automatyka studia ? czy kursy ? może coś innego ?

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
creative21
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

automatyka studia ? czy kursy ? może coś innego ?

Post napisał: creative21 » 07 paź 2018, 20:20

Witam

Nie wiem czy piszę w dobrym temacie jeżeli nie proszę o przeniesienie.

Mam pytania odnośnie automatyki programowanie maszyn CNC itp.

Tak więc jestem po studiach informatycznych (Politechnika Opolska ukierunkowałem się wtedy pod sieci komputerowe z tego też pisałem pracę inż.) studia skończyłem z 5 lat temu od tego czasu jak i przez cale studia nie pracowałem w tym zawodzie ( zarabiałem dobrze nie czułem potrzeby zmiany - mój błąd niestety )

chciałbym zmienić swoja obecną branże (która się już kończy ;/) i przerzucić się o ile się da w moim wieku (33 lata ) na automatykę, programowanie maszyn CNC itp.

mieszkam niedaleko Raciborza są tutaj studia zaoczne tylko czy warto ?

bo na politechnice opolskiej miałem masę niepotrzebnych przedmiotów nie związywanych z informatyką ( przedmiot humanistyczny, chemia..., programy pisałem na kartce a4 :/. ogólnie część zajęć była stratą czasu, ale cóż cłowiek młody głupi )

jak najlepiej to ugryźć czy jest sens zaczynania studiów ?
czy inwestować w kursy ?
są jakieś kursy dla typowych amatorów ?
może zakupić na początek jakiś sprzęt ?
co możecie podpowiedzieć ?

dzięki za pomoc :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: automatyka studia ? czy kursy ? może coś innego ?

Post napisał: strikexp » 07 paź 2018, 20:28

creative21 pisze:
07 paź 2018, 20:20
chciałbym zmienić swoja obecną branże (która się już kończy ;/) i przerzucić się o ile się da w moim wieku (33 lata ) na automatykę, programowanie maszyn CNC itp.
Da się w każdym wieku o ile masz zdrowie ;)

Zacznij od przejrzenia ofert pracy w Twoim rejonie i zobacz czego wymagają pracodawcy.

Autor tematu
creative21

Post napisał: creative21 » 07 paź 2018, 21:04

zdrowie jeszcze mam moze wątroba już nie ta ale jest ok :D
w regionie pracy dużo
znajomość systemów sterowania Heidenhain, Fanuc, Siemens
obsługa maszyn produkcyjnych
Programista CNC
jest tego dużo, a będzie pewnie coraz więcej

także pytanie od czego najlepiej ruszyć ? :)
wiem że na pewno będzie potrzebne SEP do 1kV
ale co dale studia kursy ? kupić jakiś podstawowy sprzęt i na tym się uczyć a później jakiś kurs ?

dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dasza77 » 07 paź 2018, 21:29

Są kursy na SEP i bez problemu to zdasz ( 1 tydzień). 33 lata - to młodzieniec - Chrystus w tym wieku zaczął nauczać :). Ja bym poszedł do pracy i się przyuczył przy cnc a reszta na kursach. Studia nic nie dadzą . Tytuł inż i mgr masz i to się liczy w papierach. Mogę się z tobą zamienić - ja daję moją wiedzę z cnc , a biorę Twoje lata (bez żadnej wiedzy)

Dodane 1 minuta 15 sekundy:
jest taka platforma www. strefakursow.pl

Autor tematu
creative21

Post napisał: creative21 » 07 paź 2018, 21:39

kurs sep jest za 700zł więc myślę tutaj nie będzie problemu :)
pracę aktualnie mam a chciałem to ogarnąć jakimiś kursami studiami żeby nabrać takiej podstawowej wiedzy "co z czym się je" żeby później się nie motać z tym :)

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Majster70 » 08 paź 2018, 07:04

Ogólnie, to te ogłoszenia o pracę dotyczą bardziej technologi obróbki (np skrawaniem) niż programowania. Kurs SEP do tej pracy ci nie potrzebny. Studia informatyczne też nie :wink:
Studia informatyczne lub lepiej elektroniczne by się przydały do programowania np PLC w tych obrabiarkach. Mogły by się też przydać przy pisania postprocesorów do systemów Cam w których piszesz bardziej skomplikowane obróbki, ale ostatnimi laty (powiedzmy od 10 lat) są oferowane postbuildery bardzo ułatwiające pisanie postprocesorów ...
W uproszczeniu, większe pieniądze w branży CNC są oferowane ludziom z doświadczeniem w obróbce, którzy:
a) umieją ustawić innym pracę (tym bez doświadczenia, pomyślunku lub leniwym) w przypadku detali seryjnych
b) przy produkcji jednostkowej umieją wykonać skomplikowane lub dokładne detale samodzielnie
W obu przypadkach moim zdaniem jest potrzebne doświadczenie, i trzeba mieć odrobione swoje "godziny basenowe". Dobrze również, jeśli twoja praca cię nie mierzi, obróbkę metalu trzeba choć trochę lubić.
Myślę, że dla kogoś po studiach informatycznych, nawet niezbyt dobrych, lepsze perspektywy w branży informatycznej.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 08 paź 2018, 09:41

Tylko kolega studiował sieci komputerowe, a to jest mało rozchwytywany kierunek. Głównie szuka się programistów, sporo mniej administratorów i prawie w ogóle sieciowców.

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Majster70 » 08 paź 2018, 15:24

creative21 pisze:chciałem to ogarnąć jakimiś kursami studiami żeby nabrać takiej podstawowej wiedzy "co z czym się je" żeby później się nie motać z tym

Część 2 moich wypocin: kursy raczej zbędne, najlepiej zatrudnić się do przyuczenia do zakładu, najczęściej niewielkiego, gdzie są produkowane krótkie serie. I próbować czegoś się nauczyć na miejscu, być aktywnym.
Czego nauczyć się wcześniej, może w domu? Podstaw rysunku technicznego i podstawowych pomiarów przyrządami typu suwmiarka, mikrometr, może średnicówka - to trochę zależy od obsługiwanej obrabiarki.
Na początku nie masz co liczyć na kokosy, bo niewykwalifikowany pracownik produkcyjny bez doświadczenia pensje ma raczej niewysoką.

Autor tematu
creative21

Post napisał: creative21 » 08 paź 2018, 17:33

studia inf. już są tego nie zmienię :D
wg. was lepiej iść w operator maszyn CNC czy programowanie sterowników PLC ?

tu i u będę zaczynał od początku co do kursu hm przyjąć się gdzieś to coś bym musiał chociaż wiedzieć więc może jakiś kurs by się przydał ?

abcdef
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: abcdef » 08 paź 2018, 18:08

operatorami zostają ludzie po podstawówce. Również nie masz szans z gośćmi po automatyce(szeroka wiedza nie tylko PLC) Nie ma prostej recepty na łatwe i duże pieniądze. Nauka, doświadczenie, zamiłowanie i trochę szczęścia?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”