Noszę się z zamiarem zbudowania plotera plazmowego i potrzebowałbym pomocy od społeczności bardziej obytej w temacie CNC.
Założenia jakie sobie przyjąłem to pole robocze 1050 oś Y 2050 oś X 200 oś Z. Oś Y napędzana za pomocą śruby trapezowej 18/4 prowadnice z wałka precyzyjnego fi20 podpartego w połowie długości zarówno na prowadnicy dolnej jak i górnej (żółte podpory) ułożyskowanie stanowić będą łożyska liniowe w obudowie półotwartej. Oś Z Zbudowana podobnie jak oś Y z tą różnicą że zmniejszone są średnice prowadnic (14mm) i śruby trapezowej 16/4. Oś X natomiast miałem zamiar zbudować w oparciu o listwy zębate M2 ale tu potrzebuje "łopatologicznego" tłumaczenia co i jak albowiem moja wiedza na temat sterowania silnikami krokowymi jest żadna. Nurtują mnie następujące pytania :
-Czy popularne programy obsługujące domowe konstrukcje CNC typu Mach3, EMC2 mają możliwość wyliczania różnicy przełożeń na silnikach? np jeżeli oś YiZ napędzane sa śrubą o tym samum skoku to niema problemu z synchronizacją kroków, a jeżeli oś X napędzana będzie na listwie o innym skoku/przełożeniu czy wówczas sterownik musi być inny czy idzie to ustawić programowo? Chodzi mi o to aby brama zamiast stanąć na 500 mm nie zagalopowała gdzieś dalej. Wiem ze to żałosne co tu wypisuje ale o ile z mechaniką, spawaniem i obróbką stali sobie radzę to w temacie automatyki jestem "w lesie"
-Cz do napędu osi X można użyć dwóch silników krokowych i czy nie będzie wówczas problemu z sterowaniem silników (niezsynchronizowane mogły by powodować ukosowanie bramy), czy lepiej jeden mocniejszy a przeniesienie napędu na drugą stronę dać za pomocą wału tak jak na rys.
Jakie silniki muszę zastosować tzn ile Nm? i ile Amperowe.
W zasadzie maszynka będzie wykorzystywana jako ploter do wycinarki plazmowej (może okazyjnie jakieś drobne frezowanie )w moim warsztacie i zadowoliłbym się dokładnością rzędu 0,5mm.
Czy do moich wymagań (myślę że niskich) do napędu ośi X mógłbym użyć łańcucha?
Koszt jaki przewiduję to ok 4000zł z rozkładem 2000zł na mechanikę i materiał na stół (stal na ramę mam) do kupienia: łożyska, prowadnice, śruby, oraz el aluminiowe na bramę), kolejne 2000zł liczę na el automatyki: silniki krok., sterowniki, płyta głowna, zasilacze, program(na początek skorzystam z Linuksowego EmC2)
Oczywiście jeżeli mógłbym gdzieś oszczędzić to było by super bo moneta jakoś się mnie nie klei.
Do napędu chciałbym użyć silników 1,9Nm FL57STH76-2804A ale tu zdaję się na waszą opinię
poniżej kilka grafik

...Czy takie przeniesienie napędu na pasek jest wystarczające

wałek zębaty (ten górny na rys. jest bez zębów