Anodowanie aluminium PA6 - problem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam
Od jakiegos czasu produkuje male detale z aluminium PA6 ktore pozniej anoduje na rozne kolorki .
Ostatnio zrobilem wieksza partie detali i wystapil problem - nie da sie go anodowac - wystepuja dosc duze wzery i naloty na detalach .
Przy dochodzeniu gdzie jest blad okazlo sie iz aluminium PA6 zanurzone w kwasie w celu wytrawienia zaczyna sie gotowac i powstaja wzery .
Stad i moje pytanie - czy faktycznie aluminium PA6 nie nadaje sie do anodowania ( jak mi powiedzial sprzedawca ) mimo tego ze dotad wychodzilo bardzo ladnie czy ktos mnie robi w balona ?
Zna ktos jakies ewentualnie normy obowiazujace gdzie napisane by bylo czy jest to aluminium do anodowania czy nie
Z gory dziekuje za odpowiedz
Od jakiegos czasu produkuje male detale z aluminium PA6 ktore pozniej anoduje na rozne kolorki .
Ostatnio zrobilem wieksza partie detali i wystapil problem - nie da sie go anodowac - wystepuja dosc duze wzery i naloty na detalach .
Przy dochodzeniu gdzie jest blad okazlo sie iz aluminium PA6 zanurzone w kwasie w celu wytrawienia zaczyna sie gotowac i powstaja wzery .
Stad i moje pytanie - czy faktycznie aluminium PA6 nie nadaje sie do anodowania ( jak mi powiedzial sprzedawca ) mimo tego ze dotad wychodzilo bardzo ladnie czy ktos mnie robi w balona ?
Zna ktos jakies ewentualnie normy obowiazujace gdzie napisane by bylo czy jest to aluminium do anodowania czy nie
Z gory dziekuje za odpowiedz
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
nic mi nie wiadomo aby były problemy z PA6
opisz może proces?
ciekawi mnie ten kwas co to w nim trawisz ?
czy nie chodzi o "rozjaśnianie/dekapowanie" bo nie bardzo rozumiem "trawienie w kwasie"
jesli proces poprawny to może stop nie taki jak na fakturze ?
ja mam co rusz taki problem ale z nierdzewką - hurtownie jak widzą moje zamówienie to dostają palpitacji
każda partia jest sprawdzana na spektometrze
opisz może proces?
ciekawi mnie ten kwas co to w nim trawisz ?
czy nie chodzi o "rozjaśnianie/dekapowanie" bo nie bardzo rozumiem "trawienie w kwasie"
jesli proces poprawny to może stop nie taki jak na fakturze ?
ja mam co rusz taki problem ale z nierdzewką - hurtownie jak widzą moje zamówienie to dostają palpitacji

każda partia jest sprawdzana na spektometrze
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
aluminium PA6 bardzo dobrze się anoduje, nie ma z nim żadnych problemów.
może zamiast tego materiału sprzedawca wcisnął Ci jakiś stop aluminium z czymś innym, np. cynkiem skoro się to w kwasie pieni ? a jeśli faktycznie to ZnAl to są problemy z jego anodowaniem.
i tak jak pytał numerek, co to za kwas w którym "trawisz" ? azotowy? solny? czy może jakaś mieszanina?
może zamiast tego materiału sprzedawca wcisnął Ci jakiś stop aluminium z czymś innym, np. cynkiem skoro się to w kwasie pieni ? a jeśli faktycznie to ZnAl to są problemy z jego anodowaniem.
i tak jak pytał numerek, co to za kwas w którym "trawisz" ? azotowy? solny? czy może jakaś mieszanina?
wykonuję:
- srebrzenie
- niklowanie
- cynkowanie
- kadmowanie
- miedziowanie
- fosforanowanie
- oksydowanie
- chromowanie techniczne i dekoracyjne
- anodowanie aluminium (w tym barwne i twarde)
- srebrzenie
- niklowanie
- cynkowanie
- kadmowanie
- miedziowanie
- fosforanowanie
- oksydowanie
- chromowanie techniczne i dekoracyjne
- anodowanie aluminium (w tym barwne i twarde)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Moze ma gosc parametry dobrane do innego stopu.
Raz dalem do anodowania stop pa9 do goscia, ktory anodowal w wiekszosci pa11, zepsul mi detale mimo,ze jego pa11 wychodzilo super. Ten sam stop dalem do innej firmy i wyszlo wysmienicie. Mysle, ze to kwestia doswiadczenia.
Raz dalem do anodowania stop pa9 do goscia, ktory anodowal w wiekszosci pa11, zepsul mi detale mimo,ze jego pa11 wychodzilo super. Ten sam stop dalem do innej firmy i wyszlo wysmienicie. Mysle, ze to kwestia doswiadczenia.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Anodowanie aluminium PA6 - problem
Nie ma specjalnych norm. Po prostu z istoty procesu wynika, że im większa ilość i różnorodność dodatków stopowych tym dla procesu anodowania gorzej. Stąd lepiej anodują się gatunki PA38, PA4, PA11 - a już PA6 ze względu na dużą ilość dodatków nie jest specjalnie polecanym gatunkiem do tego procesu. Anodować się oczywiście da - pewnie to kwestia odpowiedniej technologii i podejścia w galwanizerni - ale niestety na tej "chemii" się nie znam - mogę tylko napisać jak ja to widzę jako klient. A ja w praktyce widzę pewne różnice w efekcie końcowym: gatunki polecane dają po anodowaniu strukturę, która "gubi" wszelkie defekty powierzchniowe (tzn drobne ryski, zatarcia itp), a PA6 wygląda po tym procesie jak pokryte bezbarwnym lakierem i uwidacznia wszystkie wcześniejsze wady powierzchni.Tonnrud pisze:Zna ktos jakies ewentualnie normy obowiazujace gdzie napisane by bylo czy jest to aluminium do anodowania czy nie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
A ja tak czytam i widzę że żyję w niewiedzy kompletnej. Do tej pory oddawałem detale do jednej anodowni i te z PA4 lub PA11 wychodziły bardzo ładnie. Natomiast elementy z PA6 były niby czarne, ale wyglądały jakby miały na sobie sadzę oraz powłoka ta dość łatwo zmywała się ( no może nie po pierwszym myciu). Tak więc rozumiem, że PA6 można pokryć ładną powłoką - czy tak?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Nawet w tabelach przydatnosci poszczegolnych stopow jst napisane obok
PA6 (2017,2007) "nie zalecane".Mi elementy z PA6 wychodzą beznadziejnie,kolor jest bardzo łatwo scieralny,wystarczy przejechac swierzo zaanodowanym elementem po kartce papieru i zostaje ślad.Odcienie na które daje sie ten stop barwic też są fatalne - głęboka czerń nie do osiagniecia-przynajmniej dla mnie,w moich warunkach sprzętowych.Tak samo inne kolory,po prostu nie nadaje sie...Za to PA38 choc cieższe w obróbce barwi sie doskonale,daje piękną głęboką czerń, czerwień itd, i jak nic sie nie spierniczy w trakcie procesu to za kazdym razem daje sie powtarzac kolor -odcień w 100%.Powierzchnia ma charakterystyczną strukturę .Pa 45 to bardzo dobry kompromis -obrabia sie tak łatwo jak Pa6 a barwi sie tak łatwo jak PA 38,ale niestety jest ciezkie do dostania
PA6 (2017,2007) "nie zalecane".Mi elementy z PA6 wychodzą beznadziejnie,kolor jest bardzo łatwo scieralny,wystarczy przejechac swierzo zaanodowanym elementem po kartce papieru i zostaje ślad.Odcienie na które daje sie ten stop barwic też są fatalne - głęboka czerń nie do osiagniecia-przynajmniej dla mnie,w moich warunkach sprzętowych.Tak samo inne kolory,po prostu nie nadaje sie...Za to PA38 choc cieższe w obróbce barwi sie doskonale,daje piękną głęboką czerń, czerwień itd, i jak nic sie nie spierniczy w trakcie procesu to za kazdym razem daje sie powtarzac kolor -odcień w 100%.Powierzchnia ma charakterystyczną strukturę .Pa 45 to bardzo dobry kompromis -obrabia sie tak łatwo jak Pa6 a barwi sie tak łatwo jak PA 38,ale niestety jest ciezkie do dostania
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)