Witam wszystkich mam sporo elementów do spawania, a na tym się średnio znam, a zależy mi bardzo na jakości spawu. Postanowiłem zrobić sobie automat spawalniczy tylko mam problem z doborem parametrów.
Spawane detale: stal St3s gr 3 - 4 mm rodzaj złącza - narożne, posiadam spawarkę tiger 309 elementy będą okrągłe o średnicy 60 - 200mm i nie wiem z jaką prędkością obracać element i jak dostosować resztę parametrów na spawarce czyli prędkość podawania drutu ilość litrów na minutę natężenie prądu itp. Podejrzewam, że idealny dobór na forum jest nie możliwy ale mimo wszystko proszę chociaż o jakieś wytyczne.
P.S.
Łatwiej mi będzie korygować zmiany posuwem drutu niż obrotami w uchwycie. Tak więc obroty są dla mnie najważniejsze.
Pozdrawiam
Mateusz
Automatyczne spawanie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
czyli spawanie obwodowe z ruchomym elementem.
Jaka pozycja spawania
podolna
spawasz pulsem
Spawać zamierzasz na raz czy dwa razy
( przetop a następnie wypełnienie )
Na pewno warto wykorzystać miękki start.
po ustaleniu szybkości podawania drutu musisz ustalić na tyle dużą szybkość obrotu ( doświadczalnie w Twoich warunkach ) żeby uzyskać przetop 1 ... 1,5mm ( zakładam że jest wymagany ) oraz wypełnienie lica spoiny , żeby nie było podtopień.
Poszukam w tabelek o doborze wstępnym parametrów spawania.
poniżej masz linka ... może coś Ci się z niego nada ...
http://www.spawalnictwo.com.pl/
Jaka pozycja spawania

spawasz pulsem

Spawać zamierzasz na raz czy dwa razy

Na pewno warto wykorzystać miękki start.
po ustaleniu szybkości podawania drutu musisz ustalić na tyle dużą szybkość obrotu ( doświadczalnie w Twoich warunkach ) żeby uzyskać przetop 1 ... 1,5mm ( zakładam że jest wymagany ) oraz wypełnienie lica spoiny , żeby nie było podtopień.
Poszukam w tabelek o doborze wstępnym parametrów spawania.
poniżej masz linka ... może coś Ci się z niego nada ...
http://www.spawalnictwo.com.pl/
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)