nivr1 pisze:Duży zbiornik stanowi swego rodzaju bufor przed utratą ciśnienia.
Uwierz mi że nawet duży zbiornik szybko wypompuje. Aż się zdziwisz... Nabij go sobie do pełna, wyłącz prąd, skombinuj pistolet z dyszą fi3-4mm i spuszczaj powietrze, powiedzmy żeby zeszło do 3 bar. Zobaczysz na ile starczy powietrza. Potem to już lecisz tylko, można powiedzieć, live, czyli na tym ile da sprężarka.
Swoją drogą, sprężarka na zdjęciach kilka postów wyżej wygląda na sporą. I albo ma 2 cylindry, co może dawać większą wydajność, albo jest 2-stopniowa co daje większe ciśnienie.
My piaskowaliśmy podłogę od spodu w terenówce. Dysza fabrycznie 4mm, potem to już tylko się powiększała. Dwa kompresory, ze zbiornikami ok 150-200 litrów każdy, 3-4kW silniki. Ciśnienie trzymały może z 5 min. Potem to już dawały tylko 3-4 bary...
A po jakimś czasie jak się zgrzały to i nawet mniej. Nie mówiąc o tym że zaczynały generować wilgoć.
Także warto pomyśleć o jakiś odwadniaczu. Bo o ile piasek raczej się nie zawilgoci, to na pewno będziesz wbijał tą wilgoć w piaskowany element.
Jeśli chodzi o samą konstrukcję mechaniczną piaskarki, to... -na ten pomysł wpadł mój kolega- warto zamontować jak największe koła. U nas daliśmy koła chyba z seicento. Butla, chyba 90 litrów. Wchodzi do niej taczki z okładem. I nawet taki ciężar dało się jakoś ruszyć. Nawet po trawie.
Ale spinaj oba kompresory i będziesz pan zadowolony.
Swoją drogą, na tematykę forum, to pisz kolego jakie sterowanie będzie miała ta maszyna? Jakie funkcje? Może jakiś stół cnc do niej albo zrobotyzowane ramie? Myślę że wszyscy na to czekamy.
Dodane 9 minuty 13 sekundy:
szopenn pisze: ↑29 gru 2022, 16:09a ja piaskuje na dyszy 3mm i 520L ssanie i jak czytam i to mnie strasznie dziwi, no nic.. będę piaskarki budował po swojemu dalej, ja wiem, że przydałby się większy kompresor bo przy piaskowaniu nie istnieje pojęcie za mały, ale jak czytam że prawidłowe piaskowanie zaczyna się od 6bar....
tu poniżej piaskowane na 2bar, dysza 3mm, cykl wystarczający żeby nie dostać kur***icy przy robocie, dalej tego tematu nie czytam, widocznie każdy musi piaskować po swojemu i na miarę swoich możliwości no i dojść do swojej prawdy.
![]()
![]()
PS. na 600litr wydajności skutecznej bo bym miał już radochę z piaskowania - oczywiście nie mówię o piaskowaniu przyczep. A tu widzę jeszcze sprężarka co nabija 16bar moja tylko do 10ciu - ciekawe jak duży zbiornik.
Kolego, a te czarne kropki we wżerach to nie przypadkiem ruda, która została?