Przymierzam się do budowy frezarki. 1m na 1,5m.
Maszyna będzie pracować głównie w płycie wiórowej wycinając otwory oraz w blasze aluminiowej grubości pomiędzy 2 a 8 mm produkując panele czołowe do obudów elektroniki. wycinanie otworów pod wyświetlacz, pod potencjometry, przełączniki etc. Sporadycznie bedzie frezować pcb.
Niestety jak bywa w naszym kraju budżet mocno ograniczony.
Przed przeczytaniem forum planowałem zakup chinskich prowadnic liniowych 20mm ze skelepu CNCprofi, dokładnie to:
http://www.cncprofi.com/prowadnica-lini ... kat-1.html
i wózków oraz śrub kulowych zarobionych również z tej firmy.
Jako wrzeciono mokry chinczyk 2,2 kw.
Posiadam niewiele miejsca, więc maszyna musiałaby być w razie potrzeby przezbrojona na plazmę. Nie mam miejsca na trzymanie plazmy i frezarki.
Bebechy do całej maszyny wraz ze złomem na pospawanie konstrukcji miałyby kosztować około 12 000zł.
Żeby mieć w miarę szybki posów na plazmę planowałem użycie śrub kulowych 20mm skok 10mm. Wtedy mógłbym wykręcić z 5m na minutę i plazmą dałyby się ciąć, mając przy tym odpowiednie parametry pod frezarkę.
Teraz moje pytanie, a właściwie myśl brzmi.
Po przeczytaniu forum wywnioskowałem, że inwestowanie w chinskie prowadnice i śruby kulowe nie ma sensu bo to i tak za długo nie popracuje. Zrobię maszynę z posuwem na paskach zębatych lub listwie, i prowadnicach na wałku podpartym 20mm. Jako wrzeciono użyję kressa 1050w a jak dozbieram do ok 40 000 zł to wtedy pomyśle nad czymś konkretnym a tamto sprzedam.
W jednej z firm znalazłem paski zebtate T2,5 o szerokości 50mm.
http://www.technical.pl/assets/files/Te ... ALKA-T.pdf
Dokupię do tego wałeczek na 10, lub 15 zębów i zrobię tak jak na dolnym obrazku

Zestaw pytań:
Zastosować ten pasek czy listwę zębatą, jeżeli listwę to o jakiej podziałce?
W grę wchodzą tylko listwy z ebmia.pl z prostymi zębami. Za cenę helikalnej miałbym już śrubę kulową.
Czy na tym pasku 50mm T2,5 uzyskam wystarczającą sztywność do obróbki aluminium z dokładnoscią do 0,2mm pomijając sztywność maszyny.
Może zainwestuję w bebechy w/w z CNCprofi:
Co sądzicie o prowadnicach i śrubach kulowych z tego sklepu, porównując je np do hiwina.
Kiedyś w rozmowie telefonicznej z pracownikiem sklepu powiedziano mi, że te prowadnice produkuje hiwin, tylko miejsce loga hiwin jest sfrezowane.
Z góry dziękuje z wszystkie odpowiedzi, sugestie i opinie.