BATUTA dyrygenta - niewykonalna dla maszyn ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
BATUTA dyrygenta - niewykonalna dla maszyn ?
Witam,
zwracam się z zapytaniem, czy ktoś z forumowiczów widzi możliwość wykonania maszynowo batuty dyrygenckiej:
-długość 400-500 mm
-średnica : płynnie przechodząca z 1, 5 mm z jednego końca do 5 mm z drugiego końca (stożek)
-materiał : klon
-powierzchnia gładka
-batuta musi być prosta wzdłużnie
-wykonywana z listewek 10x10 mm lub wałków.
Producenci maszyn i zakłady produkcyjne w Polsce posiadające maszyny (w tym CNC) z którymi się kontaktowałem rozkładają bezradnie ręce twierdząc, że tak cienki a zarazem długi stożek nie wykona żadna znana im maszyna.
Czy może ktoś z forumowiczów zna jakieś możliwości produkowania zwykłej batuty dyrygenckiej maszynowo.
Bardzo będę wdzięczny za każdą uwagę do powyższego tematu.
zwracam się z zapytaniem, czy ktoś z forumowiczów widzi możliwość wykonania maszynowo batuty dyrygenckiej:
-długość 400-500 mm
-średnica : płynnie przechodząca z 1, 5 mm z jednego końca do 5 mm z drugiego końca (stożek)
-materiał : klon
-powierzchnia gładka
-batuta musi być prosta wzdłużnie
-wykonywana z listewek 10x10 mm lub wałków.
Producenci maszyn i zakłady produkcyjne w Polsce posiadające maszyny (w tym CNC) z którymi się kontaktowałem rozkładają bezradnie ręce twierdząc, że tak cienki a zarazem długi stożek nie wykona żadna znana im maszyna.
Czy może ktoś z forumowiczów zna jakieś możliwości produkowania zwykłej batuty dyrygenckiej maszynowo.
Bardzo będę wdzięczny za każdą uwagę do powyższego tematu.
batuta
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: BATUTA dyrygenta - niewykonalna dla maszyn ?
Kreatywnością i innowacyjnością, modnymi w dzisiejszych czasach, da radę to zrobić.
Tylko to się nie opłaca dla tych paru sztuk.
Od tego trzeba zacząć: ILE SZTUK?

Tylko to się nie opłaca dla tych paru sztuk.
Od tego trzeba zacząć: ILE SZTUK?
archeo
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Oczywiście ,że się da. Jak to mówią tylko rozłożonego parasola z t....a nie wyciągniesz. Wykonywałem , dwa elementy wędki z włókna w sumie 1,80 cm na całej długości stożek Może dokładność i zbieżność stożka nie była z dokładnością 0.00 ale efekt był mocno zadowalający. Tak że 400-500 mm do wykonania .
-
batuta
Szanowni Panowie,
ja wytwarzam te batuty metodą chałupniczą, więc oczywiście się da. Jednak doszedłem do wniosku, że byłoby lepiej gdyby można dać zlecenie na jednorazowo 20 000 szt (po 5 0000 szt z czterech długości) i mieć spokój na kilka miesięcy. Dla maszyny może być to jednodniowa praca. Bardzo ważna jest powtarzalność kształtu, gdyż batuta jest wyważana (ustalany jest środek ciężkości) i powtarzalne rozłożenie masy wzdłuż batuty pozwala na jej łatwe wyważenie.
ja wytwarzam te batuty metodą chałupniczą, więc oczywiście się da. Jednak doszedłem do wniosku, że byłoby lepiej gdyby można dać zlecenie na jednorazowo 20 000 szt (po 5 0000 szt z czterech długości) i mieć spokój na kilka miesięcy. Dla maszyny może być to jednodniowa praca. Bardzo ważna jest powtarzalność kształtu, gdyż batuta jest wyważana (ustalany jest środek ciężkości) i powtarzalne rozłożenie masy wzdłuż batuty pozwala na jej łatwe wyważenie.
batuta
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: batuta
Obawiam sie ze przy drewnie to moze nie wynikac z samego ksztaltu,batuta pisze:...powtarzalne rozłożenie masy wzdłuż batuty pozwala na jej łatwe wyważenie.
nawet jesli jest powtarzalny.
Gratuluje niszy rynkowej

q
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: BATUTA dyrygenta - niewykonalna dla maszyn ?
Dobrze powiedzieli producenci maszyn i zakłady produkcyjne, ale niezbyt precyzyjnie.batuta pisze:Producenci maszyn i zakłady produkcyjne w Polsce posiadające maszyny (w tym CNC) z którymi się kontaktowałem rozkładają bezradnie ręce twierdząc, że tak cienki a zarazem długi stożek nie wykona żadna znana im maszyna.
Otóż da się, ale produkcja jednej sztuki trwałaby za długo żeby się to opłacało.
To tak jakby strzelać z armaty do muchy. Zabić zabijesz, ale jakim kosztem.
Ergo. Nie ma (moim zdaniem) maszyny która to wyprodukuje w miarę tanio.
Zapewne można taką maszynę bez problemu zaprojektować, ale coś mi się wydaje, że nie zaprojektowano jej z powodu (delikatnie pisząc) braku masowego zainteresowania batutami.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam
ja bym to zrobił na zasadzie drążkarki ( ogólnie rzecz biorąc ) .
w mirę przemieszczania materiału noże muszą się w określony sposób zbliżać do siebie - a potem - ciach .
co do zbytu na batuty - kto wie ? - może masowo powstawać będą orkiestry symfoniczne , kameralne , itp.
pozdrawiam.
w mirę przemieszczania materiału noże muszą się w określony sposób zbliżać do siebie - a potem - ciach .
co do zbytu na batuty - kto wie ? - może masowo powstawać będą orkiestry symfoniczne , kameralne , itp.

pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
Witaj,Skarabe pisze:poszukaj producenta kijów bilardowych i z nimi porozmawiaj, może coś zaradzą.
kije bilardowe w odróżnieniu od batut są na tyle grube i sztywne, że można je toczyć tokarką.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-11-07, 14:50 ]
pukury pisze:witam
w mirę przemieszczania materiału noże muszą się w określony sposób zbliżać do siebie..
Witaj,
cały problem tkwi właśnie w tym "określonym" sposobie zbliżania się noży. Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-11-07, 14:53 ]
Dobrze powiedzieli producenci maszyn i zakłady produkcyjne, ale niezbyt precyzyjnie.
Otóż da się, ale produkcja jednej sztuki trwałaby za długo żeby się to opłacało.
To tak jakby strzelać z armaty do muchy. Zabić zabijesz, ale jakim kosztem.
Ergo. Nie ma (moim zdaniem) maszyny która to wyprodukuje w miarę tanio.
Trafiona uwaga, ale do rozwiązania problemu mnie nie przybliżyła. Dzięki i pozdrawiam.
batuta