GumiRobot, dziękuję za pomoc. Siedziałem dziś nad tym ze 2 godziny i nic...udało mi się zrobić tak jak na zdjęciach.

...ale po krótkim zastanowieniu to jeszcze nie to, bo chodzi o to aby chamfer był zawsze na 45 stopni...
Da sie to jakoś ogarnąć?
GumiRobot, dziękuję za pomoc. Siedziałem dziś nad tym ze 2 godziny i nic...udało mi się zrobić tak jak na zdjęciach.
qqaz, wiem o co Ci chodzi tylko właśnie póki co nie mogę sobie poradzić z ustawieniem odpowiedniej strategii w Fusion
Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem ale najpierw i tak wyfrezuje okrągłą kieszeń na wylot i dopiero później chciałem sfazować krawędzie po elipsie. Nie wiem o co chodzi z tym ze czubek nie może być ostry.qqaz pisze: ↑06 lip 2021, 07:03Jeżeli masz frez z krótką krawędzią to frezuj elipsę warstwami lub po helisie ale z zaznaczeniem że ścianka kieszeni ma kąt - nie wiem czy fusion tak potrafi.
Jeżeli nie może to sam to zrobisz frezując kilka elips coraz mniejszych ale na coraz większych głebokościach.
Albo tą samą elipsę na kilka razy tyko wraz ze zmianą głębokości zwiększasz nadmiar na konturze o wielkość przybrania
Tylko te frezy powinny być zatępione na końcu abyś miał jakąkolwiek średnicę a nie goły , ostry czubek.
tak, wiem że tak będzie, to w niczym nie przeszkadza.
Kod: Zaznacz cały
%
(1001)
(T1 D=6. CR=0. - ZMIN=0. - FLAT END MILL)
N10 G94 G17 G91.1
N15 G21
(WHEN USING FUSION 360 FOR PERSONAL USE, THE FEEDRATE OF)
(RAPID MOVES IS REDUCED TO MATCH THE FEEDRATE OF CUTTING)
(MOVES, WHICH CAN INCREASE MACHINING TIME. UNRESTRICTED RAPID)
(MOVES ARE AVAILABLE WITH A FUSION 360 SUBSCRIPTION.)
(2D CONTOUR1)
N20 M9
N25 S20000 M3
N30 G54
N35 M8
N45 G90 G0 X312.5 Y-196.5