Art-cam pochylenie powierzchni. Jak zrobić. Pomocy.

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
Brr...
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Art-cam pochylenie powierzchni. Jak zrobić. Pomocy.

Post napisał: Brr... » 06 gru 2014, 22:23

Witam. Mam problem.

Od kilku dni próbuję zrobić model (relief) pochyłych szlifów głowni noża.

Wyciągam cały obrys (zielone na rys.) na 2 mm

Teraz chciałbym zrobić pochyłe płaszczyzny szlifów, tak by te niebieskie wektory były na poziomie z=2 a czerwone na z=0

Obrazek

Dodam, że moje nędzne próby z wyciąganiem złożonymi zaowocowały tym, że wektor niebieski nie jest na jednej wysokości z. Tzn mniej więcej na środku jest powiedzmy 2,3mm a przy końcach 1,6mm

Jak zrobić by wektory niebieskie zostały na z=2 (czerwone naturalnie muszą się unosić zbliżając do spotkania z niebieskim)

Pozdrawiam i z góry dziękuję, za odpowiedzi.

Edycja.
Jeszcze jedno pytanie.
Mam frez składany. Ma fi12mm i ma jedną płykę okrągłą fi 8mm
Jak ta płytka wiruje to frez ma przekrój trochę jak walcowy a trochę jak kulowy.
tzn płaska podstawa 4mm i promień r=4mm.
Jak taki frez wprowadzić, skoro mogę wybrać albo walcowy albo kulowy ?
Da się wogóle? Jak sobie radzicie w takim przypadku?

Tagi:

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Re: Art-cam pochylenie powierzchni. Jak zrobić. Pomocy.

Post napisał: lajosz » 07 gru 2014, 02:57

Brr... pisze: ............. Dodam, że moje nędzne próby z wyciąganiem złożonymi zaowocowały tym, że wektor niebieski nie jest na jednej wysokości z. Tzn mniej więcej na środku jest powiedzmy 2,3mm a przy końcach 1,6mm

Jak zrobić by wektory niebieskie zostały na z=2 (czerwone naturalnie muszą się unosić zbliżając do spotkania z niebieskim)
Próbuj nadal z wyciąganiem złożonym, a wyjdzie Ci coś takiego:

Obrazek

No chyba, że to nie o to chodzi.

A co do narzędzia, to oczywiście jest możliwość dodania w Artcamie takiego narzędzia o jakim piszesz.

Zobacz:

Obrazek

Autor tematu
Brr...

Post napisał: Brr... » 07 gru 2014, 08:33

Witam.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. (dałem pomógł)
Dokładnie o taki efekt mi chodzi, ale jak go zrobić? (naprawdę już mi ręce odpadają i różne cuda mi wychodzą tylko nie to co chcę) Szczególnie jak zatrzymać te niebieskie wektory na wysokości 2mm (tak jak reszta jak reszta obrysu klingi), a by tylko te czerwone zmieniały wysokość.

Co do frezu, to ja robiłem zawsze tak, że kopiowałem istniejący frez i potem sobie go edytowałem, a tam okno z rodzajem frezu jest nieaktywne. :oops:

Dolce
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: Dolce » 31 gru 2014, 18:02

Witam.
Jeśli chcesz połączyć wysokości wyciągniętego na 2mm reliefu z tworzonym na podstawie zaznaczonych wektorów wyciąganiem złożonym (wzdłuż zaznaczonego przez Ciebie na niebiesko wektora), musisz w opcjach wyciągania złożonego odznaczyć "skaluj wysokość i szerokość". Jeśli tego nie zrobisz to efekt będzie taki, że wysokość wzdłuż niebieskiego wektora dla wyciągania złożonego nie będzie jednakowa ponieważ podczas skalowania szerokości i wysokości wyciąganego detalu opisanego wektorami o kształtach łuków, również wysokość (Z) będzie "tworzyła łuk". Program nie będzie przecież wiedział, że chcesz połączyć wysokości wzdłuż niebieskiego wektora tylko utworzy wyciąganie na podstawie kształtów opisanych wektorami w osiach X i Y oraz dodanego przekroju (dla wyciągania w osi Z).
Należy jeszcze pamiętać o zaznaczeniu wysokości dla wyciąganego elementu czyli w Twoim przypadku wpisać w okienku 2mm, chyba że ustalisz tą wysokość już na etapie tworzenia wektora przekroju (z tym jest nieco więcej zachodu).
Obrazek

Autor tematu
Brr...

Post napisał: Brr... » 01 sty 2015, 15:53

Dziękuję za wskazówki.
Kolega Lajosz podesłał mi wektory kształtów którymi wyciągał model.
Po wielu próbach jakoś mi udało się osiągnąć oczekiwane efekty.
Brr...

Dolce

Post napisał: Dolce » 01 sty 2015, 18:56

To się cieszę, pozdrawiam.

asterix
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: asterix » 21 sty 2015, 11:47

Witam,

pozwolę podpiąć się pod temat, poniewaz problem mam podobny. Od kilku dni ćwiczę i uczę się artcam`a. Mam wersje demo. Potrzebuję pochylić bryłę, np prostokąt, okrąg w przestrzeni. Najlepiej poprzez wpisywanie wartości Z dla poszczególnych węzłów danej bryły. Jak to można zrobić? Gdzies w sieci znalazłem informacje, że robi się to funkcją utwórz pochylenie. Ale nie znalazłem takiej funkcji :( ...... i utknąłem w miejscu

pozdrawiam
asterix

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 22 sty 2015, 00:36

asterix pisze:Witam,

Mam wersje demo. Potrzebuję pochylić bryłę, np prostokąt, okrąg w przestrzeni. Najlepiej poprzez wpisywanie wartości Z dla poszczególnych węzłów danej bryły. Jak to można zrobić? Gdzies w sieci znalazłem informacje, że robi się to funkcją utwórz pochylenie. Ale nie znalazłem takiej funkcji :( ...... i utknąłem w miejscu
Niestety, ale wersja demo, to tylko Artcam Insignia i Artcam Express, a w tych wersjach po prostu nie ma możliwości pochylania reliefu (bryły).
Narzędzie pochylania występuje tylko w wersjach Artcam Pro i Artcam Jewel Smith, a te z kolei nie są dostępne jako demo.

Zresztą i tak w jakimkolwiek Artcamie nie ma możliwości pochylania bryły poprzez wpisywanie współrzędnych osi Z dla poszczególnych węzłów.
Dodatkowo pochylenie bryły (w Artcamie) oznacza jej zniekształcenie, bo Artcam to 2.5D, a nie 3D, czyli pochylając np. sześcian uzyskasz jedynie pochylenie górnej powierzchni pod wektorem, albo jeśli nie zaznaczysz wektora, to pochylenie będzie dotyczyć całej warstwy reliefu, ale i tak z zachowaniem prostych ścian.
Inaczej pisząc, nie uzyskasz kątów ujemnych.

Popatrz:

Obrazek

asterix

Post napisał: asterix » 22 sty 2015, 07:41

Dokładnie o takie pochylenie mi chodziło jak pokazałeś na rysunku (bardziej zniekształcenie niż pochylenie) :)
Tak podejrzewałem, ze to może być związane z bardziej uboga wersją programu. Szkoda
A nie da sie tego efektu w inny sposób osiągnąć w wersji demo ?

Dziękuje za informacje ...

mcnc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mcnc » 23 kwie 2015, 14:44

czy w artcam express można robić takie wyciągania?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”