Budowa tokarki słaba podstawa
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Moim skromnym zdaniem to ja bym sie odczepił podstawy a przyczepił mocowania wrzeciennika, on wygląda jakby lewitował w powietrzu normalnie.
Po drugie na poprzecznym suport jeździ widzę tylko na dwóch łożyskach które na 100% mają jakiś luz montażowy= luzy.
Po trzecie tokarki zazwyczaj mają śrubę na poprzecznym z lewym gwintem, tutaj z tego co wyczytałem jest szpilka z serii M-.. i pewno z prawym gwintem i możliwe że to własnie sie przyczyczynia do powstawania schodków.
Reasumując wiele rzeczy moim zdaniem do poprawki, w alu powinna iść tokarka ze sztywnymi prowadnicami i podstawą z profila 100x100x3 małym wiórem.
Moim skromnym zdaniem to ja bym sie odczepił podstawy a przyczepił mocowania wrzeciennika, on wygląda jakby lewitował w powietrzu normalnie.
Po drugie na poprzecznym suport jeździ widzę tylko na dwóch łożyskach które na 100% mają jakiś luz montażowy= luzy.
Po trzecie tokarki zazwyczaj mają śrubę na poprzecznym z lewym gwintem, tutaj z tego co wyczytałem jest szpilka z serii M-.. i pewno z prawym gwintem i możliwe że to własnie sie przyczyczynia do powstawania schodków.
Reasumując wiele rzeczy moim zdaniem do poprawki, w alu powinna iść tokarka ze sztywnymi prowadnicami i podstawą z profila 100x100x3 małym wiórem.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: Budowa tokarki słaba podstawa
na nic nie jest za późno , ta tokarka nie jest chyba zleceniem dla mafii , kolan Ci nie będą przestrzeliwaćamnin5 pisze:
Jestem w trakcie budowy mini tokarki i mam mały problem. Wiem że lepiej byłoby kupić ale już jest za późno.

Na razie mi to wystarcza ale w pogotowiu czeka lewar 25t i będą już konkretne przeróbki i wzmocnienia.
- Załączniki
-
- prasa.jpg (59.57 KiB) Przejrzano 1881 razy
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
Teraz nie mam możliwości ale poza tymi "zatyczkami" nic się nie zmieniło, więc zdjęcia z 1. postu są aktualne. Wspawanie żeber wydaje się najtańszym rozwiązaniem ale nie wiem czy wystarczającym, bo w tej chwili próbując toczyć aluminiowy wałek 30 na powierzchni powstają różne wzorki.
Udało mi się wspawać 3 ukośne żebra. Teraz nie skręca się tak łatwo. Chciałbym jeszcze zmienić podstawę wrzeciennika. Co byście proponowali w to miejsce?
Udało mi się wspawać 3 ukośne żebra. Teraz nie skręca się tak łatwo. Chciałbym jeszcze zmienić podstawę wrzeciennika. Co byście proponowali w to miejsce?