BFE 65

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
robert_gra
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

BFE 65

Post napisał: robert_gra » 11 lis 2010, 16:04

Witam.
Na forum jestem nowy, w temacie tez wiec mam nadzieje, ze ktos mi pomoze zaczac. Kupilem ostatnio mala frezarke HOBBYMAT BFE 65. Powod byl prozaiczny: potrzebowalem wyfrezowac pare otworow w mosiadzu a koszty zlecenia wykonania elementow byly niewiele mniejsze niz cena frezarki. Dodatkowo sprzedajacy ustawil mi frezarke pod to konkretne zadanie. Praca wykonana a frezarka przyda sie pewnie w moim hobby (modelarstwo). Niestety nie mam instrukcji do niej, nie znam jej mozliwosci i nie wiem co bylbym w stanie na niej zrobic a co nie. Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc. Szczegolnie zalezy mi na poznaniu mozliwosci tej maszyny. Jakie materialy moge na niej obrabiac, w jakich plaszczyznach (czy mozliwa jest np. obrobka powierzchni - planowanie) i jaki osprzet mozna do niej dokupic? Ewentualnie gdzie go dostac?

Troche danych:
BFE 65
obroty 315 - 1600/min
stol KT 160x450
uchwyt na stozek morse'a nr1

Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc.
Pozdrawiam
Robert

Johnny
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Johnny » 11 lis 2010, 16:32

Ale czy na google na pewno nic nie ma?

Autor tematu
robert_gra

Post napisał: robert_gra » 11 lis 2010, 21:01

Tak, na googlach mozna znalesc troche informacji ale akurat nie te, o ktore mi chodzi. Na polskich stronach nie ma praktycznie nic. Na angielskich jest duzo wiadomosci o konwersji frezarki w wersje CNC. To akurat super temat bo z opisow wynika, ze nie jest to zbytnio skomplikowana sprawa dla tej akurat maszyny. Nie ma natomiast nic o jej mozliwosciach i ograniczeniach. I na tych wlasnie informacjach najbardziej mi zalezy. Nie wiem czy moge na niej obrabiac cos poza metalami kolorowymi i czy wogole istnieje mozliwosc obrabiania plaszczyzn. Jak narazie to nie udalo mi sie znalesc frezow do plaszczyzn z wymiennymi plytkami. Nie wiem nawet czy istnieja takie dla mocowan na stozek morse'a nr1..
Dlatego tez bede wdzieczny za jekiekolwiek informacji i pomoc.

Johnny
Posty w temacie: 2

Post napisał: Johnny » 12 lis 2010, 00:28

A nie masz namiarów na gościa od ktorego kupiłes? Moze on ma kontakt z jakims przedstawqicielem producenta i Ci pomoże. A jak nei to mail to firmy co ja produkuje i moze coś odpowiedzą.

Autor tematu
robert_gra

Post napisał: robert_gra » 12 lis 2010, 18:55

Jasne, ze mam namiary ale gosc mieszka w Anglii. Zrobil dla mnie i tak sporo organizujac transport do Francji, ustawiajac maszyne i dolaczajac do niej sporo wyposazenia. Poswiecil mi sporo czasu wiec nie mam juz serca meczyc go bardziej;)
Pewnie z czasem znajde jakies wiadomosci na temat tej maszyny. Tym bardziej, ze jest bardzo popularna jesli chodzi o wersje CNC. W tym momencie najbardziej mi zalezy na informacji czy mozna nia obrabiac stal miekka i czy istnieja wogole frezy do planowania powieszchni z wymiennymi weglikami na stozku morse'a nr 1. Forum dotyczy obrobki skrawaniem wiec moze znajdzie sie ktos, kto choc na to ostatnie pytanie udzieli mi odpowiedzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”