precyzyjne sterowanie silnikiem zasilanie 12V.
Napisz na PV.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”