Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
Max2024
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15

Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

Post napisał: Max2024 » 09 cze 2024, 15:24

Witam serdecznie

Mam problem z sterowaniem wrzeciona z poziomu MACH 3 po zmianie sterownika ZELRP

Mam frezarkę MLM z sterownikiem ZELRP E5030X3 sterownik po jakims czasie przestawał wspołpracować (problem z sterowaniem osią Y) zwróciłem sie do producenta MLM aktualnie LF i kupiłem nieco nowszy LF530X3.

Okazało sie ze LF530X3 nie miał pinów do sterowania SpindleControl.

Piny wlutowałem, sterownik podłączyłem, SpindleControl podłączyłem identycznie jak poprzedni i wrzeciono nie działało z Mach 3.

Żeby się upewnić że przyczyną niedziałania nie jest nowy sterownik LF530X3 zamontowałem ponownie stary E5030X3 i tez już również wrzeciono nie działa z Mach 3 z poziomu starego ZELRP E5030X3

Dodam ze silniki krokowe dla wszystkich osi na nowym sterowniku LF530X3 działają poprawnie, SpindleControl podłączony był identycznie jak poprzedni więc zastanawia mnie co się stało.. można jakoś inaczej wymusić pracę wrzeciona.

Po wciśnięciu F5 w Mach 3 włącza się przekaźnik na sterowniku i na pinach do sterowania SpindleControl pojawia się napięcie 5.8V na starym i 6V w nowszym sterowniku wiec coś jest nie tak za sterownikiem.. zakłądam że albo padł SpindleControl, albo coś z falownikiem sie podziało :(

Piny wlutowane są poprawnie.. zrobiłem zdjęcie z zoomem a połączenie sprawdzałem miernikiem.. przy okazji ale zastanawia mnie dlaczego Transoptory H11L1M nie są wlutowane na wszystkich nóżkach (patrz zdjęcie).

Ktoś moze coś podpowiedzieć.. orłem z elektroniki nie jestem ale elektrycznie ogarnę jak trzeba.

Przesyłam też zdjęcie obu sterowników oraz zdjęcie sposobu podłączenia SpindleControl do sterownika.

Falownik to delta vfd-el a SpindleControl to taki z Akcesoria.CNC

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ktoś ma jakiś pomysł.
Wrzeciono przestało pracować po tym jak podłączyłem SpindleControl pod nowy sterownik więc tak na chłopski rozum wydaje się jakby nowy sterownik coś uszkodził dlatego nie działa teraz również na starym :(
Załączniki
20240608_191527.jpg

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Re: Brak sterowania wrzeciona z poziomu MACH 3

Post napisał: jasiekk7 » 09 cze 2024, 16:16

Podłącz potencjometr do falownika i sprawdź czy możesz zmieniać obroty. Jeśli tak to falownik jest ok.

Zmieniaj też obroty w machu i sprawdź czy ci się zmienia napięcie wyjściowe na spindle control. Skoro po F5 ci pojawia się napięcie to dlaczego wnioskujesz, że jest zepsuty? Przecież powinno się pojawić...

Autor tematu
Max2024

Post napisał: Max2024 » 09 cze 2024, 20:20

jasiekk7 pisze:
09 cze 2024, 16:16
Podłącz potencjometr do falownika i sprawdź czy możesz zmieniać obroty. Jeśli tak to falownik jest ok.
Nie mam, ten bedzie OK?

Obrazek
jasiekk7 pisze:
09 cze 2024, 16:16
Zmieniaj też obroty w machu i sprawdź czy ci się zmienia napięcie wyjściowe na spindle control. Skoro po F5 ci pojawia się napięcie to dlaczego wnioskujesz, że jest zepsuty? Przecież powinno się pojawić...
Nie wiem czy spindle control jest zesputy, napięcie pojawia się na wyjsciu z sterownika po wciśnieciu F5 i słychac załączający się przekaźnik.
A pomiary zrobiłem przed chwilą.
Na wejściu spindle control napięcie zmienia się wraz z zmianą prędkości w Mach 3
Na wyjściu spindle control napiecie jest bez zmian niezaleznie czy włącze F5, czy nie, oraz czy reguluje napięcie.. i wynosi okolo 1V

Zasilacz spindle control jest sprawny i daje 12V

Zakładam ze moze być padniety spindle control ale to tylko moje gdybania i zastanawiam się co go ubiło.. bo przestał pracowac po podpieciu nowego sterownika ZELRP.

Przy okazji
Nie daje mi spokoju fakt ze (+) z sterownika ZELPR jest podpięty pod GND w spindle control a (-) do IN, na logike powinno byc odwrotnie ale zawsze tak było.. przejrzałem fotki tej instalacji sprzed kilku lat :/
Obrazek

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pukury » 09 cze 2024, 22:36

Hej.
Coś tam masz " naorane" .
Na stronie sklepu jest ten układ i schemat podłączenia.
I jakoś tak - nie pasuje.
Sprawdź co i jak.
pzd.
Mane Tekel Fares

jasiekk7
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiekk7 » 10 cze 2024, 07:45

Max2024 pisze:Na wejściu spindle control napięcie zmienia się wraz z zmianą prędkości w Mach 3
Na wyjściu spindle control napiecie jest bez zmian niezaleznie czy włącze F5, czy nie, oraz czy reguluje napięcie.. i wynosi okolo 1V

Nie pomieszałeś wejścia z wyjściem? Wejście jest PWM to raczej nie zmierzysz miernikiem napięcia (tzn coś ci tam pokaże ale nie będzie się zmieniać liniowo przy zmianie obrotów). Wyjście jest napięciowe.

Nie wiemy jaki masz falownik ale na ogół potencjometr może być dowolny, tyko go podłącz prawidłowo (10V, COM i wejście analogowe do regulacji obrotów).

Autor tematu
Max2024

Post napisał: Max2024 » 10 cze 2024, 12:20

jasiekk7 pisze:
10 cze 2024, 07:45
Nie pomieszałeś wejścia z wyjściem? Wejście jest PWM to raczej nie zmierzysz miernikiem napięcia (tzn coś ci tam pokaże ale nie będzie się zmieniać liniowo przy zmianie obrotów). Wyjście jest napięciowe.
Nie pomieszałem
Obrazek

Pomiar robiłem na wejściu IN, GND (złącza z prawej na rys,) i moze to PWM ale mój miernik przy 500 obr pokazuje 6V i napiecie wzrasta znacznie wraz z podwyższaniem obrotów, no ale moze ten typ tak ma (mam na mysli miernik)

Kupiłem przed chwila zabawkowy oscyloskop DSO-TC2 jutro powien przyjść to bede sprawdzal jaki jest sygnał na wejściu.

Zamówiłem tez nowy spindle control aby upewnic sie ze to nie to, wiec koszty rosna ale nauka kosztuje... :(

Dzieki @jasiekk7 za wszelkie wskazówki
pukury pisze:
09 cze 2024, 22:36
Coś tam masz " naorane" .
Na stronie sklepu jest ten układ i schemat podłączenia.
I jakoś tak - nie pasuje.
Gdybym sam to składał od zera to przyznał bym racje ale ta frezarka tak miała od zawsze a uzywam jej od 7 lat wiec ten typ tak ma... :)

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 cze 2024, 14:00

Max2024 pisze:
10 cze 2024, 12:20
Nie pomieszałem
Podsumowując:
Co masz na wejściu IN?
Co jest na wyjściu OUT?
Czy "kręciłeś potencjometrem do regulacji napięcia wyjściowego?

Autor tematu
Max2024

Post napisał: Max2024 » 10 cze 2024, 20:21

Podsumowując:
Co masz na wejściu IN?
Wczesniej mierzyłem zwykłym miernikiem i miałem napięcie 0V przy wyłączonym wrzecionie (z poziomu Mach 3), 6V przt 500 obr/min i napiecie rośnie wraz z wzrostem obrotów w Mach 3 (oczywiście wrzeciono nie działa)

Oscyloskop w drodze, bede mierzył jak bede go miał

Co jest na wyjściu OUT?
Ok 1V, bez zmian bezwzględku czy mam włączone wrzeciono z poziomu Mach 3 czy też nie

Jeszcze nie podłączałem potencjometru.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 cze 2024, 20:44

Chodziło mi o potencjometr na płytce SpindleControl - on służy do regulacji napięcia wyjściowego.
Zerknąłem na opis:
https://www.akcesoria.cnc.info.pl/242-s ... a-do-mach3
i z tego wynika, że moduł SpindleControl to przetwornik częstotliwość-napięcie.
Tak więc tutaj:
Obrazek
Powinieneś mieć sygnał o zmiennej częstotliwości. Potrzebny multimetr z pomiarem częstotliwości lub oscyloskop.
Jeśli zadajesz prędkość 0 powinno być 0, jeśli zwiększasz prędkość częstotliwość powinna rosnąć, jeśli zmniejszasz zadaną prędkość, częstotliwość powinna spadać.
To jest wejście płytki SpindleControl, a podłączone powinno być u ciebie do portu LPT lub innej pośredniej płytki sterowanej z portu LPT. Tym sygnałem steruje mach3.
Jeśli nie ma tu tego sygnału, trzeba odnaleźć dlaczego nie dochodzi od portu LPT.
Natomiast tutaj:
Obrazek
Powinieneś mieć wartość napięcia - najpewniej w przedziale 0-10V.
To jest wyjście płytki, tutaj pojawia się napięcie proporcjonalne do częstotliwości na wejściu IN.
Czyli jeśli zwiększasz zadaną prędkość, tutaj napięcie powinno rosnąć, jeśli zmniejszasz, powinno spadać.
Dla maksymalnej wartości prędkości (sprawdź jakie masz wrzeciono i falownik) powinna być wartość maksymalnego napięcia odpowiadającego maksymalnej prędkości - pewnie 10V.
Wygląda na to, że potencjometr na płytce służy do tego, aby podregulować to maksymalne napięcie aby się zgadzało.
Tutaj z kolei
Obrazek
Powinieneś mieć stałe napięcie 12VDC.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 11 cze 2024, 05:31

drzasiek90 pisze:
10 cze 2024, 14:00
Równie dobrze możesz zalecić odczynianie uroków...
Po pierwsze, nie wiadomo czy płytka konwertera nie jest spalona (tam są dwa scalaki i dwa elektrolity, a więc elementy skrajnie wrażliwe na przepięcia i odwrócenie polaryzacji).
Po drugie, nie wiadomo co ZELRP daje na wyjściu, bo to jakiś nowy model i może od razu daje 0-10V zamiast powielać sygnał cyfrowy z wejścia...
Jak się tego nie pomierzy, to można tylko pieprzyć głupoty i narażać autora wątku na kolejne koszty...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”