Adapter do tokartki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Adapter do tokartki
Cześć,
od razu przyznaje się, że jestem tu nowy. Szukałem wcześniej tematu, ale nie znalazłem tego co potrzebuje.
A wiec:
Jakis czas temu kupiłem tokarkę Pansam z trzpieniem napędzającym zakończony gwintem o średnicy 16 mm (m33 chyba)
szukam przejściówki z tego gwintu na trzpień morsa MK2.
Czy ktoś z was ma może potrzebny mi element na zbyciu?
od razu przyznaje się, że jestem tu nowy. Szukałem wcześniej tematu, ale nie znalazłem tego co potrzebuje.
A wiec:
Jakis czas temu kupiłem tokarkę Pansam z trzpieniem napędzającym zakończony gwintem o średnicy 16 mm (m33 chyba)
szukam przejściówki z tego gwintu na trzpień morsa MK2.
Czy ktoś z was ma może potrzebny mi element na zbyciu?
Tagi:
-
pukury, co masz na mysli wytoczyc oske ze stozkiem?
Znalazlem w okolicy firme ktora mi moze wykonac tego typu adapter, ale gosc powiedzial ze 500 to minimum....
chcialem na prezent wytoczyc dlugopis, ale odpowiedni trzpien ktory znalazlem ma srednice 7 mm i zakonczony jest mk2.
czy maciej moze jakis inny pomysl w jaki sposob moglbym zrealizowac swoj projekt?
pozdrawiam
Znalazlem w okolicy firme ktora mi moze wykonac tego typu adapter, ale gosc powiedzial ze 500 to minimum....
chcialem na prezent wytoczyc dlugopis, ale odpowiedni trzpien ktory znalazlem ma srednice 7 mm i zakonczony jest mk2.
czy maciej moze jakis inny pomysl w jaki sposob moglbym zrealizowac swoj projekt?
pozdrawiam
-
Rozumiem...
To moze inaczej. Czy jest na rynku uchwyt, adapter ktory bede mogl nakrecic na ten gwint w tokarce j.w. zakonczony uchwytem jak wiertarka lub wkretarka?
[ Dodano: 2016-03-07, 18:28 ]
A może zacznę od początku.
czy srednica gwintu w mojej tokarce ø16 mm to m33 czy m16, bo moze szukam czegos co mi nie bedzie pasowalo?
To moze inaczej. Czy jest na rynku uchwyt, adapter ktory bede mogl nakrecic na ten gwint w tokarce j.w. zakonczony uchwytem jak wiertarka lub wkretarka?
[ Dodano: 2016-03-07, 18:28 ]
A może zacznę od początku.
czy srednica gwintu w mojej tokarce ø16 mm to m33 czy m16, bo moze szukam czegos co mi nie bedzie pasowalo?

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Niech Ci dotoczy redukcję (adapter) M18/M16 i kup ten uchwyt. http://allegro.pl/uchwyt-wiertarski-glo ... 21366.html
Jak będzie biło (a będzie) to nie bij mnie.
Jak będzie biło (a będzie) to nie bij mnie.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam.
przecież ten uchwyt ma gwint calowy - 1/2 " x 20 unf - jest to napisane w opisie .
zmierzyłeś gwint na tokarce ?
zrobisz przejściówkę - raz nakręcisz będzie prosto - drugi raz krzywo.
to wrzeciono nie ma jak w tokarkach centrowania poza gwintem .
tyle masz prostego co na gwincie.
albo naspawaj na ten gwint trochę materiału i niech tokarz zrobi stożek pod uchwyt.
albo nie spawaj tylko niech tokarz zrobi gwint 1/2 " x 20 unf.
jak zrobi to prosto - to ok.
pozdrawiam.
przecież ten uchwyt ma gwint calowy - 1/2 " x 20 unf - jest to napisane w opisie .
zmierzyłeś gwint na tokarce ?
zrobisz przejściówkę - raz nakręcisz będzie prosto - drugi raz krzywo.
to wrzeciono nie ma jak w tokarkach centrowania poza gwintem .
tyle masz prostego co na gwincie.
albo naspawaj na ten gwint trochę materiału i niech tokarz zrobi stożek pod uchwyt.
albo nie spawaj tylko niech tokarz zrobi gwint 1/2 " x 20 unf.
jak zrobi to prosto - to ok.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Aszsz... Zasugerowałem się tym "M18" tfu.pukury pisze:przecież ten uchwyt ma gwint calowy - 1/2 " x 20 unf - jest to napisane w opisie
W obu przypadkach trzeba będzie kombinować z istniejącym osprzętem bo przestanie pasować.pukury pisze:albo naspawaj na ten gwint trochę materiału i niech tokarz zrobi stożek pod uchwyt.
albo nie spawaj tylko niech tokarz zrobi gwint 1/2 " x 20 unf
pukury ten gwint (tu M16 - mam nadzieję, że piszący dobrze zmierzył) jest bezpośrednio na osi silnika? Czy też przez jakieś sprzęgło?
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek