Aliexpress VAT, czyli bogatemu i byk się ocieli...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 34
Re: Aliexpress VAT, czyli bogatemu i byk się ocieli...
oczywiście że tak, oclą podwójnie to będziesz się martwił, tylko w takim razie po co było zakładać z takim podejściem temat? od razu można było przyjąć powyższą taktykę i nie przejmować się czy bogatemu się byk ocieli czy koń oźrebi.
jeśli ktoś pisze że go podwójnie skroili za vat to nie dlatego, że jest idiotą bo np tobie się to do tej pory nie zdarzyło, i nie jest też idiotą że się nie odwołuje bo to też indywidualna sprawa, może mu się nie chce, może się mu nie opłaca, a może jest nadgorliwy w uczciwości tak jak orion i chętnie zabuli dwa razy, pisze bo jest już temat, czy tu czy na grupie... przypadków zaś z ebay usa gdzie ktoś według obiecywań aukcji zapłacił cło z góry, a tutaj go drugi raz skroili jest na pęczki i nie są to urojenia ani plotki, ja np dlatego z ebay usa nie kupuje nic.
a kwestia 8.5zyla to już całkiem co innego, ale o tym było już dużo.. a skoro wątek już jest to może jak ktoś coś kupi to napisze, może tak jak pisałem, zrobi się więcej wysyłek z eu, lub ktoś namierzy w czeluściach ali sprzedawcę, który coś tam oferuje ze słuszną w świetle przepisów vat wysyłkę, a nie od razu pojawia się na wyszukiwaniu głównym bo z tym też na ali jest różnie.
jeśli ktoś pisze że go podwójnie skroili za vat to nie dlatego, że jest idiotą bo np tobie się to do tej pory nie zdarzyło, i nie jest też idiotą że się nie odwołuje bo to też indywidualna sprawa, może mu się nie chce, może się mu nie opłaca, a może jest nadgorliwy w uczciwości tak jak orion i chętnie zabuli dwa razy, pisze bo jest już temat, czy tu czy na grupie... przypadków zaś z ebay usa gdzie ktoś według obiecywań aukcji zapłacił cło z góry, a tutaj go drugi raz skroili jest na pęczki i nie są to urojenia ani plotki, ja np dlatego z ebay usa nie kupuje nic.
a kwestia 8.5zyla to już całkiem co innego, ale o tym było już dużo.. a skoro wątek już jest to może jak ktoś coś kupi to napisze, może tak jak pisałem, zrobi się więcej wysyłek z eu, lub ktoś namierzy w czeluściach ali sprzedawcę, który coś tam oferuje ze słuszną w świetle przepisów vat wysyłkę, a nie od razu pojawia się na wyszukiwaniu głównym bo z tym też na ali jest różnie.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
ALE CO MA PIERNIK DO WIATRAKA ???
VAT na Aliexpress wprowadzili 01.07, dzisiaj mamy 31.07. Z rzeczy kupionych po 01.07 dotarła do mnie jedna przesyłka, przez Pocztę Polską i niczego nie musiałem dopłacać.
Dlaczego mam bezkrytycznie wierzyć w anonimowe wpisy w Internecie?
W Internecie ludzie takie bzdury wypisują, że zęby bolą kiedy się to czyta.
Nie znam dowodu więc uznaję to za nieprawdę, dla mnie temat nie istnieje.
Ty też nie znasz dowodu, ale wierzysz, bo masz "sasinową" obsesję...
-
tuxcnc pisze:VAT na Aliexpress wprowadzili 01.07, dzisiaj mamy 31.07. Z rzeczy kupionych po 01.07 dotarła do mnie jedna przesyłka, przez Pocztę Polską i niczego nie musiałem dopłacać.
nie wierze ci niestety, jest to zwykły anonimowy wpis w internecie...
poza tym to nie chodzi o kwestie wiary, tylko czy z założenia negować kogokolwiek w internecie i nie wierzyć, a to podchodzi pod maniakalizm urojeniowy.... i piernik do wiatraka ma to, że równie dobrze w przypadku ebay mógłbyś powiedzieć, że bazuje na odczuciach ludzi anonimowych, piszących głupoty w internecie, bo ty wiesz lepiej bo do ciebie dotarło bez opłat i to ciebie trzeba słuchać a cała reszta to... no właśnie... możesz dokończyć bo dobrze ci to wychodzi... a ali, no zrobił nam się bardzo podobny piernik, ty uważasz że 8.5 to za mało żeby się nad sprawą pochylić, ale niektórzy zamawiają rzeczy poniżej wartości tych 8.5 zł więc to wkurza, że "sasinowe czy też "dopłata dla urzędnika" wychodzą drożej niż sam przedmiot , a tu np był opłacony vat i dopłacony vat na poczcie, i czemu miałbym nie wierzyć człowiekowi, który napisał na grupie że zdziwił się bo na ali expresie płacił vat, a tu znowu vat.

I wątpie czy ty za 4 zł robiłbyś raban skoro uważasz, że 8.5 zł to za mało żeby sobie głowe zaprzątać i o to wykłócałby się tylko idiota.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2021, 17:46 przez szopenn, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Weź zluzuj kolego, na wakacje jedź, nie wiem. Gdzie ostatnio nie wejdę, a się tam udzielasz, to się to kończy to na wyzywaniu i takim chamskim komentowaniu. Non stop lecą komentarze z Twojej strony, że ktoś pisze bzdury albo ma jakieś kretyńskie uwagi.tuxcnc pisze: ↑31 lip 2021, 17:12ALE CO MA PIERNIK DO WIATRAKA ???
VAT na Aliexpress wprowadzili 01.07, dzisiaj mamy 31.07. Z rzeczy kupionych po 01.07 dotarła do mnie jedna przesyłka, przez Pocztę Polską i niczego nie musiałem dopłacać.
Dlaczego mam bezkrytycznie wierzyć w anonimowe wpisy w Internecie?
W Internecie ludzie takie bzdury wypisują, że zęby bolą kiedy się to czyta.
Nie znam dowodu więc uznaję to za nieprawdę, dla mnie temat nie istnieje.
Ty też nie znasz dowodu, ale wierzysz, bo masz "sasinową" obsesję...
-
Ale to nadal nie jest dowód na postawione przez ciebie tezy.
Wygląda mi to na typowy urzędniczy burdel związany ze zmianą przepisów.
Ja ostatnio miałem przesyłkę idącą piechotą, towar kupiłem jeszcze w czerwcu, ale do Polski dotarł już w lipcu. Cła i VAT-u nie płaciłem.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Przesyłka wysłana z Aliexpress przez odpowiednika Poczty Polskiej(poczta holenderska,szwedzka, singapurska itd.)Poczta Polska w naszym imieniu po dotarciu przesyłki spoza UE do Polski pracownik Poczty dokonuje na rzecz odbiorcy elektronicznego zgłoszenia celnego, które zostaje przesłane do obsługiwanego przez Krajową Administrację Skarbową systemu AIS/e-COMMERCE.
Na podstawie danych zawartych w zgłoszeniu, Krajowa Administracja Skarbowa oblicza i przekazuje Poczcie informację o kwotach należności podatkowych albo celno-podatkowych, które Poczta jest zobowiązana pobrać i odprowadzić do KAS.Koszt obsługi wynosi 8,50+przelew na konto za vat jak nie jest opłacony przy zakupie..Jeżeli przesyłka wymaga dalszej kontroli celnej koszt z wrasta do 25zł.Gdy przesyłka jest wysłana z Aliexpress przez ASS i przechodzi przez HUB w Liege (Belgia) to sławne 8,50zł nie ponosimy bo to odprawia w naszym imieniu Aliexpress i nie pobiera opłaty.Przesyłkę dostarcza kurier Poczty Polskiej,a finalnie listonosz.Co do podwójnego opodatkowania może nastąpić wtedy kiedy sprzedający nie zgłosi do systemu,że vat został pobrany przy zakupie.Tak to wyglądało w moim przypadku.
Na podstawie danych zawartych w zgłoszeniu, Krajowa Administracja Skarbowa oblicza i przekazuje Poczcie informację o kwotach należności podatkowych albo celno-podatkowych, które Poczta jest zobowiązana pobrać i odprowadzić do KAS.Koszt obsługi wynosi 8,50+przelew na konto za vat jak nie jest opłacony przy zakupie..Jeżeli przesyłka wymaga dalszej kontroli celnej koszt z wrasta do 25zł.Gdy przesyłka jest wysłana z Aliexpress przez ASS i przechodzi przez HUB w Liege (Belgia) to sławne 8,50zł nie ponosimy bo to odprawia w naszym imieniu Aliexpress i nie pobiera opłaty.Przesyłkę dostarcza kurier Poczty Polskiej,a finalnie listonosz.Co do podwójnego opodatkowania może nastąpić wtedy kiedy sprzedający nie zgłosi do systemu,że vat został pobrany przy zakupie.Tak to wyglądało w moim przypadku.
-
Sprawa jest chyba bardziej skomplikowana.KARABIN pisze: ↑31 lip 2021, 18:07Przesyłka wysłana z Aliexpress przez odpowiednika Poczty Polskiej(poczta holenderska,szwedzka, singapurska itd.)Poczta Polska w naszym imieniu po dotarciu przesyłki spoza UE do Polski pracownik Poczty dokonuje na rzecz odbiorcy elektronicznego zgłoszenia celnego
(...)
Gdy przesyłka jest wysłana z Aliexpress przez ASS i przechodzi przez HUB w Liege (Belgia) to sławne 8,50zł nie ponosimy bo to odprawia w naszym imieniu Aliexpress i nie pobiera opłaty.
Ten tracking który wkleiłem powyżej, to wysyłka przez ASS ale paczka szła pocztą holenderską...

Natomiast faktycznie, idiotyczny sposób wysyłki może skutkować problemem na cle.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Bo przesyłki w ramach ASS też były wysyłane przez pocztę holenderska ,singapurską itd,i prawie wszystkie szły do kontroli celnej a szczególności te co miały w deklaracji powyżej 22 euro wartości.Zaś przesyłki o nr 0045 nigdy nie wpadały na kontrolę.
-
tuxcnc pisze:Ale to nadal nie jest dowód na postawione przez ciebie tezy.
Wygląda mi to na typowy urzędniczy burdel związany ze zmianą przepisów.
ja nie postawiłem tezy że każdemu przywala się podwójny vat, tylko napisałem że są takie przypadki, na co ty napisałeś, że tak nie może być bo to wszystko anonimowe... nie dogadamy się i tyle, zaś ostatnie posty są sensowne, jest jakiś sposób żeby wiedzieć jakie konkretne formy wysyłki z ali lecą przez liege? bo oczywiście na grupie ali są osoby, które również twierdzą że tego 8.5 nie płaciły, więc... założenie tuxa o tym że anonimowi piszą w internecie bzdury właśnie upadło - może by tak przeprosić? nie ma za co..
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Witam
Nie będę się dużo rozpisywał, paczka zamówiona 23.07.21. dotarła dzisiaj, vat doliczony przy zakupie a odbiór bez dodatkowych opłat.Wartość zamówienia 142 zł z vat. Wysyłka z Chin.
Nie będę się dużo rozpisywał, paczka zamówiona 23.07.21. dotarła dzisiaj, vat doliczony przy zakupie a odbiór bez dodatkowych opłat.Wartość zamówienia 142 zł z vat. Wysyłka z Chin.