Zastanawiałem się czy nie robić bramowej bo jest sztywniejsza , ale ma inne wady , zjmuje więcej miejsca , dość duży problem z wrzecionem wolnoobrotowym , a ja właśnie takie chcę mieć , no i problem z wyrzażeniem.
Niestety nie pokażę pięknego projektu , bo nie nauczyłem się projektowania na komputerze . Cały projekt mam w głowie a rysunki wykonawcze robię sobie na bierząco w LibreCADzie albo odręcznie . Pokarzę co do tej pory zrobiłem . Jak do tej pory zrobiłem podstawę i kolumnę . Podstawa jest z ceownika 200mm wzmocniona żebrem z płaskownika g 10 mm przez środek wzdłuż i zamknięta od spodu dwoma płaskownikami 15x120.

Kolumna też jest z ceowników 120x55 , są one zespawane wzdłż tworząc profil zamknięty , oraz przyspawane mają płaskowniki pod prowadnice od spodu przuspawałem kołnierz do przykręcenia do podstawy od góry zamknąłem deklem.

Kolumna już po frezowaniu .

A tu wyrzażanie podstawy domowym sposobem.

Pofrezowana i pomalowana podstawa przygotowana do montarzu.

Robię teraz krzyżak , ale z zakupami w Chinach różnie bywa . Zamówiłem prowanice i wózki oddzielnie , żeby uniknąć opłat celnych . prowadnice przyszły ,ale wózki poczta polska odesłała do nadawcy . Nie wiem dla czego, pierwszy raz się ztym spodkałem. Sprzedawca wysłał je powtórnie zobaczymy może teraz nie odeślą , na razie czekam.Na razie to tyle , w miare postępu prac będę wątek aktualizował.