Budowa i parametry zgrzewarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Budowa i parametry zgrzewarki
Witam
czy mógłby mi ktoś przedstawić budowę zgrzewarki, co jest potrzebne itd. Interesują mnie dwa warianty, pierwszy to zgrzew ciągły za pomocą okrągłej elektrody oraz drugi wariant, pojedynczy zgrzew prosty od długości powiedzmy 50cm. Szerokość zgrzewów to <1mm.
Jaki transformator do takiego zastosowania użyć, jakie parametry prądowe mieć powinien aby zgrzać dwie warstwy folii o łącznej grubości <0,5mm itd. interesuje mnie wszystko co potrafi mi lepiej zrozumieć dany temat.
w internecie pełno jest tematów o zgrzewaniu ale metali, do tworzyw niestety nic nie znalazłem. Jeżeli ktoś posiada taką wiedzę i chętnie się nią ze mną podzieli, nakieruje mnie i podpowie co nabyć, jakie parametry ustawić itd. to będę bardzo wdzięczny.
z góry dziękuję i pozdrawiam.
czy mógłby mi ktoś przedstawić budowę zgrzewarki, co jest potrzebne itd. Interesują mnie dwa warianty, pierwszy to zgrzew ciągły za pomocą okrągłej elektrody oraz drugi wariant, pojedynczy zgrzew prosty od długości powiedzmy 50cm. Szerokość zgrzewów to <1mm.
Jaki transformator do takiego zastosowania użyć, jakie parametry prądowe mieć powinien aby zgrzać dwie warstwy folii o łącznej grubości <0,5mm itd. interesuje mnie wszystko co potrafi mi lepiej zrozumieć dany temat.
w internecie pełno jest tematów o zgrzewaniu ale metali, do tworzyw niestety nic nie znalazłem. Jeżeli ktoś posiada taką wiedzę i chętnie się nią ze mną podzieli, nakieruje mnie i podpowie co nabyć, jakie parametry ustawić itd. to będę bardzo wdzięczny.
z góry dziękuję i pozdrawiam.
Tagi:
-
aha, czyli do takiego zastosowania wystarczy grzałka wykonana z odpowiedniego materiału przez która przepuszczamy prąd o odpowiednich parametrach. takich żeby uzyskać odpowiednią temperaturę grzałek. czy byłby ktoś w stanie mi pomóc właśnie z tymi parametrami i co wykorzystać na źródło prądu by te parametry uzyskać?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
trzeba mieć taką elektrodę, ktorą Panu podeslalem, do tego montuje sie źródło ciepła.
Moze to być od żelazka po grzałki dedykowana, lub przerobione np z grzałek od wtryskarki itp.
Prąd - jako taki potrzebny tylko do zasilania źródła ciepła, a nie do uzywania jak w spawarkach.
Co innego jak Pan chce zgrzewać blachy, druty itp.
Do dlugiego zgrzxewu prostego stosuje sie rolki, do zgrzewania np siatek, zgrzewarki wielopunktowe, do zgrzania 2 blaszek, 2 druucikow - zgrzewarka 1 punktowa.
Nie ma to nic wspolnego ze zgrzewaniem folii.
Prosze rzucic okiem na zgrzewarki do folii spozywczej. Tam jest nagrzany drucik i dociska tylko dzwignia, nadtapiajac powierzchnie folii.
Moze to być od żelazka po grzałki dedykowana, lub przerobione np z grzałek od wtryskarki itp.
Prąd - jako taki potrzebny tylko do zasilania źródła ciepła, a nie do uzywania jak w spawarkach.
Co innego jak Pan chce zgrzewać blachy, druty itp.
Do dlugiego zgrzxewu prostego stosuje sie rolki, do zgrzewania np siatek, zgrzewarki wielopunktowe, do zgrzania 2 blaszek, 2 druucikow - zgrzewarka 1 punktowa.
Nie ma to nic wspolnego ze zgrzewaniem folii.
Prosze rzucic okiem na zgrzewarki do folii spozywczej. Tam jest nagrzany drucik i dociska tylko dzwignia, nadtapiajac powierzchnie folii.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
dzieki za odpowiedzi, znowu mi dużo pomagasz 
dobra, już wiem o co biega i z prostym zgrzewem sobie poradzę (mam nadzieję). jednak chciałbym przybliżyć temat rolki. byłby to krążek i do niego jakoś musiałbym doczepić element grzejny w postaci drutu który nagrzewał by całą rolkę. materiał zgrzewany muszę nagrzać do około 170 stopni C więc rolka musi też mieć odpowiednią stałą temperaturę. jak uzyskać w takim wypadku te właśnie odpowiednią temperaturę? zapewne za pomocą jakiegoś prostego układu, ale jakiego ? zapewne chodzi tu o sterowanie mocą grzałki.
przepraszam, ale marny ze mnie elektryk

dobra, już wiem o co biega i z prostym zgrzewem sobie poradzę (mam nadzieję). jednak chciałbym przybliżyć temat rolki. byłby to krążek i do niego jakoś musiałbym doczepić element grzejny w postaci drutu który nagrzewał by całą rolkę. materiał zgrzewany muszę nagrzać do około 170 stopni C więc rolka musi też mieć odpowiednią stałą temperaturę. jak uzyskać w takim wypadku te właśnie odpowiednią temperaturę? zapewne za pomocą jakiegoś prostego układu, ale jakiego ? zapewne chodzi tu o sterowanie mocą grzałki.
przepraszam, ale marny ze mnie elektryk

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
BELCA stosuje 2 tarcze które rozdzielają i łącza folie do pakowania itp ...
dziś w pracy walczyłem ze żle dobraną folią do pakowanego materiału bo operator nie miał pojęcia co zrobić
tarcze muszą być grzane do odpowiedniej temperatury jeśli nie to będzie sie działo-oo
tarcze muszą mieć w miaręciepła wydajne źródło
tarcze najlepiej jak są wykonane z dobrego metalu np tytan <powlekane>
trzeba dobrać prędkość do temperatury i rodzaju foli
jeśli nie to będzie nadtapiało
jeśli zle dobierzesz parametry nie będzie kleiło a rozdzielało
zle dobrana temperatura może powodować że tarcze zalepią sie a nie rozetną ..
temat szeroki ale ciekawy
jeśli chcesz porozmawiać zapraszam
dziś w pracy walczyłem ze żle dobraną folią do pakowanego materiału bo operator nie miał pojęcia co zrobić
tarcze muszą być grzane do odpowiedniej temperatury jeśli nie to będzie sie działo-oo

tarcze muszą mieć w miaręciepła wydajne źródło
tarcze najlepiej jak są wykonane z dobrego metalu np tytan <powlekane>
trzeba dobrać prędkość do temperatury i rodzaju foli
jeśli nie to będzie nadtapiało
jeśli zle dobierzesz parametry nie będzie kleiło a rozdzielało
zle dobrana temperatura może powodować że tarcze zalepią sie a nie rozetną ..
temat szeroki ale ciekawy
jeśli chcesz porozmawiać zapraszam
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
będę musiał przetestować rozwiązanie które przestawił maz oraz k-m-r1. zastanawiam się jednak jak tu sterować mocą grzałki co by właśnie nie przedobrzyć z temperaturą. Krążki będę musiał wyciąć z blachy bo interesuje mnie bardzo wąski zgrzew - po 0.5mm max. zastanawiam się również czy grzałka powinna obracać się razem z krążkiem czy może być nieruchoma, zabudowana odpowiednią konstrukcją połączoną z krążkiem żeby go nagrzewał?
obracająca się konstrukcja będzie dużo droższa z uwagi na obrotowe złącza a z założenia ma to być niedroga konstrukcja (konstrukcja zgrzewarki nie załącza obrotowego)
obracająca się konstrukcja będzie dużo droższa z uwagi na obrotowe złącza a z założenia ma to być niedroga konstrukcja (konstrukcja zgrzewarki nie załącza obrotowego)

Ostatnio zmieniony 29 maja 2013, 09:40 przez bielski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Sam zdecyduj czy ma być tanie czy drogie
tanie niesie ze sobą pewne wady
tanie niesie ze sobą pewne wady
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]