Amatorskie chłodzenie wiertła
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Amatorskie chłodzenie wiertła
Witam.
Mam do wywiercenia 2 otwory fi 30 w profilu stalowym o ściance 5mm. Do dyspozycji tylko wiertło stożkowe i to pewnie nie z najwyższej półki. Nie wiem czy da radę, ale pomyślałem że jak już zacznę warto by czymś chłodzić to wiertło. Nie chce mi się jechać i szukać dla dwóch otworów specjalnego chłodziwa dlatego pozwalam sobie zapytać czego najlepiej użyć z tego co posiadam:
- wodę
- płyn glikolowy do chłodnicy
- olej do prowadnicy piły spalinowej
- ewentualnie jakieś mieszanki tego co powyżej
Pozdrawiam
Mam do wywiercenia 2 otwory fi 30 w profilu stalowym o ściance 5mm. Do dyspozycji tylko wiertło stożkowe i to pewnie nie z najwyższej półki. Nie wiem czy da radę, ale pomyślałem że jak już zacznę warto by czymś chłodzić to wiertło. Nie chce mi się jechać i szukać dla dwóch otworów specjalnego chłodziwa dlatego pozwalam sobie zapytać czego najlepiej użyć z tego co posiadam:
- wodę
- płyn glikolowy do chłodnicy
- olej do prowadnicy piły spalinowej
- ewentualnie jakieś mieszanki tego co powyżej
Pozdrawiam
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
No z tą silną i wolną wiertarką to też bez szału u mnie. Mam dwie: marketówkę noname udarową i mocniejszą młotowiertarkę JCB, tyle że ta JCB jest na SDS, a nie mam przejściówki żeby to wiertło stożkowe umocować, tak więc będzie pewnie rzeźbienie w g... Na szczęście ta robota nie musi być super dokładna. Myślę żeby też może na początku odrysować na profilu okrąg 3cm i szlifierką kątową podszlifować w tym okręgu albo ponacinać żeby wiertło mniej miało do zebrania. Te otwory to do wpuszczenia zawiasów regulowanych (jak na zdjęciu) w słupek bramowy, bo gość wjechał samochodem u teściów i zdewastował stary. Dzięki za odpowiedź w sprawie chłodzenia.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Wiertła fi30 chyba nie pociągnie ci żadna zwykła wiertarka ręczna... jeśli to robota jednorazowa to kup otwornice za parę groszy i od biedy chłódz wodą z mydlem (choć nawet ostatnio słyszałem od frezera starszej daty że nie ma lepszego chłodziła).Tak będzie łatwiej i na pewno nie zrobisz sobie krzywdy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Pewnie dlatego że w przeciwieństwie do oleju woda paruje w 100C i teoretycznie temperatura na wiertle nie przekroczy tej wartości. Oczywiście to bardziej teoretycznie bo parująca woda odpycha nową chłodniejszą.Rybiarz pisze:od biedy chłódz wodą z mydlem (choć nawet ostatnio słyszałem od frezera starszej daty że nie ma lepszego chłodziła)
Ja się co prawda nie znam ale tak przypuszczam.
Za to w pełni się zgodzę że lepiej kupić otwornicę, taką ręczną wiertareczką bez wolnych obrotów to spaliłem wiertło 7mm w gównostali z PRL... Za to na stołowej za 300zł wierciłem otwory 10mm jak w maśle i bez chłodzenia, gorzej było gdy zacząłem wiercić w standardowej S255RJ.
-
- Kontakt:
stożkowe nie przejdzie przez ściankę 5mmlero pisze:No to właśnie wiertło stożkowe mam. Takie:

jeżeli jeszcze nie ma w tym miejscu otworu żadnego i pilot otwornicy będzie w litym materiale to otwornica da radę na 100%... z ręki to chyba jedyne wyjście...
albo odwiercić największym co masz i później judłać pilnikiem obrotowym...
-
Re: Amatorskie chłodzenie wiertła
Domyślam się, że masz do wspawania takie dwa zawiasy.lero pisze:Witam.
Mam do wywiercenia 2 otwory fi 30 w profilu stalowym o ściance 5mm. Do dyspozycji tylko wiertło stożkowe i to pewnie nie z najwyższej półki.
Masz w takim razie jeszcze dwa ekonomiczne sposoby o ile nie ma być to otwór na pokaz

W pierwszej kolejności chciałbym zwrócić uwagę, że ręczne wiertarki (szczególnie marketowe) zasadniczo są przystosowane do wiercenia w stali średnic rzędu 10mm większe średnice; cóż różnie może być

Pierwszy
1. wyznacz środki otworów
2. wytrasuj pożądany otwór odejmując promień wiertła jakie posiadasz mała średnica byle ostre
3. nawiercasz w/w wiertłem otwory po wytrasowanym okręgu jeden przy drugim - olej, woda, emulsja z wody oleju i mydła mile widziane.
4. usuwasz niepotrzebny materiał (w razie potrzeby poprawiasz otwory nieco większym wiertłem
5. wyrównujesz otwór pilnikiem okrągłym czy półokrągłym; czym tam masz
Drugi sposób
1. wyznaczasz środek
2. trasujesz pożądany otwór
3. spawarka elektroda duży prąd i wypalasz
4. wyrównujesz