brak komunikacji plotera z PC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
brak komunikacji plotera z PC
witajcie, mam problem z ploterem ponieważ nie widzi go komputer, jest podłączony przez LPT, ustawienia LPT sprawdzałem i wygląda na to, że coś jest nie tak z ploterem tylko nic mi nie przychodzi do głowy, może ktoś ma jakiś pomysł????
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
witam kolegów, najpierw powiem, że silnik i rolki wszystko pracuje, wyświetlacz jak najbardziej też, co do ustawień portu w biosie to kombinowałem wszystkie możliwości po kolei ECP EPP itp, na tym komputerze ploter nigdy nie pracował, wziąłem go od kolegi bo stał bezużytecznie od 2 lat, wyciął kilka napisów i tyle, wziąłem go z oprogramowaniem dołączonym do plotera ale bez kabla bo gdzieś zaginął, kupiłem kabelek LPT męsko męski bo gniazdo w ploterze jest żeńskie i męcze się z podłączeniem, dorzucę kilka fotek bo dziś zrobiłem, może coś zaradzicie

ploter firmy JSI , model JCI CUT 24

ploter firmy JSI , model JCI CUT 24
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Elektroniki raczej nie da się prosto rozszyfrować, sterownik wygląda na zintegrowany. Protokół w LPT wcale nie musi bazować na systemie STEP/DIR. Osobiście zaczął bym od wyszukania w sieci producenta plotera a następnie dokładnej specyfikacji. Zasadnicze znaczenie ma rodzaj platformy PC (XP, W98, Linux itp.) oraz kabel LPT.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
proponuje skontaktowac sie z producentem lub dystrybutorem w sprawie kabla, nie wszystkie plotery maja standartowy kabel lpt, czesto sa tam krosy lub przeploty na pinach ( np. jak w sumagraphics ) ploter sam w sobie mozna sprawdzic uruchamiajac demo przez kombinacje nacisniecia klawiszy na panelu lub czasami przytrzymanie jakiegos przycisku i dopiero wtedy wlaczenie zasilania
JEDNA UWAGA: w sieci znalazle info na temat JSI-P-30 ( 30" wersja ) i komunikacja jest nie przez port lpt ale przez 25pinowe zlacze w ploterze do 9 pinowego portu szeregowego w komputerze
JEDNA UWAGA: w sieci znalazle info na temat JSI-P-30 ( 30" wersja ) i komunikacja jest nie przez port lpt ale przez 25pinowe zlacze w ploterze do 9 pinowego portu szeregowego w komputerze