Budowa piaskarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Budowa piaskarki
Jaki ma ta sprężarka zbiornik, bo tu rózne cyfry padają? (zmierz i oblicz jak nie masz danych - kalkulator https://jaktozrobilemwgarazu.pl/pojemno ... alkulator/)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
Pojemność zbiornika to 300litrow
Silnik jest 4kw
Mi się wydaje że dobrze policzyłem ta wydajność według wzoru co na tej stronie
300litrow*15bar=4500
7,5 minuty to 450 sekund
4500÷ 450 sekund= 10litrow na sekundę
10*60= 600l/minute
15%=90
600-90= 510l/minute
Dobrze jest policzone, myślę że mógłbym jeszcze poprawić ten wynik, wymieniając dolny zawór od spuszczania wody i główny bo jest tam jakaś nieszczelność, albo podregulowac żeby wyłączała się przy 16 barach. Dodam że te sprężarki dopiero niedawno przywiozłem z Holandii
Silnik jest 4kw
Mi się wydaje że dobrze policzyłem ta wydajność według wzoru co na tej stronie
300litrow*15bar=4500
7,5 minuty to 450 sekund
4500÷ 450 sekund= 10litrow na sekundę
10*60= 600l/minute
15%=90
600-90= 510l/minute
Dobrze jest policzone, myślę że mógłbym jeszcze poprawić ten wynik, wymieniając dolny zawór od spuszczania wody i główny bo jest tam jakaś nieszczelność, albo podregulowac żeby wyłączała się przy 16 barach. Dodam że te sprężarki dopiero niedawno przywiozłem z Holandii
-
- Posty w temacie: 5
Wygląda na to, że tak jest, litry na tabliczce to pojemność zbiornika a nie wydajność sprężarki. W takim razie wydajność sprężarki w/g tego co napisali praktycy powinna wystarczyć do niezbyt intensywnego piaskowania..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
No właśnie ja chcę zbudować sobie piaskarkę do niezbyt intensywnego piaskowania, poprostu lubię majsterkować i robic różne narzędzia i chce mieć też między innymi piaskarkę tym bardziej że prawie wszystko potrzebne na jej budowę mam a jak będę potrzebował większej wydajności to pokombinuje coś z dwoma sprężarkami bo mam dwie takie same.
Wracając do budowy piaskarki to pytania mam:
- jakich średnicy rur i węzy użyć to budowy jak i do połączenia z kompresorem 3/4 czy 1/2 ?
- od jakiego rozmiaru dyszy mógłbym zaczynać próby, ja myślałem 3 albo 4mm ?
Wracając do budowy piaskarki to pytania mam:
- jakich średnicy rur i węzy użyć to budowy jak i do połączenia z kompresorem 3/4 czy 1/2 ?
- od jakiego rozmiaru dyszy mógłbym zaczynać próby, ja myślałem 3 albo 4mm ?
Jezeli przez niezbyt intensywne piaskowanie rozumiesz psikanie piaskiem w cyklu pracy 20%, faktycznie taki kompresor się nada.
Ważna jest wydajność przy wyższym ciśnieniu. Efektywne piaskowanie, powiedzmy takie gdzie da się usunąć stara farbę, uzyskujemy przy ciśnieniu minimum 6 bar. W innym wypadku na syfonowej będzie bardzo słabe uderzenie i zawór ścierniwa może się zapychać.
-
Jak ci życie nie miłe, to smiało21tehace21 pisze: ↑29 gru 2022, 11:17Albo nabijać sprezarke tak do 20 bar może to by poprawiło trochę wydajność
-
Nie no to oczywiście był żart, zastanawia mnie podłączenie piaskarki do kompresora bo na tych filmikach mają podłączone mniejsza średnica niż przewody w piaskarce, a czy nie powinno być tak że od kompresora wszystko idzie na 1/2 albo 3/4 tym bardziej że na filmikach nie mają żadnych reduktorów przy piaskarce, wydaje mi się że powietrze wpadając do rury z większa średnica traci na cisnieniu
-
- Posty w temacie: 2
To tak jakbyś chciał zbudować samolot, żeby polecieć na wakacje...21tehace21 pisze: ↑28 gru 2022, 08:34chce zrobić sobie piaskarkę syfonowa do domowego użytku, raz na jakiś czas wyczyścić jakaś część bądź felgę
Porządna piaskarka to spora inwestycja, która nigdy Ci się nie zwróci i której wcale nie potrzebujesz.
Kup sobie coś takiego i przestań kombinować https://www.narzedzia.pl/piaskarka-recz ... 11360.html
Niekoniecznie tej firmy. Jest to dziadostwo, ale do tego żeby raz w życiu wypiaskować felgę wystarczy.