Anodowanie aluminium
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Anodowanie aluminium
Niektórzy koledzy mylą pojęcia chromowanie i anodowanie. Chromowanie polega na nakładaniu elektrolitycznym chromu na powierzchnię metalu. Dlatego też możemy dany element regenerować. A anodowanie wręcz przeciwnie, polega na wyżeraniu mikroporów w aluminium i niektórych stopach. Elementy są trawione w ługu, a następnie przechodzą proces anodowania. Dlatego też otwory pod łożyska wykonuje się z reguły na gotowo po anodowaniu.
Po anodowaniu element jest uszczelniany lub barwiony na prawie że dowolny kolor.
Po anodowaniu element jest uszczelniany lub barwiony na prawie że dowolny kolor.
Tagi:
-
Pracowałem "całe" życie w zakładach lotniczych. Mieliśmy tam galwanizernię. Więc coś tematu liznąłem. Parę lat wstecz anodowałem na biało w warunkach domowych. Jeszcze mam małą wannę z szynami do zawieszania elementów. Teraz szkoda się w to bawić bo mam w mieście galwanizernię. Dodatkowo ciężko kupić stężony kwas siarkowy i azotowy, nie prowadząc działalności gospodarczej. Mam gdzieś na dysku kopie z książki o domowym anodowaniu. Jak znajdę to wrzucę.
-
Obiecane materiały o anodowaniu.
- Załączniki
-
- anodowanie.rar
- Spakowane zdjęcia stron z książki
Galwanotechnika domowa. - (6.61 MiB) Pobrany 225 razy
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Trochę odkopię temat.grawer pisze: ↑20 paź 2020, 22:49Pracowałem "całe" życie w zakładach lotniczych. Mieliśmy tam galwanizernię. Więc coś tematu liznąłem. Parę lat wstecz anodowałem na biało w warunkach domowych. Jeszcze mam małą wannę z szynami do zawieszania elementów. Teraz szkoda się w to bawić bo mam w mieście galwanizernię. Dodatkowo ciężko kupić stężony kwas siarkowy i azotowy, nie prowadząc działalności gospodarczej. Mam gdzieś na dysku kopie z książki o domowym anodowaniu. Jak znajdę to wrzucę.
Na biało nie da się zabarwić anody, pewnie masz na myśli bezbarwną powłokę.
Kwas siarkowy kupujesz bez problemu w każdym sklepie motoryzacyjnym jako elektrolit do akumulatorów. Ma on stężenie 38%, robisz z tego 10-20%, w zależności jakie potrzebujesz, dodajesz bodajże 2% tlenku glinu, ewentualnie kwas szczawiowy i masz gotową kąpiel do anodowania. W warunkach domowych można bez problemu robić anodowanie typu II z efektem finalnym nie gorszym a często lepszym jak w dużej anodowni. Z anodowaniem twardym już zdecydowanie trudniej, choćby ze względu na temperaturę poniżej 0 i warunki prądowo-napięciowe. Nie jest to niemożliwe w warunkach domowych ale kosztowne i wymagające wiedzy i doświadczenia.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Cześć.
Wiecie może ile teraz biorą za anodowanie blachy aluminium z barwieniem za dm2. Bo mało cenników na stronach internetowych z usługami. A może coś polecicie taniego lub macie jakieś rozeznanie w cenach ?
Wiecie może ile teraz biorą za anodowanie blachy aluminium z barwieniem za dm2. Bo mało cenników na stronach internetowych z usługami. A może coś polecicie taniego lub macie jakieś rozeznanie w cenach ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wyślij zapytanie do firmy Vorster ze Zduńskiej Woli.
Robili mi anodę z barwieniem na niebiesko. Jakość - rewelacja.
Co do ceny, też przyzwoita.
Robili mi anodę z barwieniem na niebiesko. Jakość - rewelacja.
Co do ceny, też przyzwoita.