Witam
Posiadam program autodesk inventor i potrzebuje zrobić na nim projekt maszyny.
Dopiero się uczę i próbuje od paru dni cokolwiek zrobić lecz mi na tym programie ciężko to ogarnąć.
Na zdj zamieściłem model konstrukcji którą chciałbym wykonać na tym programie , problem polega na tym ze jak wykonam ramo koloru zielonego to nie wiem jak wykonać przekątną koloru niebieskiego .
Czy ktoś mi pomoże ?
Autodesk Inventor Pomoc
Projekt maszyny
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Re: Autodesk Inventor Pomoc
..ale w czym trudność ? przecież nie robisz tego jako jedną część.
np. zrób profile jako osobne części składane w złożenie. Zielone może być złożeniem czterech czy iluśtam części.
Niebieska część tak samo i potem w całość.
np. zrób profile jako osobne części składane w złożenie. Zielone może być złożeniem czterech czy iluśtam części.
Niebieska część tak samo i potem w całość.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Raczej robi (rysuje, tworzy) jako jedną część. Napisał, że jest początkujący, to pewnie jeszcze nie opanował dobrze rysowania, a co dopiero złożenia.
Np, aby złożyć twoją maszynę musisz oddzielnie narysować (jak dobrze policzyłem) 10 rysunków (modeli) które następnie złożysz (scalisz) we wspominaną maszynę.
Obejrzyj sobie filmik, np: Złożenie zaczyna się od około 6 minuty. Wtedy będziesz wiedział o co kaman.
Np, aby złożyć twoją maszynę musisz oddzielnie narysować (jak dobrze policzyłem) 10 rysunków (modeli) które następnie złożysz (scalisz) we wspominaną maszynę.
Obejrzyj sobie filmik, np: Złożenie zaczyna się od około 6 minuty. Wtedy będziesz wiedział o co kaman.
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dokładnie chodziło mi o to tak jak na tym filmiku 
Naprawdę wielkie dzięki panowie. Ja zaczynałem od razu od pliku złożenie i dopiero tam rysowałem i wszystko próbowałem w jednym kawałku narysować... Wiem wiem , myślicie pewnie że idiota no ale dopiero zaczynam tym programem się bawić , aa naprawdę na pierwszy raz jest to dość skomplikowane
Dzięki i pozdrawiam

Naprawdę wielkie dzięki panowie. Ja zaczynałem od razu od pliku złożenie i dopiero tam rysowałem i wszystko próbowałem w jednym kawałku narysować... Wiem wiem , myślicie pewnie że idiota no ale dopiero zaczynam tym programem się bawić , aa naprawdę na pierwszy raz jest to dość skomplikowane

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Każdy kiedyś zaczynał 
Najpierw rysuj poszczególne części wykorzystując opcję Nowy --> "Części", następnie złóż je w "Zespół". Zauważ, że jak dokonasz jakiś zmian w modelu to ta zmiana przeniesie się do zespołu (złożenia). Chociaż nie zawsze jest to automatycznie. Wtedy musisz kliknąć w zakładkę "Zarządzanie" i w "PIORUN". Piszę z pamięci, więc mogę się mylić, nie mam teraz dostępu do programu.

Najpierw rysuj poszczególne części wykorzystując opcję Nowy --> "Części", następnie złóż je w "Zespół". Zauważ, że jak dokonasz jakiś zmian w modelu to ta zmiana przeniesie się do zespołu (złożenia). Chociaż nie zawsze jest to automatycznie. Wtedy musisz kliknąć w zakładkę "Zarządzanie" i w "PIORUN". Piszę z pamięci, więc mogę się mylić, nie mam teraz dostępu do programu.
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.