Adaptacja stodoły na warsztat
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
O ile dobrze pamietam 32złm2 płyty całe 6mjedrysekjarek pisze:Płyta obornicka (warstwowa) to fajna sprawa ale nie na moją kieszenznalazłem najtaniej 70zł m2
do tego po 22?zł płyty szer 1m (bez jednego zamka) tez 6m
Da się?

Jak bede stawiał swoj warsztat zdam relacje na forum. Narazie powoli i w bólach kompletuje materiał ;/ Troche to jeszcze potrwa..
EDIT: Pamietaj też ze płyty możesz łączyć. Zacinasz w zetke, pianka mont i na nity.
-
- Posty w temacie: 1
Na miejscu kolegi zastosował bym profile 40x40x2,5. Na tej ścianie co masz 6m dałbym 3 profile wzdłuż i jedną porzeczkę na środku, a tam gdzie masz ścianę 10m i w środku filar też po 3 profile wzdłuż i po jednej porzeczce na środku tych wnęk co mają 5m. Solidnie wszystko przymocować do filarów przykręcić blachę do środka jakiś styropian i płyta osb.
Sam robiłem w tym roku garaż blaszany pod mały warsztat 6x6m. Wszystko spawane z profili 40x25x2,5. Tylko na narożnikach garażu są dane profile 40x40. Do tego 4 kratownice na dach i wszystko po przymocowaniu blachy trzyma się sztywno, a nie tak jak te tanie garaże z allegro z których trzeba zrzucać śnieg w zimę ja nie miałem tego problemu w tą zimę, a raz miałem chyba ponad 0,5m mokrego śniegu. W środku mam styropian 4cm wszędzie i przykręcę na to jeszcze płytę osb.
To takie moje spostrzeżenia mam nadzieję że pomogłem.
Sam robiłem w tym roku garaż blaszany pod mały warsztat 6x6m. Wszystko spawane z profili 40x25x2,5. Tylko na narożnikach garażu są dane profile 40x40. Do tego 4 kratownice na dach i wszystko po przymocowaniu blachy trzyma się sztywno, a nie tak jak te tanie garaże z allegro z których trzeba zrzucać śnieg w zimę ja nie miałem tego problemu w tą zimę, a raz miałem chyba ponad 0,5m mokrego śniegu. W środku mam styropian 4cm wszędzie i przykręcę na to jeszcze płytę osb.
To takie moje spostrzeżenia mam nadzieję że pomogłem.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
-
sama blacha zakreci sie koło 20zł. Do tego styropian i osb tez troche kosztuje. Do tego jeszcze robota. Lepiej poszukać jednak warstwowki. Trochę to zajmie zanim sie znajdzie cos ciekawego ale warto.jedrysekjarek pisze:Dziękuję za zainteresowanie i pomocNajprawdopodobniej przykręcę najtańszą blachę a jak będzie kasa to od środka wełna lub styropian i płyta OSB 10mm.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Ocieplanie od środka, tokarygodny błąd,będziesz miał punkt rosy (przejścia przez temp.0 st.) od środka pomieszczenia) wcześniej czy później wodę na ścianach lub stróżki wody na podłodze wypływające spod wewnętrznego ocieplenia ściany - proszę to przyjąć za pewnik i z tym nie dyskutować.
Moim zdaniem najtańsza ciepła ściana ,to pustak typu suporeks 24 cm + min. 12 cm styropianu + klej + tynk (mineralny) . Tam postawiłem sobie warsztat i chwalę pod niebiosa. Oczywiście styropian naklejamy od strony zewnętrznej. Prosta zasada - im więcej styropianu - tym cieplej. Koszt dodatkowego 1 cm grub. styrop. jest niewielki z kosztami kleju i tynku.
Pozdrawiam - Wesołego Alleluja
Moim zdaniem najtańsza ciepła ściana ,to pustak typu suporeks 24 cm + min. 12 cm styropianu + klej + tynk (mineralny) . Tam postawiłem sobie warsztat i chwalę pod niebiosa. Oczywiście styropian naklejamy od strony zewnętrznej. Prosta zasada - im więcej styropianu - tym cieplej. Koszt dodatkowego 1 cm grub. styrop. jest niewielki z kosztami kleju i tynku.
Pozdrawiam - Wesołego Alleluja
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Kolego ja kiedyś zbudowałem hale tylko z blachy tzn wielki blaszak, bo kierowałem się ceną materiałów. I drugi raz w życiu bym już tak nie zrobił
Nie przeszkadza mi nawet zimno w zimie ani gorąc w lecie - kwestia przyzwyczajenia i dobrego pieca/wentylatora. Najgorsze co jest to wilgoć skraplająca się z blachy... Też wszystko chciałem oblepić styropianem ale koszty pianki do klejenia są gigantyczne.
Zrobisz jak chcesz ale ja na Twoim miejscu zostawił bym deski, na to styropian 5cm i dziękuje dobranoc
Ewentualnie jakaś siatka i na to tynk i masz ciepło, szczelnie i tanio.
Pozdrawiam.

Zrobisz jak chcesz ale ja na Twoim miejscu zostawił bym deski, na to styropian 5cm i dziękuje dobranoc

Pozdrawiam.