Adaptacja stodoły na warsztat

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
jedrysekjarek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Adaptacja stodoły na warsztat

Post napisał: jedrysekjarek » 04 kwie 2015, 21:25

Witam.

Zawsze chciałem mieć przy domu warsztat i właśnie nadarzyła się okazja. Adaptacja starej stodoły na miejsce do majsterkowania. Aktualnie pozbyłem się z niej wszystkiego. Została wylana 20cm płyta betonowa o wymiarach 10x6 metrów. Teraz kolej przyszła na usunięcie deskowania miedzy filarami i przykręcenie blachy. Zastanawiam się jakiego profila użyć do mocowania blachy, wymiary plus grubość ścianki żeby nie gięło blachy.

Kolor niebieski to betonowe filary z wiencem do których myślę przykręcić profil
Kolor czerwony to profile o wymiarze x*x*x do których chce przymocować blachę.
Załączniki
warsztat.jpg

Tagi:

psioter5
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: psioter5 » 05 kwie 2015, 01:15

Na tak długich odcinkach średnio to widzę, nawet profil 60X60X3 będzie bardzo pracował przy wietrze, nie wspominając o ugięciu od własnego ciężaru, gdyby każde z tych pól wesprzeć na środku pionowym profilem wtedy poprzeczki wystarczyły by z 40X40X3

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 05 kwie 2015, 10:14

Może lepiej kupić płytę obornicką

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 05 kwie 2015, 11:07

Zdjecie by sie przydalo...

Mi sie marzy domek i obok stodola wlasnie na warsztat, z tym ze ja bym chetnie
zostawil deskowanie a od srodka ocieplil i dostawil sciany czy to z plyt, czy nawet
cegly / pustaka.

Takie stare dechy sa nie do podrobienia i fajnie dygladaja.

Obrazek

Jeszcze ladniej oczywiscie wygladaja slupy z cegly ale akurat taka fotke znalazlem...

Ps. Zadnej blachy, ble :(

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: barola » 05 kwie 2015, 11:35

bardzo dobrze sprawdzają się takie panele ,są sztywne i nie potrzeba dodatkowej izolacji http://www.kingspanpanels.co.uk/panels/ ... ll-panels/

Awatar użytkownika

vilu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: vilu » 05 kwie 2015, 12:06

Ja bym to zamurował i po problemie

ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: ak47 » 05 kwie 2015, 14:18

Blachę kłaść ? jak ci się w lato takie wielkie ściany blachy nagrzeją to będziesz miał tam ukrop nie do zniesienia.
Ja osobiście bym nowe deski przykręcał. Wszystkie na felc zrobić Odpowiednio chemią zabezpieczyć przed owadami. ewentualnie dwie warstwy desek a miedzy deski styropian. Tylko rygle już nie drewniane a jakieś ceowniki albo kształtowniki. Filarów bym nawet nie tynkował jak są z czerwonej cegły. Efekt jest bardzo fajny.

Autor tematu
jedrysekjarek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jedrysekjarek » 05 kwie 2015, 15:20

Płyta obornicka (warstwowa) to fajna sprawa ale nie na moją kieszen :( znalazłem najtaniej 70zł m2
Murowane ściany odpadają ze względu na brak ławic oraz typ zabudowy ( mili sąsiedzi wszystkim się interesują)
Muszę przeliczyć stosunek struganych desek (szlifowane z falcem) do blachy. Ale za suche deski słono zapłacę a mokre się rozeskną i wyjdą szpary

ak47

Post napisał: ak47 » 05 kwie 2015, 17:01

Deski strugane spróbuj wyrwać olchowe. Olsza czarna znosi najlepiej warunki atmosferyczne. O ile jest jako tako zaimpregnowana. Sam mam w domu płot z olszy. Odnawiam malowanie raz na 5 lat. (pierwsze malowanie dwukrotne było) i deskom nic nie jest a minęło już coś koło 8 lat. Szlifowanie można wykonać samemu chyba że za szlif jakoś tanio policzą bo to brudna robota. W warunkach warsztatowych nie potrzebujesz żeby to było proste jak stół wiec można założyć sobie na zwykłą szlifierkę kątową takie coś
"DYSK DO SZLIFIERKI POLERKI" do tego przylepiasz papier ścierny i szlifujesz. Drewno wyszlifujesz tym po prostu prowadząc kątówkę, nie potrzeba żadnego docisku ani niczego. Zaopatrz się tylko w większa ilość ściernic do tego. Ale jeśli powiedzmy za deskę struganą liczą 10 złotych a za szlifowaną 11 to bierz szlifowaną bo po szlifowaniu kątówką wrócisz do domu jak młynarz ;) oczywiście polecam jakąś maskę bo szkoda byłoby nawdychać się pyłu drzewnego.

EDIT.
Jeśli kolega chce mogę podać numer telefonu do znajomego stolarza. Wiem że ma deski olchowe na zbycie ale jakie długości i grubości to nie mam pojęcia ale jest amatorem i żadnej masówki nie uprawia więc na pewno z ceny zejdzie i może coś podpowie czy to dobry pomysł o ile chce się koledze jechać ze śląska pod samą Łódź.

zdenek_zdenek

Post napisał: zdenek_zdenek » 05 kwie 2015, 17:23

Rygle z profila 120x40x3

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”