Aby kominek lepiej grzał

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
Agent0700
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Aby kominek lepiej grzał

Post napisał: Agent0700 » 16 lut 2012, 15:44

Witam

Miałem taki kominek

Obrazek

Ale przez tą małą dziurkę kiepsko grzał.

Zrobiłem wiatrak, który gonił powietrze od spodu i kominek zaczął dobrze grzać, ale wiatrak był wielki na cały wlot, więc w pokoju było jak na lotnisku, no i kurzyło się okrutnie :evil:

Ewidentnie problem był z wylatywaniem powietrza gorącego - za mały wylot.

No więc postanowiłem rozpieprzyć tą górę i zrobić ją po swojemu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy okazji okazało się, że popękał komin ceramiczny

Obrazek

A moja nadbudówka wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Wygląda to jak wygląda, w rzeczywistości ładniej niż na fotach, dziurki w blasze powinny być nieco mniejsze bo prześwituje to co w środku, ale chcę od spodu jeszcze dać siatkę z małym oczkiem, więc to też trochę przesłoni środek.

Efekt jest taki, że po rozpalaniu od temp 15 stopni do 22-25 nachodzi w 2 godziny, a wczesniej można było palić i palić i nic się nie zmieniała temperatura, dopiero po 4-5 godzinach coś tam było czuć, ale wciąż chłodno.

Całe gorące powietrze gromadziło się pod sufitem a na dole chłodno.

A jak u Was z grzaniem?

Pozdrawiam

Jacek

Kto się nie bawi, ten nie żyje :-)
Zakres działalności: gwałty, wymuszenia, haracze.

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 16 lut 2012, 16:23

A jak masz kolego doprowadzone powietrze pod kominek (lub do pomieszczenia), z zewnątrz? Jeśli nie masz, to może być tak, że może mała cyrkulacja była związana z tym, że bez doprowadzenia z zewnątrz palący się kominek "wysysał" powietrze z pomieszczenia tworząc podciśnienie, a w takich warunkach cyrkulacja ciepłego powietrza jest utrudniona. I może wystarczyłoby wtedy zrobić dolot, i powiększyć tylko kratki wylotów.

U mnie doprowadziłem przez ścianę z zewnątrz pod spód kominka rurę (niewidoczną), bo bez tego musiałem otwierać (rozszczelniać) okno aby dobrze się paliło. Wylot rury doprowadzającej powietrze pod wkładem ma zamykaną klapkę, więc kiedy się nie pali można zamknąć dopływ, aby zimne powietrze nie leciało do pomieszczenia. Kratkę w okapie mam dużo większą niż u Ciebie była, i po rozpaleniu ciepłe powietrze rozprowadza się dość szybko.
Obok rury przewodu kominowego (pod zabudową okapu), która u mnie idzie w bok (komin jest dobudowany na zewnątrz). mam w stropie wycięty otwór do pokoju na piętrze gdzie mogę również wpuszczać ciepłe powietrze znad kominka.. Otwór w podłodze jest zasłonięty okrągłą regulowaną kratką która nie wystaje nad podłogę. W ten sposób ogrzewam 2 pomieszczenia bez instalacji nadmuchowej. Oczywiście tylko jako ogrzewanie w chłodniejsze dni jesienne czy wiosenne, poza normalnym ogrzewaniem.
pozdrawiam,
Roman

spawtech
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: spawtech » 16 lut 2012, 17:41

Nie mam kominka,ogrzewanie centralne wykonałem sam od podstaw,bo poprzednie wykonywał fachowiec(uszczelniacz farba i pakuły). Kocioł Vigas 25kw,bufor 1200L,sterowanie pogodowe i chyba najważniejszy a zarazem najprostszy element:poniżej wlotu spalin do komina regulator ciągu-reguluje ciąg i suszy komin,kiedy nie było tego urządzenia dziennie zbierało się 1,5L śmierdzącego kondesatu.Kocioł pracuje na bufor,około 6-8 godzin na dobę,z niego pogodowe tyle kieruje do grzejników jakie jest zapotrzebowanie.Gdyby kogoś zainteresowało wrzucę zdjęcia.Zrobiłem podobną kotłownię u sąsiada,jako rozprowadzenie zastosowałem system Hepwort,polecam ze względu na prostotę montażu-system wtykowy,odpadają zaciskarki,zgrzewarki,kleje,palniki.Pracuje niezawodnie od 10 lat.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 16 lut 2012, 18:37

A wentylację w tym pokoju masz? Powinna być obowiązkowo. I drugie pytanie: jaki masz przekrój komina?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

FDSA
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 16 lut 2012, 20:16

Pierwsze co bym zrobił to wziął młotek rozwalił ten ceramiczny komin aż po sam sufit. Wstaw tam do samego końca rurę metalową z żeberkami i powiększysz tym samym sprawność o połowę.

Dobrze zrobionym takim kominkiem powinieneś cały dom ogrzać a nie tylko jeden pokój :) Mówię z praktyki.

Autor tematu
Agent0700

Post napisał: Agent0700 » 17 lut 2012, 09:43

Witam

Bydgost: zimne powietrze wpadało w łazience kratką wentylacyjną, ale wychładzała się łazienka i zatkałem. Starcza powietrza.

Komin ma 20 cm wewnątrz rury. Tyle też jest na wylocie wkładu kominkowego.

FDSA: Planuję odciąć rurę przy samym kominie i wstawić wymiennik wodny a wodę do kalafiorów. Na razie do wiosny musi być tak.

Nie mam żadnego specjalnego doprowadzenia powietrza z zewnątrz. A jakby było to i tak by było zatkane, bo zimno leci.

Powietrze do kominka bierze się z pokoju, ciąg mam dobry i nawet całkiem dobrze to działa, teraz już szybko grzeje.

Pozdrawiam

Jacek

Awatar użytkownika

FDSA
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 17 lut 2012, 10:26

tu chodziło jak mniemam o wlot powietrza pod kominek... tzn ze zdjęcia można mieć wrażenie że ten otwory "na drzewo" pod kominkiem jest sobie a kominek sobie. Jak popatrzeć w ten otwór to powinieneś widzieć kominek od spodu...

Jeśli chodzi o powietrze z pokoju to mniemam że wszystkie wentylacje działają Ci "wstecz" :)
Moim zdaniem płaszcz wodny jest OK tylko jak masz ciepło do rozprowadzenia bardzo daleko albo grzejesz wode użytkową. Pamiętaj że taki płaszcz raz ze zmniejszy wydzielanie ciepła w pomieszczeniu w którym masz kominek, dwa skomplikuje system, trzy może wprowadzić problemy dotyczące intensywności palenia - żeby nie zagotować płynu, cztery wprowadzi dużą bezwładność układu. Na niewielkich powierzchniach moim zdaniem dużo lepiej jest wstawić pod sufitem kanały z gipsu i w nich spiro rozprowadzające ciepłe powietrze. U mnie a w zasadzie u rodziców tak zrobiony kominek grzeje dom jednorodzinny jako jedyne źródło i jeszcze dogrzewa wodę użytkową z tym ze nie przez płasz wodny tylko przez rurkę oplecioną na zwykłym kominku zeby gonie wychładzać za bardzo. Zimno nikomu nigdy nie było :)

Autor tematu
Agent0700

Post napisał: Agent0700 » 17 lut 2012, 10:51

Ten wlot "na drzewo" ma od spodu otwór i tam wlatuje powietrze a wylatuje gorące górą, więc nie jest to pic na wodę tylko tak jak ma być - cyrkulacja powietrza.

Wiem, że będzie mniej ciepło w tym pokoju, ale piętro niżej i piętro wyżej chcę tym grzać.

A reszta co piszesz to to ja wiem i decyduję się na to.

Będę palił po przyjściu z pracy do nocy, a jesienią i wiosną wyłączę gaz i tylko kominkiem dopóki się da.

Drewna mam sporo i stąd chęć oszczędności.

Pozdrawiam

Jacek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 17 lut 2012, 11:22

FDSA pisze:Jeśli chodzi o powietrze z pokoju to mniemam że wszystkie wentylacje działają Ci "wstecz"
Dokładnie. Tu jest jedna z przyczyn dlaczego słabo grzeje pomieszczenie, po prostu ogrzane przez kominek powietrze jest zasysane z powrotem w palenisko, bo nie ma bezpośredniego dostarczania zewnętrznego powietrza ogniowi "pod nos", ktore nie rozchodzi sie w zasadie na pomieszczenie. Na miejsce wessanego do paleniska ogrzanego wchodzi przewodami wentylacyjnymi (w tym momencie zachodzi zjawisko inwersji) z pod sufitu (!) zimne, mieszając się z tym w pomieszczeniu i ochładzając wnętrze jeszcze bardziej. A powinno być odwrotnie.
Fizyki się nie da oszukać. Wystarczy dmuchnąć dymem (z papierosa np.) w okolice kratki wentylacyjnej w czasie pracy kominka, i będzie jak na dłoni co się dzieje.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Agent0700

Post napisał: Agent0700 » 17 lut 2012, 11:26

Niestety nie palę :mrgreen:

A kominek grzeje już bardzo dobrze, wczesniej nie grzał bo wylot gorącego był mały.

Pozdrawiam

Jacek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”