Witam.
Na forum jestem nowy, w temacie tez wiec mam nadzieje, ze ktos mi pomoze zaczac. Kupilem ostatnio mala frezarke HOBBYMAT BFE 65. Powod byl prozaiczny: potrzebowalem wyfrezowac pare otworow w mosiadzu a koszty zlecenia wykonania elementow byly niewiele mniejsze niz cena frezarki. Dodatkowo sprzedajacy ustawil mi frezarke pod to konkretne zadanie. Praca wykonana a frezarka przyda sie pewnie w moim hobby (modelarstwo). Niestety nie mam instrukcji do niej, nie znam jej mozliwosci i nie wiem co bylbym w stanie na niej zrobic a co nie. Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc. Szczegolnie zalezy mi na poznaniu mozliwosci tej maszyny. Jakie materialy moge na niej obrabiac, w jakich plaszczyznach (czy mozliwa jest np. obrobka powierzchni - planowanie) i jaki osprzet mozna do niej dokupic? Ewentualnie gdzie go dostac?
Troche danych:
BFE 65
obroty 315 - 1600/min
stol KT 160x450
uchwyt na stozek morse'a nr1
Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc.
Pozdrawiam
Robert
BFE 65
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Tak, na googlach mozna znalesc troche informacji ale akurat nie te, o ktore mi chodzi. Na polskich stronach nie ma praktycznie nic. Na angielskich jest duzo wiadomosci o konwersji frezarki w wersje CNC. To akurat super temat bo z opisow wynika, ze nie jest to zbytnio skomplikowana sprawa dla tej akurat maszyny. Nie ma natomiast nic o jej mozliwosciach i ograniczeniach. I na tych wlasnie informacjach najbardziej mi zalezy. Nie wiem czy moge na niej obrabiac cos poza metalami kolorowymi i czy wogole istnieje mozliwosc obrabiania plaszczyzn. Jak narazie to nie udalo mi sie znalesc frezow do plaszczyzn z wymiennymi plytkami. Nie wiem nawet czy istnieja takie dla mocowan na stozek morse'a nr1..
Dlatego tez bede wdzieczny za jekiekolwiek informacji i pomoc.
Dlatego tez bede wdzieczny za jekiekolwiek informacji i pomoc.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Jasne, ze mam namiary ale gosc mieszka w Anglii. Zrobil dla mnie i tak sporo organizujac transport do Francji, ustawiajac maszyne i dolaczajac do niej sporo wyposazenia. Poswiecil mi sporo czasu wiec nie mam juz serca meczyc go bardziej;)
Pewnie z czasem znajde jakies wiadomosci na temat tej maszyny. Tym bardziej, ze jest bardzo popularna jesli chodzi o wersje CNC. W tym momencie najbardziej mi zalezy na informacji czy mozna nia obrabiac stal miekka i czy istnieja wogole frezy do planowania powieszchni z wymiennymi weglikami na stozku morse'a nr 1. Forum dotyczy obrobki skrawaniem wiec moze znajdzie sie ktos, kto choc na to ostatnie pytanie udzieli mi odpowiedzi.
Pewnie z czasem znajde jakies wiadomosci na temat tej maszyny. Tym bardziej, ze jest bardzo popularna jesli chodzi o wersje CNC. W tym momencie najbardziej mi zalezy na informacji czy mozna nia obrabiac stal miekka i czy istnieja wogole frezy do planowania powieszchni z wymiennymi weglikami na stozku morse'a nr 1. Forum dotyczy obrobki skrawaniem wiec moze znajdzie sie ktos, kto choc na to ostatnie pytanie udzieli mi odpowiedzi.