belka-zadanie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
belka-zadanie
WItam!
czy ktoś mógłby mi rozwiązać tą belkę? z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
czy ktoś mógłby mi rozwiązać tą belkę? z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
- Załączniki
-
- belka.jpg (11.6 KiB) Przejrzano 4031 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Wykres sił tnących:
W punkcie A będzie pionowa linia od 0 do 36kN, nastepnie linia ukośna do -22kN w punkcie C i ostatecznie pozioma linia będzie leciała na wysokości -22kN do punktu B, aby wrócić w puncie B do 0.
Wykres Momentów:
Zaczynając od prawej,
W punkcie B będzie -30 kNm(ponieważ 22kN*0m-30kNm=-30kNm)
W punkcie C będzie 14 kNm(ponieważ 22kN*2m-30kNm=14kNm)
Od lewej,
W punkcie A nie ma przyłożonego momentu więc = 0kNm
Punkt C=14kNm(ponieważ 36kN*2m-58kN*1m=14kNm) - zgadza się z obliczeniami prowadzonymi od drugiej strony.
Wartości w punktach C i B będą połączone prostą ukośną. A punkty A i C parabolą wygiętą w kierunku, w którym działa siła skupiona.
Mam nadzieję, że nie popełniłem błędów, ponieważ policzyłem wszystko tylko w pamięci
W punkcie A będzie pionowa linia od 0 do 36kN, nastepnie linia ukośna do -22kN w punkcie C i ostatecznie pozioma linia będzie leciała na wysokości -22kN do punktu B, aby wrócić w puncie B do 0.
Wykres Momentów:
Zaczynając od prawej,
W punkcie B będzie -30 kNm(ponieważ 22kN*0m-30kNm=-30kNm)
W punkcie C będzie 14 kNm(ponieważ 22kN*2m-30kNm=14kNm)
Od lewej,
W punkcie A nie ma przyłożonego momentu więc = 0kNm
Punkt C=14kNm(ponieważ 36kN*2m-58kN*1m=14kNm) - zgadza się z obliczeniami prowadzonymi od drugiej strony.
Wartości w punktach C i B będą połączone prostą ukośną. A punkty A i C parabolą wygiętą w kierunku, w którym działa siła skupiona.
Mam nadzieję, że nie popełniłem błędów, ponieważ policzyłem wszystko tylko w pamięci