b2g (bmp to g-code)
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
b2g (bmp to g-code)
Znalazłem na internecie ten program http://www.inf-el.com/cnc/cnc.htm (na pewno wielu z Was go używa).
Opis przeczytałem od początku do końca , ale mam pytanie odnośnie wpisania najbardziej korzystnych parametrów w zakładce ustawienia.
Nie mam doświadczenia w tego typu programach i proszę Was o pomoc.
Opis przeczytałem od początku do końca , ale mam pytanie odnośnie wpisania najbardziej korzystnych parametrów w zakładce ustawienia.
Nie mam doświadczenia w tego typu programach i proszę Was o pomoc.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam!
Trochę bawiłem się tym programem.
Parametry ustawiasz pod swoją maszynę i obrabiany materiał (drewno, alu, mosiądz...)
Więc ciężko powiedzieć jakie są najbardziej korzystne ustawienia. Indywidualne ustawienia prędkości pod obrabiany materiał, głębokość obróbki, rodzaj frezu...
Autorem programu jest kolega z forum:
https://www.cnc.info.pl/topics40/progra ... vt3456.htm
Trochę bawiłem się tym programem.
Parametry ustawiasz pod swoją maszynę i obrabiany materiał (drewno, alu, mosiądz...)
Więc ciężko powiedzieć jakie są najbardziej korzystne ustawienia. Indywidualne ustawienia prędkości pod obrabiany materiał, głębokość obróbki, rodzaj frezu...
Autorem programu jest kolega z forum:
https://www.cnc.info.pl/topics40/progra ... vt3456.htm
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Wprowadziłem kolegę w błąd.
Lepiej obrazek tworzony lub edytowany w Paincie zostawić w kolorze 24 bitowym ponieważ zapis do mapy bitowej monochromatycznej gubi pośrednie wartość jasności (zapisuje kolor w 1 bicie) a nie w 3x8 bitach o jednakowej wartości.
Jeśli się chce zobaczyć prawdziwe poziomy jasności można użyć do konwersji np. darmowego programu FastStone Image Viewer. Ma on wiele ciekawych możliwości.
(skalowanie, obcinanie, zapis do wielu formatów, itp.)
Wielkość pliku pozostanie taka sama, ale lepiej będzie widać górki i dołki.
Lepiej obrazek tworzony lub edytowany w Paincie zostawić w kolorze 24 bitowym ponieważ zapis do mapy bitowej monochromatycznej gubi pośrednie wartość jasności (zapisuje kolor w 1 bicie) a nie w 3x8 bitach o jednakowej wartości.
Jeśli się chce zobaczyć prawdziwe poziomy jasności można użyć do konwersji np. darmowego programu FastStone Image Viewer. Ma on wiele ciekawych możliwości.
(skalowanie, obcinanie, zapis do wielu formatów, itp.)
Wielkość pliku pozostanie taka sama, ale lepiej będzie widać górki i dołki.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam, na wstępie chciałem podziękować wszystkim na forum, bo każdy nieświadomie ma wkład w budowę mojego plotera plazmowego i frezarki CNC. Postaram się odwdzięczyć umieszczając w najbliższym czasie kilka zdjęć i filmik.
Mam pytanie do kol. inf-el odnośnie jego programu B2G. W jaki sposób uzyskać w miarę ładną powierzchnię przy obróbce zdjęcia w 3d. Jakiego użyć freza, jakie nakładanie na przejście . Zakładam wielkość około 300x400mm
Pozdrawiam wszystkich
Mam pytanie do kol. inf-el odnośnie jego programu B2G. W jaki sposób uzyskać w miarę ładną powierzchnię przy obróbce zdjęcia w 3d. Jakiego użyć freza, jakie nakładanie na przejście . Zakładam wielkość około 300x400mm
Pozdrawiam wszystkich