Beton na podłogę warsztatu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Beton na podłogę warsztatu
Z powodu konieczności zrobienia tzw wylewki na gołej ziemi a właściwie piasek. Chciałem podpytać jak to zrobić z głową.
Podłogę będę robił rzecz jasna na parterze, pod maszyny gabarytu FWD-25. Czyli jakieś 2 tony, ale chciałbym mieć zapas na większe sprzęty np 4 tony.
Czy wylanie betonu z tzw gruchy jest jedynym dobrym rozwiązaniem?
Jaką grubość powinienem zastosować i czy dawać zbrojenia?
Czy na powierzchni utwardzać/gładzić czymś dodatkowym?
Podłogę będę robił rzecz jasna na parterze, pod maszyny gabarytu FWD-25. Czyli jakieś 2 tony, ale chciałbym mieć zapas na większe sprzęty np 4 tony.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Beton na podłogę warsztatu
Zbrojenie nie zaszkodzi , a na powierzchni przydałaby się jakaś wylewka ...... , nie będzie się kurzyć.strikexp pisze: ↑19 gru 2017, 11:57Z powodu konieczności zrobienia tzw wylewki na gołej ziemi a właściwie piasek. Chciałem podpytać jak to zrobić z głową.
..... warsztat robisz , a nie kurnik.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
zbrojenie jeśli nie na całej powierzchni to przynajmniej w miejscu gdzie przewidujesz maszyny , zwłaszcza jeżeli podłoże ( piasek ) nie jest ubity i stabilny.
Zapraszam na mój kanał :
https://www.youtube.com/channel/UCjjybS ... PrLNRdElYQ
https://www.youtube.com/channel/UCjjybS ... PrLNRdElYQ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Wypożycz ubijaczkę - wibrator i najpierw ubij ziemię , posyp trochę piasku i ubij. Możesz dać na to kilka cm twardego styropianu (jeżeli chcesz mieć ciepło w nogi) , na to folia, siatka zbrojeniowa i beton z gruchy. Wokół ścian dylatacja z pianki lub cienkiego styropianu (przed wylaniem betonu). Po 14 dniach wylewka szlachetna + farba posadzkowa.
-
- Posty w temacie: 3
Też czeka mnie taka wylewka za jakiś czas, cieszę się że pojawił się taki temat.
Jaka gruba musi być wylewka, żeby można było bez stresu postawić maszynę o wadze np. trzech ton?
Czy jako zbrojenie wystarczy drut żebro co kawałek po długości czy lepiej dać kratownicę z drutu i wiązać na przecięciach?
Czy może lepszym pomysłem będzie kupienie metalowej siatki zbrojeniowej (taką się na metry kupuje o ile dobrze kojarzę)?
Strikexp - mam nadzieję że nie masz nic przeciwko temu, że wciąłem Ci się w temat.
Pozdrawiam.
Jaka gruba musi być wylewka, żeby można było bez stresu postawić maszynę o wadze np. trzech ton?
Czy jako zbrojenie wystarczy drut żebro co kawałek po długości czy lepiej dać kratownicę z drutu i wiązać na przecięciach?
Czy może lepszym pomysłem będzie kupienie metalowej siatki zbrojeniowej (taką się na metry kupuje o ile dobrze kojarzę)?
Strikexp - mam nadzieję że nie masz nic przeciwko temu, że wciąłem Ci się w temat.
Pozdrawiam.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
https://zapodaj.net/5faefeced2d8c.jpg.html
Źródło: instrukcja rozładunku i posadowienia Haas.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
To co ja widziałem swego czasu, to pod maszyny tego kalibru ( ~2 tony ) przeważnie szła posadzka przemysłowa z włóknem stalowym o grubości 150~200mm.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Spoko Robert_K, każdy zainteresowany może się przyłączyć. W końcu temat dość mało skomplikowany i każda odpowiedź jest zbliżona.
Dla mnie najważniejsza informacja o tej dylatacji, na pewno sporo polepszy wytrzymałość w kolejnych latach.
Z tej instrukcji widzę że prawidłowo prognozowałem około 30cm wylewki. Tyle że nie sądziłem że zbrojenie jest jednak konieczne.
Dla mnie najważniejsza informacja o tej dylatacji, na pewno sporo polepszy wytrzymałość w kolejnych latach.
Z tej instrukcji widzę że prawidłowo prognozowałem około 30cm wylewki. Tyle że nie sądziłem że zbrojenie jest jednak konieczne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
dylatacja nie jest od wytrzymałości, a zbrojenie spodnie jest konieczne, bo przy niestabilnym podłożu cała płyta podłogowa może popękać.strikexp pisze: informacja o tej dylatacji, na pewno sporo polepszy wytrzymałość w kolejnych latach.
" W wykopie należy zrobić podsypkę żwirową oraz wykonać siatkę zbrojeniową na dnie, w tym momencie osadza się trzpienie mocujące maszyny, następnie zalewamy całość betonem (można użyć zagęszczarki wibracyjnej) "
Przykład

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
strikexp pisze:Z tej instrukcji widzę że prawidłowo prognozowałem około 30cm wylewki.
Jeżeli resztę przygotujesz jak w postach powyżej, to warstwa 20cm betonu w zupełności ci wystarczy. U mnie posadowione są na tak spreparowanej posadzce obrabiarki 10T od ładnych paru lat. Nie ma co wpadać w przesadę. Jeśli będziesz musiał robić specjalne fundamenty pod obrabiarki (bo niektóre tego wymagają) to i tak będziesz musiał wybudować pod nie nową halę