Baykal APHS 3108 x 150

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
pracownik.ue
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Baykal APHS 3108 x 150

Post napisał: pracownik.ue » 03 lip 2011, 15:21

Witam.
Od niedawna pracuję na w/w prasie krawędziowej (Delem).
Problem jest taki, że pracownik, który nadzoruje obecnie pracę na tej krawędziarce uważa, iż częste problemy z safe laser są winą elektroniki, ponieważ jest ona wadliwa i trzeba ją wymienić...
Natomiast mi się wydaje, że lasery są ustawione na złej wysokości i stąd problemy przy schodzeniu noża/stępla.
Nóż się blokuje (wyskakuje komunikay o błędzie), laser trzeba wtedy szybko zasłonić i trzy razy nacisnąć na stopce, wtedy schodzi dalej. Problem znika, gdy nóż przy otwarciu nie wraca do poprzedniego położenia, tylko zostaje zaraz nad pryzmą/matrycą.
Lasery są oczywiście ustawione równolegle do noża, ale wydaje mi się, że zbyt nisko i stąd problem.
Czy ktoś może powiedzieć w jakim przedziale (od x mm do x mm) powinny się znajdować od noża?
Bo mi się wyadje, że na poprzednich maszynach jakich pracowałem (EHT,Weinbrener,Beyeler,Vimercati), było to od 1 do 5mm.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Sebastian

Tagi:

andrjalo
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: andrjalo » 06 lip 2011, 15:21

Jakiej produkcji ta krawędziarka

Autor tematu
pracownik.ue

Post napisał: pracownik.ue » 06 lip 2011, 15:55

Maszyna jest produkcji Tureckiej.
Mam jeszcze jedne pytanie, a mianowicie czy nóż w tej maszynie można zakręcać po opadzie do pryzmy?

andrjalo

Post napisał: andrjalo » 06 lip 2011, 19:27

Raczej nie i powinno się podstawiać drewno przy jej wyłączeniu i zostawiać na kołkach zawsze może opaść i potem jest problem. Odnośnie bariery nie znam jej sterowania ale miałem przypadki że sterowanie szło przez przekaźniki które się zużywały. Wtedy bariera od lasera zgłaszała błąd.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”