Witam! Panowie... Szukam amperomierza (lub multimetru) CĘGOWEGO. Chcę wydać na ten cel jakieś ok. 130 zł. Niestety, wszystkie które znajduję w tym pułapie cenowym mierzą jedynie prąd zmienny, tymczasem ja potrzebuję takie typowo na prąd stały. Cęgowe DC natomiast z tego co widzę są 3x droższe. Skąd taka różnica w cenie? Rzecz w tym, że nie potrzeba mi żadnych bajerów, może nawet nie mieć woltomierza, omomierza, żadnych nawet wtyków bananowych. Same cęgi (przekładnik). Ba, wystarczy mi nawet, że będzie on mierzył prądy tylko w zakresie 1mA do 1 ampera, jednakże warunek taki że koniecznie musi być to miernik cęgowy. Dlaczego? W grę wchodzą tu pomiary prądu w układzie o napięciach śmiercionośnych rzędu kilkudziesięciu tys. voltów, toteż koniecznie zależy mi na separacji galwanicznej zarówno mojej osoby jak i wrażliwej elektroniki pomiarowej. Dużych prądow (to pojęcie względne, bo tu już 70ma może zabić) mierzył raczej tym nie będę, może jedynie czasem przy samochodzie potrzeba byłoby mi więcej amperów, ale tutaj też tylko i wyłącznie w grę wchodzi amperomierz na prąd DC! A niestety, nie mogę nigdzie znaleźć takiego modelu. Pomóżcie, doradzcie plz.. jeśli znacie taki model jakiego szukam, podeslijcie jakiegoś linka albo chociaż nazwę modelu bo już sobie od paru dni wyrywam włosy z głowy, jak by bezpiecznie pomierzyć moje łuki. Może być nawet miernik panelowy, ot byle spełniał oczekiwania

. Pozdro.
Ps. W ostateczności mogę trochę dopłacić ponad te 130zł, ale w granicach rozsądku. Nie musi mieć dokładności co do 1uA, chodzi o wartość szacunkową.
Dodane 43 minuty 42 sekundy:
Najtańszy jaki znalazłem, to uni-t ut210e.. kosztuje ok 180zł, ale to marka profesjonalna jak wiadomo, która się ceni, jak dla mnie może być nawet jakiś tani no name, byle nie przepłacić, 25 tysi na dentystę poszło w tym miesiącu i jestem w małej kropce

Kto pyta, nie błądzi.