Mam problem z napisanie programu do bazowania obrabiarki. Nie mam być to program taki zwyczajny w stylu dojechania do jednej krawędzi przedmiotu obrabianego potem do kolejnych oraz do czoła przedmiotu w osi Z. Napisałem taki program na ściśle określonych wymiarach przedmiotu oraz na odpowiednio dobranych odległościach przedmiotu od punktu zerowego maszyny. Okazało się to błędem.
Muszę napisać program który będzie określał wszystkie wymiary części obrabianej, znajdował jej punkt zerowy. Dodatkowo przedmiot może znajdować się w dowolnym miejscu na stole, czyli ma to wyglądać tak, że mam założoną sondę (w moim przypadku Sonda stykowa OTS do ustawiania narzędzi lub Miniaturowa sonda stykowa OMP40-2) i zamocowany przedmiot obrabiany o nieznanych wymiarach. Według programu sonda ma tak przejechać po przedmiocie ze wszystkich stron, żeby po zakończeniu tego bazowania znał wszystkie jego wymiary oraz jego punt zerowy.
Muszę to wykonać na maszynie Haas Mini Mill

Naprawdę nie wiem jak się za to zabrać, problem wydaje sie skomplikowany i chyba mnie trochę przerasta.
Proszę Was o pomoc, rady, materiały. Podaję swój adres mail dla osób chętnych mi pomuc : [email protected]
Z góry dziękuje