Automatyczny zrzut kondensatu ze zbiornika kompresora
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Automatyczny zrzut kondensatu ze zbiornika kompresora
Witam!
Właściwie to już kończę kompresor na bazie chińskiej sprężarki 3090 i pionowego, stalowego (nowego) zbiornika o pojemności 300l.
Chciałbym zbiornik wyposażyć w automatyczny spust kondensatu. Firmowe dreny pływakowe lub elektroniczne niestety są drogie - właściwie to kosztują tyle, co sam zbiornik w moim przypadku.
Myślałem o instalacji elektrozaworu NC sterowanego przekaźnikiem czasowym - byłby załączany na parę sekund raz na określony interwał - na przykład pół godziny pracy samej sprężarki.
Myślałem też o założeniu małego zbiorniczka pod głównym zbiornikiem - byłby w nim umieszczony czujnik pływakowy poziomu cieczy. Wtedy możliwy byłby zrzut kondensatu bez strat powietrza - a przede wszystkim po pracy kompresora, kiedy zbiornik ostygnie. Tutaj rozwiązanie oparte o przekaźnik czasowy pewnie doprowadziłoby do opróżnienia zbiornika z powietrza.
Czy ktoś mógłby polecić jakiś konkretny czujnik poziomu cieczy? Chodzi też o to, żeby nie zalepił się rdzą/resztkami oleju.
Właściwie to już kończę kompresor na bazie chińskiej sprężarki 3090 i pionowego, stalowego (nowego) zbiornika o pojemności 300l.
Chciałbym zbiornik wyposażyć w automatyczny spust kondensatu. Firmowe dreny pływakowe lub elektroniczne niestety są drogie - właściwie to kosztują tyle, co sam zbiornik w moim przypadku.
Myślałem o instalacji elektrozaworu NC sterowanego przekaźnikiem czasowym - byłby załączany na parę sekund raz na określony interwał - na przykład pół godziny pracy samej sprężarki.
Myślałem też o założeniu małego zbiorniczka pod głównym zbiornikiem - byłby w nim umieszczony czujnik pływakowy poziomu cieczy. Wtedy możliwy byłby zrzut kondensatu bez strat powietrza - a przede wszystkim po pracy kompresora, kiedy zbiornik ostygnie. Tutaj rozwiązanie oparte o przekaźnik czasowy pewnie doprowadziłoby do opróżnienia zbiornika z powietrza.
Czy ktoś mógłby polecić jakiś konkretny czujnik poziomu cieczy? Chodzi też o to, żeby nie zalepił się rdzą/resztkami oleju.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Automatyczny zrzut kondensatu ze zbiornika kompresora
Ja zrobiłem tak że między zbiornikiem a spreżarką mam odwadniacz w którym zbiera się woda. Po wyłączeniu sprężarki otwiera się elektrozawór i wypuszcza powietrze wraz z wodą na zewnątrz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Tu masz uniwersalny regulowany, również do wody.
Czujnik poziomu
Czujnik poziomu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
wiosną czy jesienią to w zbiorniku 300l może już się nie zmieścić powietrze przy tygodniowym opróżnianiu wodykoala.g pisze:Nie lepiej raz na tydzień opróżniać?
i tu nie ma cy myśleć tylko założyć automatyczny spust kondensatu np taki https://airpress.pl/automatyczny-spust- ... -1-2-36337 choć są i tańsze .KonradRybacki pisze:Myślałem o instalacji elektrozaworu NC sterowanego przekaźnikiem czasowym - byłby załączany na parę sekund raz na określony interwał
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
link
Taniej się nie da
Kwestia drobnej przeróbki na automatyczny (zamykany ciśnieniem w zbiorniku- tak jak mają małe osuszacze powietrza np.)
Taniej się nie da

Kwestia drobnej przeróbki na automatyczny (zamykany ciśnieniem w zbiorniku- tak jak mają małe osuszacze powietrza np.)
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Człowiek tyle na ten baniak wydał, że chciałby, żeby coś dłużej posłużył. Chociaż to nawet nie to - bardziej bym się martwił, że się zrobią wżery od tej wody i zbiornik powie "papa" - demolując przy okazji kawałek warsztatu (i oby tylko tyle). Z praktyki wiem natomiast, że zawsze się zapomni spuścić ten kondensat - a na starość z głową coraz gorzej.

Też o tym myślałem. Tylko nie szkoda powietrza? Pracuję dorywczo - to by oznaczało konieczność pompowania zbiornika od zera po parę razy w ciągu dnia. Silnik 5,5kW - to może jeszcze nie dużo, prąd oszczędzam ale i tak rachunki mam sporawe.bear pisze: Po wyłączeniu sprężarki otwiera się elektrozawór i wypuszcza powietrze wraz z wodą na zewnątrz.
Dziękuję, popatrzę!allegro8228 pisze: Tu masz uniwersalny regulowany, również do wody.
P.S. Spojrzałem - trochę to duże. Coś mniejszego by się przydało - tak, żeby wrazić to pod dolną dennicę zbiornika w jakimś kawałku rury - przestrzeni nie ma tam dużo.
To co podrzuciłeś, to jest ogólnie elektrozawór ze sterowaniem czasowym. Można to zrobić taniej - chiński elektrozawór i przekaźnik czasowy, na przykład firmy F&F (nie pomnę modelu). Tylko problem jest taki, że przy nieregularnym użytkowaniu sprężarki i w zależności od pory roku - ciężko by było dobrać te interwały tak, żeby nie spuszczać niepotrzebnie powietrza. No a drugie - najwięcej kondensatu chyba będzie się skraplać już po pracy, jak powietrze w zbiorniku będzie stygło - wieczorem, itp. Tylko wtedy nastawą takiego spustu, jak do pracy ciąglej (zdarza mi się) - opróżnię sobie zbiornik z powietrza.tristar0 pisze: i tu nie ma cy myśleć tylko założyć automatyczny spust kondensatu
Idealny byłby dren z pływakiem - tylko to drogie jest. Z czujnikiem poziomu - zrobiłbym samemu, no tylko tak jak piszę - mam obawy że się to może pozaklejać zupą rdzo-wodno-olejową :wink"
P.S. Coś takiego znalazłem:
https://kamami.pl/czujniki-poziomu-ciec ... ieczy.html
dorobienie do tego interfejsu z przekaźnikiem sterującym elektrozaworem, to już by się dało zrobić nawet niedrogo i prosto. Pytanie co będzie, jak zajdzie to syfem z kondensatu?
Są nawet tańsze:
https://kamami.pl/czujniki-poziomu-ciec ... ieczy.html
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
KonradRybacki pisze:Człowiek tyle na ten baniak wydał, że chciałby, żeby coś dłużej posłużył.
Orginalne z lat 70 wytrzymują po 50 lat i nikt się nie bawi w nich z spuszczanie wody co nie oznacza że nie zalecam

Od wżerów żaden zbiornik Ci nie wybuchnie.KonradRybacki pisze: bardziej bym się martwił, że się zrobią wżery od tej wody i zbiornik powie "papa" - demolując przy okazji kawałek warsztatu
KonradRybacki pisze:Tylko nie szkoda powietrza?
Za odwiadniaczem masz zawór zwrotny, spuszczasz tylko powietrze między zaworem a pompom. Jak za każdym razem kiedy się wyłączy pompa będzie Ci spuszczało powietrze wraz z wodą. Spuszczaniem wody steruje elektrozawór podpięty pod styk pomocniczy stycznika od silnika pompy. Ja po takiej przeróbce nie mam zbytnio czego spuszczać z zbiornika, przed było tego sporo. Zbiornik miałem trochę skorodowany ale zrobiłem mu próbę ciśnieniową na 25 bar i wytrzymał bez problemu (zbiornik 80 lata). Widać że oryginalnie nie był nawet sprawdzany na takim ciśnieniu bo ujawniły się nieszczelności na oryginalnych spawach.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
to dlaczego inspektorzy UDT od zbiorników robią pomiary grubości ścianki?bear pisze:Od wżerów żaden zbiornik Ci nie wybuchnie.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Źle zadane pytanie. UDT robi to co mu przyniesie kasę. Nie jest to wyznacznik bezpieczeństwa.
No i grubość ścianek a wżery to co innego.
No i grubość ścianek a wżery to co innego.