Automat tokarski ATA 40 modernizacja na cnc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Automat tokarski ATA 40 modernizacja na cnc
Witam serdecznie wszystkich potrzebuje porady ponieważ szukam osoby która mi pomoże ustawić automat tokarski ATA 40 regulowany mechanicznie i bardzo Ciężko, a to jest maszyna która zaspokoi moje potrzeby zastanawiam się czy będzie możliwość przerobienia tego automatu na łatwiejsze sterowanie czy też ustawienie go proszę o pomoc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Automat tokarski ATA 40 modernizacja na cnc
Typowy stary automat krzywkowy... Niegdyś bardzo popularny i niezastąpiony przy produkcji masowej prostych detali... Niestety jest to maszyna, która klepie w kółko jeden element w gigantycznych seriach i przestawienie jej na inny detal zajmuje sporo czasu... Trzeba dorabiać krzywki i potem je zgrać... Jak się pomylisz przy obliczaniu/wyrysie krzywek to od nowa 
Przerabianie tego na CNC nie ma zbytniego sensu bo nie ma w nim oryginalnie śrub pociągowych czyli rzeźbienie i upychanie wszystkiego od nowa... Łatwiej przerobić zwykłą manualną na CNC lub kupić starszą CNC działającą lub do retrofitu...

Przerabianie tego na CNC nie ma zbytniego sensu bo nie ma w nim oryginalnie śrub pociągowych czyli rzeźbienie i upychanie wszystkiego od nowa... Łatwiej przerobić zwykłą manualną na CNC lub kupić starszą CNC działającą lub do retrofitu...
-
Rozumiem kosztowało mnie trochę zachodu żeby ją sprowadzić do mnie , i dopiero niedawno ja kupiłem dlatego nie mam serca żeby ją wyrzucić a może jest jakieś inne rozwiązanie żeby zmodernizować ja na jakieś inne sterowanie? Coś łatwiejszego do ustawienia
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Łatwiej przerobić manualną na automat? Tu się nie zgodzę i chyba jeszcze nie widziałem takiej sensownej przerobki pracującej jak automat tokarski. Zazwyczaj są to tokarki z dorobionymi posuwami i dużo im jeszcze do automatu brakuje.Petroholic pisze: ↑23 lut 2021, 23:47
Oczywiście, że najłatwiej kupić gotowy automat cnc de retrofitu.
Kilka lat temu przerabiałem krzywkowy wzdłużny i wciąż z niego korzystam. Budowy ATA 40 nie znam ale w AWA na mechanikę poświęciłem nie więcej nic jeden dzień na każdą oś/suwak.
-
A czy ktoś z was chciałby pomóc mi w przerobieniu tego automatu posiadam do automatu pełna dokumentację DTR oraz pełną instrukcja obsługi tylko potrzebna mi osoba która ma pojęcie o przerobieniu tego automatu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
a może fotki jakies? Ja już jakiegoś krzywkowca rozbierałem i tam było sporo pomysłow na zostawienie tego mechanicznie w jednym kawałku, tylko dorabiając napędy.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
W jakim rejonie Polski jesteś posiadaczu automatu?
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
Wielkopolska okolice Poznania
Dodane 10 minuty 8 sekundy:
Zdjęcia bartuus1 poszły na FB
Dodane 10 minuty 8 sekundy:
Zdjęcia bartuus1 poszły na FB
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2