Budowa warsztatu

Budowa hali pod warsztat

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Budowa warsztatu

Post napisał: WZÓR » 20 sty 2025, 18:47

Panowie , nie wyskakujcie z tymi planami zagospodarowania przestrzennego.
Itp., itd. ..... , bo gość się przestraszy . :mrgreen:

Mój drugi kolega na dzielni założył firmę w domku jednorodzinnym ( gdzie mieszka obecnie) , w garażu postawił maszynę do produkcji sprężynek.
Nikt Go nie ściga i gość pracuje u siebie bez problemów.

Mariusz.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jasiekk7 » 20 sty 2025, 20:53

Bo nikomu nie przeszkadza.

No i jednak nie musi to być od razu teren przemysłowy (PP). Taką działalność często można podpiąć pod usługi a to niekiedy i na działkach pod budownictwo jednorodzinne jest dopuszczalne (choć mogą być dodatkowe wymogi jak np. odległości od granicy, typ ogrodzenia, wymagana zieleń wygłuszająca itp) - taka typowo garażowa działalność. Wszystko jest w MPZP (o ile wydany).

Energetyka prąd do 40kW podłączy bez większego problemu (powiedzmy), choć czas oczekiwania może być do 2 lat.

Problem się robi jak się zwiększa skalę a zwłaszcza - zatrudnia pracowników. Ale dopóki nikt nie doniesie (czyli się nie przeszkadza) to raczej nikt specjalnie nie chodzi i sprawdza co tam robisz. Podatek płacisz wyższy to się w gminie cieszą.

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: maciek95k » 20 sty 2025, 21:17

Tu nie chodzi o to żeby się wystraszyć, tylko żeby to wiedzieć już na samym początku. Bo chłop sobie zainwestuje kasę a potem bardzo szybko się okaże że rozwijać się nie ma jak. Jest mnóstwo firm które pracują po garażach i ok tak długo jak się nie chce czegoś więcej. To dość istotna kwestia. I tak jak powyżej, to nie musi być działka przemysłowa. Np. może być działka MU ( mieszkaniowo usługowa ) i już możliwości jest duuużo więcej. Kuźni ani cynkowni nie postawisz ale usługi nieuciążliwe już jak najbardziej. A nawet jak mieszkaniówka to warto to mieć na uwadze i w czasie jak sobie dłubie w garażu to złożyć wniosek o zmianę. Będą robić plan to jest szansa że zmienią : )

Autor tematu
Maciej2019
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: Maciej2019 » 20 sty 2025, 23:19

Dziękuje wszystkim za pomoc. Miałem właśnie taki problem że gdzie nie zaczynałem szukać to ogrom przepisów do ogarnięcia mnie przerażał.
Spokojnie przestraszony nie jestem ;) , przynajmniej jak narazie. Jeszcze raz dzięki wszystkim za dołączenie do dyskusji i pozdrawiam

jasiekk7

Post napisał: jasiekk7 » 21 sty 2025, 07:56

To zacznij od sprawdzenia planu zagospodarowania. Geoportal2 - szukasz działki i z legendy wybierasz plan zagospodarowania. Jeżeli jest tam to już wiesz co tam możesz zrobić. Jeżeli nie ma to wchodzisz na BIP miasta/gminy i szukasz planów zagospodarowania. I podobnie powinny być mapy oraz tabele z tym, co tam można dokładnie postawić (jak pisałem - bardzo często pomimo, że to np. teren na domy mieszkalne to dopuszczalne są usługi, np 30% działki). Najgorzej jak nie ma nigdzie - wtedy trzeba do gminy wystąpić o WZ (warunki zabudowy). A to już długa droga.
Jak już wiesz to stawiasz budynek i działasz. Sam projektu przecież nie będziesz robił a projektant powinien znać przepisy dotyczące tego, który projektuje.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 21 sty 2025, 11:30

Jeżeli nie będziesz prądu, czynszu itp brał na fakturę i wliczał w koszty oraz firmę zarejestrujesz pod innym adresem to nie musisz się niczym przejmować. No może sąsiadami jak będziesz dla nich uciążliwy. No i warunek: musisz pracować sam bo BHP, PIP. Przepraszam, jest jeden warunek: jeżeli da się wyraźnie wydzielić przestrzeń "firmową" od prywatnej to teoretycznie powinieneś płacić większy podatek. Siedziba firmy a miejsce prowadzenia działalności to nie to samo (jest jeszcze adres do korespondencji i adres przechowywania dokumentów księgowych). Ludzie firmy rejestrują na dom prywatny. Ten kierowca-kurier co spowodował wypadek w Warszawie pewnie miał adres po prostu w bloku gdzie mieszkał.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 21 sty 2025, 11:46

Ja mam tak od lat.
Przy jednoosobowej działalności gospodarczej najlepiej działać na ryczałcie jako usługodawca obróbki skrawaniem/spawaniem. Kosztów nie wrzucasz, usługi wykonujesz zewnętrznie, nikt nic nie wie i się nie przyczepi :mrgreen:
Dopóki nie potrzebujesz kupić na fakturę jakiejś dużej maszyny, samochodu lub zbudować budynku. To żyjesz jak pączek w maśle.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 21 sty 2025, 14:19

Same problemy, nie da się. Ja bym to wybudował, założył działalność i pracował. Mała frezarka to ma być tak? No to nie hala produkcyjna. Temat niepotrzebnie się rozpompował.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 21 sty 2025, 16:34

Panowie, bo to też zależy od tego, czy miasto wojewódzkie, czy wieś sołecka. Jeśli wieś sołecka, to konstrukcja z płyty obornickiej pod tytułem "budynek gospodarczy" pewnie się sprawdzi. Oczywiście kibelek wówczas warto też od razu zaplanować. Bo jeśli miasto wojewódzkie, to pomysł może nie zadziałać. Nie da się jednoznacznie powiedzieć, jak to tanio ogarnąć.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 21 sty 2025, 16:50

szopenn pisze:
21 sty 2025, 14:19
Same problemy, nie da się. Ja bym to wybudował, założył działalność i pracował. Mała frezarka to ma być tak? No to nie hala produkcyjna. Temat niepotrzebnie się rozpompował.
Co niektórzy już o oświetleniu przy maszynie nawijali .... , w sensie jakie ma być. :D
A maszyny i warsztatu jeszcze nie ma ....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”