Dodane 8 minuty 13 sekundy:

tristar0 pisze:czyli na wylocie wentylatora będzie 210cm2 a na wlocie do separatora 250cm2 czyli spadek ciśnienia prawie o 1/5
tristar0 pisze:obliczenia prędkości przepływu powietrza wychodzą jeszcze kosmiczne , a jakie powinny być dla prawidłowej separacji puki co nieznane
tyle to też wiem ,zastanawiam się jednak nad czymś innym a dokładnie jaki ma być przepływ powietrza przez separator by działał dobrze ,wymiary to sobie łatwo policzyć separatora i to już mam .pitsa pisze:nie dotyczy ściśle doboru wentylatora.
to już opanowałem .pitsa pisze:O co ci chodzi z tymi "wejściami" i "wyjściami"? Chcesz dobrać separator do wentylatora żeby średnice rur były te same?
tristar0 pisze:dokładnie jaki ma być przepływ powietrza przez separator by działał dobrze
do tej pory nie wybuchał to jest szansa ze dalej też nie będzie,a ja mam sam pył .pitsa pisze:Pył nie stanowi zagrożenia wybuchowego?
lepsze jest z reguły wrogiem dobrego . spawany będzie tigem z szlifowaniem od środka jakąś pewnie tarczą listkową dla wygładzenia powierzchni .A co do pyłu to ma konsystencję mąki i też mnie to trochę martwi czy nie będzie porywany bo puki co sam się unosi w powietrzu jak podglądam pod słonce .Zdecydowałem się jednak na samoróbkę bo oglądałem parę separatorów ale jakieś dziwne były fi 1000 a wysokości 1400mm pewnie do grubych wiórów raczej niż do pyłów no i cena trochę dziwna jak na kawał rury ponad 8Kpln.pitsa pisze:Dobrze, że korzystasz z kształtu typowych cyklonów. Nie wymyślasz nic "lepszego"
tristar0 pisze:pyłu to ma konsystencję mąki i też mnie to trochę martwi czy nie będzie porywany bo puki co sam się unosi w powietrzu jak podglądam pod słonce
. Dalej to będzie konstrukcja z profila stalowego 50x50 w której będzie cyklon z wentylatorem u góry ,z dołu jeszcze nie wiem może być szuflada ,tak jeszcze myślę żeby za wentylatorem założyć taki filterek AM480 z dodatkowym workiem z dołu .wentylator wybrałem dość mocny 08m3/s i nie doszedłem jeszcze jakie będą prędkości powietrza ,ale jak wyjdzie gwizdek zamiast separatora to trzeba będzie dołożyć falownik .pitsa pisze:Co na dole dajesz? Wymienną beczkę, skrzynię z szufladą do opróżniania? Zanim zabierzesz się do roboty dobrze zastanowić się nad całością.
no zwyczajnie ładunek wentylatora m3/h dają prędkość w kanałach o określonym przekroju =Pole kanału x V powietrza