Błąd 501 Jak przesunąć obszar zakaz?-usun write protect
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Błąd 501 Jak przesunąć obszar zakaz?-usun write protect
Witam. Na moim "Spinerze" będą toczone drobne elementy. Niestety konieczne jest przesunięcie obszaru zakazanego bliżej wrzeciona. Czy ktoś może wie jak to zrobić? Znalazłem w ustawieniach parametr 1321 (z tego co pamiętam) - zmiana wartości w osi 'z' jednak przy próbie zmiany pokazuje się komunikat "zapis chroniony" czy zna ktoś procedurę jak zdjąć to zabezpieczenie serwisowe?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2009, 23:35 przez Tanatos, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
To nie jest zabezpieczenie serwisowe. To jest zabezpieczenie zeby niepowolana osoba nie zmenila czegos czego nie chcemy (parametry).
Zmienic obszar roboczy jest bardzo latwo. Bylo juz o tym pisane kilka razy na forum. Ale jeszcze raz.
Wchodzisz na OFSET/SETING
Wchodzisz na zakladke SETING
Zmieniasz wartosc w parametrze PARAMETR WRITE z 0 na 1
Pojawi ci sie blad 100 z informacja o mozliwosci edycji parametrow.
Zmieniasz sobie parametr, ktory cie interesuje
parametr 1320 i 1321 odpowiada 1 obszarowi roboczemu (poczytaj w ksiazce)
1320 granice na +
1321 granice na -
Zmieniaj te parametry z glowa bo mozna sobie zrobic male kuku z maszyna
i wydac pozniej niepotrzebne koszty naprawy.
Kolejne parametry 1322 i 1323 odpowiadaja za kolejny odszar roboczy tylko nie wiem czy jest u ciebie uzywany.
Po zmianie parametrow przywracasz nastawe
Zmieniasz wartosc w parametrze PARAMETR WRITE z 1 na 0
kasujesz blad i wszystko powinno dzialac prawidlowo.
Pozdrawiam.
Zmienic obszar roboczy jest bardzo latwo. Bylo juz o tym pisane kilka razy na forum. Ale jeszcze raz.
Wchodzisz na OFSET/SETING
Wchodzisz na zakladke SETING
Zmieniasz wartosc w parametrze PARAMETR WRITE z 0 na 1
Pojawi ci sie blad 100 z informacja o mozliwosci edycji parametrow.
Zmieniasz sobie parametr, ktory cie interesuje
parametr 1320 i 1321 odpowiada 1 obszarowi roboczemu (poczytaj w ksiazce)
1320 granice na +
1321 granice na -
Zmieniaj te parametry z glowa bo mozna sobie zrobic male kuku z maszyna

Kolejne parametry 1322 i 1323 odpowiadaja za kolejny odszar roboczy tylko nie wiem czy jest u ciebie uzywany.
Po zmianie parametrow przywracasz nastawe
Zmieniasz wartosc w parametrze PARAMETR WRITE z 1 na 0
kasujesz blad i wszystko powinno dzialac prawidlowo.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Czarny0122.
-
Dzięki za upewnienie mnie że dobrze robię aaalbo bardziej że chcę dobrze zrobić. Problem leży jednak w tym, że nie mogę zmienić parametru write ponieważ wyskakuje komunikat "write protect" czyli wnioskuję że się muszę dobrać do menu serwisowego. (przesunięcie w parametrze 1321 będzie na tyle bezpieczne że pozostanę w obszarze bezpiecznym dla każdego narzędzia.) Wracając do tematu to znalazłem jeszcze kilka komend np te które wyświetlają komunikaty o różnych stanach maszyny jednak i tutaj pomimo ustawienia kluczyka na open i odpowiedniego trybu nadal jest ten sam komunikat: write protect.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
-
Jednak znalazłem sposób pozbycia się "write protect". Poniżej przedstawię opis jak zdjąłem zapis chroniony i w jaki sposób przesunąłem obszar zakazany.
*- zdjęcie "write protect":
1) wejść w offset/setting - nastawy
2)znaleźć parametr 3292 - zmienić na "0" (pod ekranem po wpisaniu cyfry powinny się ukazać opcje : włącz:1 oraz wyłącz:0)
3) w offset/setting - nastawy zaraz na pierwszej stronie jest opcja "zapis parametru" - ją również trzeba zmienić (włączyć - czyli na "1")
-to powinno chyba wystarczyć na dozwolony zapis ale ja jeszcze zmieniłem jedną opcję:
4) wejść w "system" / "parametry" znaleźć parametr 3292 i ustawić na "0".
(jeśli skorzysta się z opcji włącz:1 wyłącz:0 to może się okazać że nie będzie możliwości zmiany miejsca zerowego G54 - (postać parametru 3292 wygląda tak: (11111111) wystarczy tutaj zmienić tylko pierwszy bit do postaci (10000000) i jest dobrze.
(10000000 - zapis zabroniony, 00000000 - zapis dozwolony)
*- teraz można już zmienić obszar zakazany:
5) znaleźć parametr 1321 (u mnie parametry 1320 i 1321 dotyczą głównej strefy zakazanej - kolejne parametry dotyczą pomocniczych stref), zmienić wartość na wymaganą i zatwierdzić inputem. w parametrze 1321 są akurat wartości dosunięcia na minus- ja zmieniałem w osi "z-" - potrzebowałem dosunąć narzędzia bliżej do wrzeciona)
*-teraz trzeba przywrócić zapis chroniony ponieważ przy próbie uruchomienia programu wyświetli się alarm numer 100 - "zapis parametru dozwolony". Ten alarm można skasować w jakiś magiczny sposób ale dla mnie był nieresetowalny. Pomogło tylko włączenie z powrotem "write protect".
*- włączamy je w odwrotnej kolejności czyli: 4,3,2. Gdy próbowałem w innej okazało się że nie mogę z powrotem ustawić parametru 3292 na "10000000" booo włączyłem ochronę zapisu hahaha.
Jeśli nadal wyświetla się alarm 100 teraz wystarczy zwykły reset. Teraz już można się cieszyć nowymi ustawieniami wielkości strefy bezpiecznej i z zadowoleniem na twarzy obserwować jak narzędzie z całym impetem podąża w kierunku wirującego wrzeciona...
* zmian dokonywałem przy kluczyku na "0" bez włączania stopu awaryjnego *
[PS. Alarm 100 można skasować przy pomocy kombinacji "reset"+ "can"
*- zdjęcie "write protect":
1) wejść w offset/setting - nastawy
2)znaleźć parametr 3292 - zmienić na "0" (pod ekranem po wpisaniu cyfry powinny się ukazać opcje : włącz:1 oraz wyłącz:0)
3) w offset/setting - nastawy zaraz na pierwszej stronie jest opcja "zapis parametru" - ją również trzeba zmienić (włączyć - czyli na "1")
-to powinno chyba wystarczyć na dozwolony zapis ale ja jeszcze zmieniłem jedną opcję:
4) wejść w "system" / "parametry" znaleźć parametr 3292 i ustawić na "0".
(jeśli skorzysta się z opcji włącz:1 wyłącz:0 to może się okazać że nie będzie możliwości zmiany miejsca zerowego G54 - (postać parametru 3292 wygląda tak: (11111111) wystarczy tutaj zmienić tylko pierwszy bit do postaci (10000000) i jest dobrze.
(10000000 - zapis zabroniony, 00000000 - zapis dozwolony)
*- teraz można już zmienić obszar zakazany:
5) znaleźć parametr 1321 (u mnie parametry 1320 i 1321 dotyczą głównej strefy zakazanej - kolejne parametry dotyczą pomocniczych stref), zmienić wartość na wymaganą i zatwierdzić inputem. w parametrze 1321 są akurat wartości dosunięcia na minus- ja zmieniałem w osi "z-" - potrzebowałem dosunąć narzędzia bliżej do wrzeciona)
*-teraz trzeba przywrócić zapis chroniony ponieważ przy próbie uruchomienia programu wyświetli się alarm numer 100 - "zapis parametru dozwolony". Ten alarm można skasować w jakiś magiczny sposób ale dla mnie był nieresetowalny. Pomogło tylko włączenie z powrotem "write protect".
*- włączamy je w odwrotnej kolejności czyli: 4,3,2. Gdy próbowałem w innej okazało się że nie mogę z powrotem ustawić parametru 3292 na "10000000" booo włączyłem ochronę zapisu hahaha.
Jeśli nadal wyświetla się alarm 100 teraz wystarczy zwykły reset. Teraz już można się cieszyć nowymi ustawieniami wielkości strefy bezpiecznej i z zadowoleniem na twarzy obserwować jak narzędzie z całym impetem podąża w kierunku wirującego wrzeciona...
* zmian dokonywałem przy kluczyku na "0" bez włączania stopu awaryjnego *
[PS. Alarm 100 można skasować przy pomocy kombinacji "reset"+ "can"