witam
jestem w trakcie budowy maszyny cnc - ruchomy stol o rozmiarach 700 x 690 .(pole pracy troche mniejsze) - konstrukcja metalowa , rama stalowa skrecana, reszta aluminium.
Co sadzicie o takim blacie : na poczatek , do mocowania lozysk , silnika i calej reszty plyta aluminiowa 10 mm. Na plyte narazie przyjdzie sklejka lub mdf ( co lepsze i jaka grubosc) ?
W planach stolik teowy albo/i stol podcisnieniowy (przykrecone do tej plyty 10 mm), ale to wszystko potem z racji kosztow.
pozdrawiam
blat na poczatek
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
termit_tm : myslalem wczesniej o stali ale ten stol ktory teraz bede mial , tzn samo aluminium bedzie wazyc 16 kg , natomiast ze stali 20 waga to prawie 80 kg . A i tak musialbym cos na to zalozyc zeby mozna bylo mocowac detale .
Gotowa rame wraz z duzym zapasem czesci kupilem okazyjnie i dalej pociagnalem budowe , dlatego "isc" juz w gore na wysokosc bym nie chcial zeby nie ograniczac pola.
(narazie mnie nie ma w domu ale wszystko czeka na zlozenie i powinienem zabrac sie za skladanie w przyszlym tygodniu i oczywiscie zrobie fotorelacje z budowy)
Natomiast jest miejsce pod stolem - zastanawiam sie np nad plaskownikami stalowymi o przekroju np 50x10 pod spod stolu 3 lub 4 sztuki ??
namemartin: planowalem mdf lub sklejke z racji tego ze mozna detale smialo walic na sruby lub wkrety do stolu i jak trzeba to wymienic ten blat ( koszt nie duzy) . Dlaczego polecasz Lignofol i czy wiesz moze jaka jest jego cena. ?
Gotowa rame wraz z duzym zapasem czesci kupilem okazyjnie i dalej pociagnalem budowe , dlatego "isc" juz w gore na wysokosc bym nie chcial zeby nie ograniczac pola.
(narazie mnie nie ma w domu ale wszystko czeka na zlozenie i powinienem zabrac sie za skladanie w przyszlym tygodniu i oczywiscie zrobie fotorelacje z budowy)
Natomiast jest miejsce pod stolem - zastanawiam sie np nad plaskownikami stalowymi o przekroju np 50x10 pod spod stolu 3 lub 4 sztuki ??
namemartin: planowalem mdf lub sklejke z racji tego ze mozna detale smialo walic na sruby lub wkrety do stolu i jak trzeba to wymienic ten blat ( koszt nie duzy) . Dlaczego polecasz Lignofol i czy wiesz moze jaka jest jego cena. ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Lignofol to bardzo twardy i wytrzymały kompozyt drewnopochodny. Zobacz TU Nie ma co go porównywac z mdf czy sklejką. Myślę, że spokojnie wytrzyma z 10 razy tyle co blat z mdf-u. Mozna go stosować m.in. jako blat w stołach warsztatowych. Sprzedawany jest na wagę w arkuszach 100x150 cm i grubościach 5-120 mm. Arkusz grubości 25 mm kosztuje 500 zł. Na blat spokojnie wystarczy 15 mm. Wiem to bo buduje z niego maszynętester822 pisze: .... Dlaczego polecasz Lignofol i czy wiesz moze jaka jest jego cena. ?

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Rozumiem. Jeśli zamierzasz wymieniać to ok. Twoja wola. Co do lignofolu to poczytaj tutaj . Jest to materiał zaraz po aluminium jeśli chodzi o wytrzymałość. Zwykła sklejka czy mdf jest jak zapałka obok gwoździa.tester822 pisze:namemartin: planowalem mdf lub sklejke z racji tego ze mozna detale smialo walic na sruby lub wkrety do stolu i jak trzeba to wymienic ten blat ( koszt nie duzy) . Dlaczego polecasz Lignofol i czy wiesz moze jaka jest jego cena. ?
Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.