Belka przegubowa 4 podpory

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
bks
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Belka przegubowa 4 podpory

Post napisał: bks » 20 paź 2011, 20:35

Witam mam problem z rozwiazaniem takiej oto belki trzeba Vabcd obliczyc ukladem rownan . haj by ktos był taki miły to mogłby mi pomodz dokonczyc belke i sprawdzic wykres czy jest dobrze narysowany Va mi wyszlo 88,89kN Vb=-43.06 Vc16,67 Vd=65 kN prosze o pomoc :) belke rozwiazalem do polowy ale nie wiecz czy dobrze wiec prosze o pomoc bo to najciezsza belka jak obliczamObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Tagi:

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pabloid » 20 paź 2011, 23:05

Konsekwentnie pomijasz jeden z przegubów w środkowym przęśle na swoich rysunkach, a na tych skserowanych on jest. Więc jak próbujesz ją liczyć bez niego to jest statycznie niewyznaczalna!!. To się liczy (jak na piechotę, czyli na studiach :mrgreen: ) metodą sił albo przemieszczeń. Trzeba znać sztywności giętne EI poszczególnych przęseł. Kompletnie nie widać nic na tych twoich wykresach, ani obliczeń więc nie licz na pomoc...ale jak próbujesz to liczyć bez tego przegubu drugiego równaniami statyki to wszystko robisz żle i nawet szkoda tego oglądać.
Natomiast jak juz zdecydujesz się przerysowywać bez błędów zadanie, to rozwiązuje się je tak:
Liczymy częśc srodkowego przęsła zawartą między przegubami jako belkę swobodnie podpartą obciążoną tym co tam na nią działa. Siła jak stoi na przegubie to możemy też ją wziąć teraz. Reakcje z tej belki przenosimy na dwie boczne belki i znowu je liczymy obciążone tym co tam na sobie miały+ reakcje z tej belki cośmy ją sobie wyłuskali. Wyniki sklejamy do kupy i już. Pamiętać należy, aby siłę na przegubię wziąć raz do obliczeń!!

Druga metoda (w tym przypadku dupiana) to układ czterech równań :suma sił=0: suma momentów=0, suma momentów względem jednego i drugiego przegubu =0.

Autor tematu
bks
Posty w temacie: 2

Post napisał: bks » 21 paź 2011, 20:27

czyli zadnej pomocy nie dostane .. fajnie :] tylko ktos by mógł zauważyc że belke obliczalem sam i nie chce nikogo wykorzystywac ,wiec ktos by mogł obliczyc belke i powiedziec jak wyszlo . Mam to zadanie , belki umiem rozwiazywac ale ogolnie jest to belka ponad programowa wiec nie jestem w 100% pewny czy to jest dobre.Jestem uczniem technikum budowlanego , a kolega^ sam stwierdzil ze to jest belka ze studiów .Wiec moge ktos pomoze :)

[ Dodano: 2011-10-21, 20:29 ]
faktycznie ma moim odrecznym rysunku jest belka zle przerysowana , przerysowalem ja specjalnie zeby bylo dokladniej widziec ale nie wyszlo , wiec jest to niepoprawna belka . poprawna jest na wydruku . a wykres jest do dobrej belki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”