autocad nie chce mi zaokraglac..
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
autocad nie chce mi zaokraglac..
nie wiem o co chodzi, chce zaokraglic dwie krawedzie prostopadle jak klikn polecenie zaokragl i wskaze te krawedzie to nic sie nie dzieje.. natomiast jesli wskaze mu dwie krawedzie rownolegle to polaczy mi je lukiem. moze ktos wie dlaczego tak jest?
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
...czasem jest tak gdy te 2 proste prostopadłe są zbyt krótkie a ty robisz zbyt duży promień i dlatego nie chce robić owego promienia przynajmniej tak jest u mnie
rada to zmniejsz wartość promienia na mniejszą i powinno być okey.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Pamiętam jeszcze ze szkoły ..., że tam jest coś takiego, że np. okrąg (jako, że to grafika wektorowa) składa się z dużej ilości krótkich odcinków linii prostych dających "złudzenie" okręgu. I gdzieś w opcjach można było właśnie ustawić z jaką dokładnością miało to być przedstawiane... oczywiście obciążało to troche kompa. Tylko niepamietam już dokładnie to się ustawiało... chyba trzeba było jakiś polecenie wpisać.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
sprawa prosta :PETERS pisze:Pamiętam jeszcze ze szkoły ..., że tam jest coś takiego, że np. okrąg (jako, że to grafika wektorowa) składa się z dużej ilości krótkich odcinków linii prostych dających "złudzenie" okręgu. I gdzieś w opcjach można było właśnie ustawić z jaką dokładnością miało to być przedstawiane... oczywiście obciążało to troche kompa. Tylko niepamietam już dokładnie to się ustawiało... chyba trzeba było jakiś polecenie wpisać.
wystarczy dać " Regen wszystko " pasek narzędzi "widok" i mamy wszystko okrągłe ..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
PETERS masz racje, w tools/options/display/arc and circle smoothness
(domyslnie 100) jest to ilosc odcinkow prostych tworzacych okrag.
autorowi jednak chodzi o cos innego
"nie wiem o co chodzi, chce zaokraglic dwie krawedzie prostopadle jak klikn polecenie zaokragl i wskaze te krawedzie to nic sie nie dzieje.. natomiast jesli wskaze mu dwie krawedzie rownolegle to polaczy mi je lukiem. moze ktos wie dlaczego tak jest?"
taki obiaw jest jak linie sa krotsze od wartosci promienia. acad trzyma wartosc promienia domyslnie z poprzedniej operacji, dlatego lepiej okreslic wartosc promienia przed wskazaniem linii.
zobacz w taki sposob
-wybierz funkcje "ZAOKRAGLENIE" (fillet)
-wciscnij klawisz "R" potem ENTER
-wpisz wartosc promienia i wcisnij ENTER
-kliknij na liniach do zaokraglenia.
(domyslnie 100) jest to ilosc odcinkow prostych tworzacych okrag.
autorowi jednak chodzi o cos innego
"nie wiem o co chodzi, chce zaokraglic dwie krawedzie prostopadle jak klikn polecenie zaokragl i wskaze te krawedzie to nic sie nie dzieje.. natomiast jesli wskaze mu dwie krawedzie rownolegle to polaczy mi je lukiem. moze ktos wie dlaczego tak jest?"
taki obiaw jest jak linie sa krotsze od wartosci promienia. acad trzyma wartosc promienia domyslnie z poprzedniej operacji, dlatego lepiej okreslic wartosc promienia przed wskazaniem linii.
zobacz w taki sposob
-wybierz funkcje "ZAOKRAGLENIE" (fillet)
-wciscnij klawisz "R" potem ENTER
-wpisz wartosc promienia i wcisnij ENTER
-kliknij na liniach do zaokraglenia.
POZDRAWIAM