Brąz na slizgi i nakrętkę / samohamowność polączenia T
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Brąz na slizgi i nakrętkę / samohamowność polączenia T
Witam,
Maiłbym prośbę dotycząca trzech tematów:
1. Jakiego brązu użyć na prowadnice ślizgowe. Potrzebuje przede wszystkim sporej nośności, wymagana precyzja przy posuwie nieistotna, a prędkość w okolicach zera (tyle ile przesunie się nakrętka po gwincie trapezowym jednokrotnym napędzana 1:1 korbą.
2. Druga prośba dotyczy połączenia na gwincie trapezowym. Jak rozumiem dostępne "z metra" nie są ulepszane, zatem po obróbce skrawanie, trzeba je nawęglić i hartować? Pytanie, czy jeżeli planuje wykonać nakrętkę z brązu (tu tez prośba o pomoc z jakiego brązu), to czy konieczne będzie węglanie i hartowanie, czy też zostawić surowe Ck15?
Ewentualnie jakiego materiału (chodzi o łatwość dostępu do niego i cenę) użyć do wytoczenia śruby trapezowej.?
3. Wspomniana śruba będzie wykorzystawszy do zrobienia uchwytów do profili/blachownic dwuteowych. Na śrubie, która w względem poprzecznej osi symetria będzie miała gwint lewy i prawy. Na każdym z gwintów po jednej nakrętce. Obrót śrubą to schodzenie się lub rozjazd nakrętek. Do nakrętek będą przykręcone "klempy", które docisną jedną z półek dwuteownika. Następnie cały układ wraz z zamocowanym materiałem będzie obracany.
Zatem jak widać potrzebuję samohamowności połączenia śrubowego. Z wyliczę wychodzi mi T36x6, a z założeń konstrukcyjnych gwint symetryczny (śruba będzie pracować na rozciąganie i ściskanie, oraz samohamowność w obu kierunkach).
Jaki gwint zrobić na nakrętce, ażeby uzyskać samohamowność w obu kierunkach?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo konstruktor/mechanik ze mnie żaden, a analizowanie przykładów i książek (co czynię ostatnio namiętnie) nie do końca pozwala mi uzyskać 100% pewność.
Pozdrawiam
Maiłbym prośbę dotycząca trzech tematów:
1. Jakiego brązu użyć na prowadnice ślizgowe. Potrzebuje przede wszystkim sporej nośności, wymagana precyzja przy posuwie nieistotna, a prędkość w okolicach zera (tyle ile przesunie się nakrętka po gwincie trapezowym jednokrotnym napędzana 1:1 korbą.
2. Druga prośba dotyczy połączenia na gwincie trapezowym. Jak rozumiem dostępne "z metra" nie są ulepszane, zatem po obróbce skrawanie, trzeba je nawęglić i hartować? Pytanie, czy jeżeli planuje wykonać nakrętkę z brązu (tu tez prośba o pomoc z jakiego brązu), to czy konieczne będzie węglanie i hartowanie, czy też zostawić surowe Ck15?
Ewentualnie jakiego materiału (chodzi o łatwość dostępu do niego i cenę) użyć do wytoczenia śruby trapezowej.?
3. Wspomniana śruba będzie wykorzystawszy do zrobienia uchwytów do profili/blachownic dwuteowych. Na śrubie, która w względem poprzecznej osi symetria będzie miała gwint lewy i prawy. Na każdym z gwintów po jednej nakrętce. Obrót śrubą to schodzenie się lub rozjazd nakrętek. Do nakrętek będą przykręcone "klempy", które docisną jedną z półek dwuteownika. Następnie cały układ wraz z zamocowanym materiałem będzie obracany.
Zatem jak widać potrzebuję samohamowności połączenia śrubowego. Z wyliczę wychodzi mi T36x6, a z założeń konstrukcyjnych gwint symetryczny (śruba będzie pracować na rozciąganie i ściskanie, oraz samohamowność w obu kierunkach).
Jaki gwint zrobić na nakrętce, ażeby uzyskać samohamowność w obu kierunkach?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo konstruktor/mechanik ze mnie żaden, a analizowanie przykładów i książek (co czynię ostatnio namiętnie) nie do końca pozwala mi uzyskać 100% pewność.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Prowadnice raczej wykonuje się ze stali, aluminium.wiglus pisze:1. Jakiego brązu użyć na prowadnice ślizgowe.
Jeżeli nie ma konkretnej potrzeby nie wykonuje się obróbki cieplnej, to podnosi koszty.wiglus pisze:2. Druga prośba dotyczy połączenia na gwincie trapezowym. Jak rozumiem dostępne "z metra" nie są ulepszane, zatem po obróbce skrawanie, trzeba je nawęglić i hartować? Pytanie, czy jeżeli planuje wykonać nakrętkę z brązu (tu tez prośba o pomoc z jakiego brązu), to czy konieczne będzie węglanie i hartowanie, czy też zostawić surowe Ck15?
Do tych prędkości praktycznie każdy rodzaj brązu.
Nie opłaca Ci się toczyć śrub na własną rękę, jest szeroki wybór co do rozmiarów i skoków.
Czy nie prościej Ci będzie zastosować na jednym gwincie nakrętkę prawą i lewą, niż toczyć prawo lewo skrętny gwint?wiglus pisze:3. Wspomniana śruba będzie wykorzystawszy do zrobienia uchwytów do profili/blachownic dwuteowych. Na śrubie, która w względem poprzecznej osi symetria będzie miała gwint lewy i prawy. Na każdym z gwintów po jednej nakrętce. Obrót śrubą to schodzenie się lub rozjazd nakrętek. Do nakrętek będą przykręcone "klempy", które docisną jedną z półek dwuteownika. Następnie cały układ wraz z zamocowanym materiałem będzie obracany.
Generalnie zasada wykorzystywana w zaciskach samocentrujących.
Gwint trapezowy posiada dobre właściwości samohamowalne.
Pozdrawiam Sławek
-
Ok, ale po tych prowadnicach, po jej przeciwległych płaszczyznach (a będzie to płaskowniki) będą suwały się właśnie klepmy zamocowane do śrub. Klempy to S355 i w miejscu styku z prowadnicami przefrezowane. Nie będzie to identyczna zasada jak śruba T i nakrętka T? Stal-brąz?dudis69 pisze: Prowadnice raczej wykonuje się ze stali, aluminium.
Dorobić właśnie chciałem ze wzgledu na dwukierunkowość gwintu, ale:Jeżeli nie ma konkretnej potrzeby nie wykonuje się obróbki cieplnej, to podnosi koszty.
Do tych prędkości praktycznie każdy rodzaj brązu.
Nie opłaca Ci się toczyć śrub na własną rękę, jest szeroki wybór co do rozmiarów i skoków.
rzeczywiście nie będzie sensu. Nie pomyślałem o lewej/prawej nakrętce. Dzięki wielkie za pomysł.Czy nie prościej Ci będzie zastosować na jednym gwincie nakrętkę prawą i lewą, niż toczyć prawo lewo skrętny gwint?
Ale każde połączenie?. Musi być spełniony jakis tam warunek. Czy jeżeli dobiorę komplet z tego katalogu, to otrzymam samohamowność połączenia:Gwint trapezowy posiada dobre właściwości samohamowalne.
katalog ?
-
- Posty w temacie: 5
Najlepszym zawsze będzie kasowanie luzu soiowegowiglus pisze:Musi być spełniony jakis tam warunek
wiglus pisze:Ok, ale po tych prowadnicach, po jej przeciwległych płaszczyznach (a będzie to płaskowniki) będą suwały się właśnie klepmy zamocowane do śrub. Klempy to S355 i w miejscu styku z prowadnicami przefrezowane. Nie będzie to identyczna zasada jak śruba T i nakrętka T? Stal-brąz?

Machnij na szybko jakiś rysuneczek, to pokminimy
Pozdrawiam Sławek
-
- Posty w temacie: 4
ciekawi mnie jak kolega nakręci lewą nakrętkę na prawy gwint ??? lub odwrotnie .dudis69 pisze:Czy nie prościej Ci będzie zastosować na jednym gwincie nakrętkę prawą i lewą, niż toczyć prawo lewo skrętny gwint?

jeśli to ma być zacisk to , pół śruby musi być z gwintem lewym i lewą nakrętką , a pół z gwintem prawym i prawą nakrętką .
Pozdrawiam , Michał. 

-
Walnąłem prosty szkic, ciąłem wszystko, żeby zobrazować.

Co do skasowania luzów osiowych. To to już jest zaplanowane (zakończenia śruby, za ostatnim podparciem, będzie nacięty gwint drobnozwojowy i nakrętka z dociskiem. Problem w tym, że muszę mieć min. 3 zabezpieczenia. 3. ma być samohamowność

Co do skasowania luzów osiowych. To to już jest zaplanowane (zakończenia śruby, za ostatnim podparciem, będzie nacięty gwint drobnozwojowy i nakrętka z dociskiem. Problem w tym, że muszę mieć min. 3 zabezpieczenia. 3. ma być samohamowność
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 21:54 przez wiglus, łącznie zmieniany 1 raz.